6
Πολιτισμός

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Microsoft συνεργάζονται για την ψηφιακή διατήρηση της Αρχαίας Ολυμπίας

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Microsoft συνεργάζονται για την ψηφιακή διατήρηση της Αρχαίας Ολυμπίας
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Microsoft απέδωσαν το έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το έργο που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός αφορά στην ψηφιακή διατήρηση και αποκατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Η αρχαία Ελλάδα είναι παντού γύρω μας. Εμείς οι Έλληνες έχουμε μεγαλώσει μέσα σε αρχαία, μνημεία, αγάλματα και μαρμάρινες κολώνες. Η επαφή μας με την αρχαιότητα και την ιστορία γίνεται από… μηδέν χρονών και συνεχίζει για όλη μας τη ζωή. Κι όμως, όσο κι αν τα βλέπουμε όλη μας τη ζωή, έχουμε συνδυάσει την αρχαιότητα με κατάλευκα μάρμαρα, άσπιλες δομές, και ομοίως κατάλευκα αγάλματα, κάτι που, όπως αποδεικνύεται, δεν ήταν έτσι όταν η αρχαιότητα ήταν το «σήμερα». Ευτυχώς, η σύγχρονη τεχνολογία, μάς έχει επιτρέψει να κάνουμε ψηφιακές αναπαραστάσεις με μεγάλη ακρίβεια, εφαρμόζοντας όλα τα ευρήματα της αρχαιολογίας και της ανάλυσης των υλικών σε μικροσκοπικό επίπεδο, οι οποίες αναπαραστάσεις μπορούν να ειδωθούν και σε τρεις διαστάσεις αλλά και σε virtual reality μέσω των υπολογιστών.

Η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη Microsoft μας έδωσε ένα τέτοιο επίτευγμα, το οποίο αφορά την Αρχαία Ολυμπία! Ο συνδυασμός της τεχνολογίας της Microsoft και των πηγών του Υπουργείου, μας έδωσαν μια τρισδιάστατη εμπειρία με τα σημαντικότερα κτήρια του χώρου της Ολυμπίας, τα μνημεία και τα στάδια, τα οποία μπορείς πλέον να δεις σε όλη τους την μεγαλοπρέπεια, όπως φαίνονταν όταν ήταν καινούρια. Εκεί θα δεις πως τα κτήρια των αρχαίων Ελλήνων δεν ήταν «πέτρες» αλλά κανονικά κτίσματα με στέγη, κεραμίδια, σοβατισμένους τοίχους, ξύλινες πόρτες και παραθυρόφυλλα, αλλά και χρωματισμένα επιχρίσματα και μετώπες. Οι ίδιοι οι χώροι δεν έχουν την χωμάτινη αποψιλωμένη όψη του παρόντος αλλά διακοσμούνται και από δέντρα και φυτά, ενώ πολλές φορές υπάρχει και το υδάτινο στοιχείο – πράγματα τα οποία σήμερα αφαιρούνται από τους αρχαιολόγους για να μην διαβρώσουν τα μνημεία.

Η Microsoft συνεργάστηκε με την εταιρεία Iconem, η οποία ειδικεύεται στην ψηφιοποίηση ιστορικών τοποθεσιών σε τρεις διαστάσεις. Χρησιμοποιώντας drones αλλά και επίγειες κάμερες, κατέγραψαν εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες και, μέσω εξελιγμένου AI, κατασκεύασαν μοντέλα των χώρων και τα απέδωσαν σε τρεις διαστάσεις και σε φωτορεαλιστική απεικόνιση.

Αν όλο αυτό σου κίνησε το ενδιαφέρον, μπορείς κι εσύ να μπεις στο site https://olympiacommongrounds.gr/ και να εξερευνήσεις τον χώρο από το σπίτι σου, μέσω του υπολογιστή σου ή ακόμη και του κινητού σου. Αν θέλεις κάτι ακόμη πιο εντυπωσιακό, βέβαια, θα πρέπει να περάσεις μια βόλτα από το Golden Hall στο Μαρούσι, εντός του οποίου βρίσκεται το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας. Εκεί θα βρεις διαθέσιμα HoloLens2 της Microsoft, μέσω των οποίων μπορείς να μπεις στον κόσμο της virtual reality και να «τηλεμεταφερθείς» στην Ολυμπία της αρχαιότητας και να δεις όλα τα μνημεία και τα κτίσματα, ακριβώς όπως ήταν δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν, να κινηθείς μέσα στους χώρους της Ολυμπίας και να εξερευνήσεις τα πάντα. Μάλιστα, όλο αυτό είναι ανοικτό σε όλους τους επισκέπτες και μπορείς να το ζήσεις χωρίς εισιτήριο.