7
Τεχνολογία

Άκου τον υπολογιστή σου. Μπορεί να ζητά βοήθεια

Άκου τον υπολογιστή σου. Μπορεί να ζητά βοήθεια
Οι υπολογιστές δεν είναι αθόρυβοι. Ειδικά στην περίπτωση σφαλμάτων το να ξέρεις τι ακριβώς σημαίνει ένας ήχος που ακούς, μπορεί να σε σώσει από πολλές περιπέτειες. Τουλάχιστον έτσι θα έχεις ένα μπούσουλα πριν πας στο G Service.

Όλα τα μηχανήματα παράγουν ήχους. Το αυτοκίνητό σου παράγει ήχους, το πλυντήριό σου παράγει ήχους, μέχρι και το ψυγείο σου έχει τους δικούς του ήχους. Λοιπόν, το ίδιο ισχύει και για τον υπολογιστή σου. Ναι, είναι γεγονός πως πηγαίνουμε ολοταχώς προς μια κατάσταση όπου όλοι οι υπολογιστές θα είναι τόσο αθόρυβοι όσο και ένα smartphone ή ένα tablet, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Οι υπολογιστές ακόμη έχουν μηχανικά μέρη και καλό θα είναι να μάθεις να ακούς, αν θέλεις να μη βρεθείς προ εκπλήξεως.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Το πιθανότερο είναι πως ο υπολογιστής σου έχει σκληρό δίσκο (ή και περισσότερους του ενός) παλαιάς τεχνολογίας, από αυτούς με τα περιστρεφόμενα πλατό και τις κινούμενες κεφαλές. Οι δίσκοι αυτοί παράγουν δύο διαφορετικούς και διακριτούς ήχους: ένα απαλό βουητό, το οποίο προέρχεται από το μοτέρ που περιστρέφει τα πλατό, και ένα ελαφρύ κλικ-κλικ το οποίο παράγεται από τις κεφαλές καθώς πηγαινοέρχονται για να διαβάσουν και να γράψουν δεδομένα σε διάφορα σημεία του δίσκου. Αν αρχίσεις και ακούς συνεχόμενα και δυνατά κλικ-κλικ-κλικ ή έντονο βόμβο, τότε θα πρέπει να ελέγξεις τον δίσκο σου. Μπορείς να κατεβάσεις και κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα, όπως το Hard Disk Sentinel και να ελέγξεις την υγεία του δίσκου. Αν δεις οτιδήποτε ανησυχητικό, πάρε backup και αντικατέστησε τον δίσκο άμεσα. Δίσκους εσωτερικούς, εξωτερικούς, SSD και κανονικούς θα βρεις στον ΓΕΡΜΑΝΟ.

Δεύτερη πηγή ήχου, τα ανεμιστηράκια. Κάθε υπολογιστής έχει τουλάχιστον ένα τέτοιο· τα laptop 1-2, τα desktop μπορεί να έχουν και 5-6. Ένα υπάρχει σίγουρα μέσα στο τροφοδοτικό του desktop, ένα σίγουρα στον επεξεργαστή, πιθανότατα ένα στην κάρτα γραφικών, και μπορεί να υπάρχουν και άλλα, για παράδειγμα πάνω στη motherboard, στο πίσω μέρος του κουτιού για εξαερισμό ή στο μπροστά για είσοδο κρύου αέρα. Έλεγξε αν είναι καθαρά, αν έχουν μαζέψει σκόνη, βρώμα ή τρίχες (ειδικά αν έχεις κατοικίδιο), αν η ψύκτρα του επεξεργαστή είναι καθαρή και αν περιστρέφονται ελεύθερα, χωρίς περίεργους θορύβους. Το καλό εδώ είναι πως μπορείς να αντικαταστήσεις τα ανεμιστηράκια με καινούρια, για να έχεις ησυχία και το κεφάλι σου ήσυχο. Τα ανεμιστηράκια, αν παλιώσουν (οπότε χαλάνε τα ρουλεμάν τους) ή αν μπει σκόνη στο εσωτερικό τους, δεν επισκευάζονται.

Υποπερίπτωση στο θέμα ψύξης είναι και το να δουλεύουν στο φουλ τα ανεμιστηράκια λόγω κακής ψύξης ή υπερθέρμανσης. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ελέγξεις αν ο υπολογιστής σου ψύχεται επαρκώς ή αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που τον κάνει να δουλεύει στο φουλ συνεχώς. Το πρόγραμμα Core Temp μπορεί να σου δείξει τη θερμοκρασία του επεξεργαστή σου. Αν δεις μεγάλες αποκλίσεις από την θερμοκρασία περιβάλλοντος – και ειδικά πάνω από 60°C, τότε έχεις πρόβλημα. Καλό θα είναι να τσεκάρεις και την ψύκτρα του επεξεργαστή καθώς και τη θερμοαγώγιμη αλοιφή μεταξύ επεξεργαστή και ψύκτρας. Αν δεν υπάρχει ή αν έχει πετρώσει, θα πρέπει να την καθαρίσεις και να βάλεις φρέσκια! Εάν φυσικά όλα αυτά σου φαίνονται κινέζικα επισκέψου το G Service του ΓΕΡΜΑΝΟΥ.

Τέλος, αν έχεις αποκλείσει όλες τις άλλες πηγές ήχου αλλά ακούς βόμβο από κάποιο εξάρτημα του υπολογιστή, και ειδικά από το τροφοδοτικό, θα πρέπει να ανησυχείς. Αυτό μπορεί να δείχνει πως το τροφοδοτικό σου έχει «γεράσει» ή πως λειτουργεί κοντά στα όριά του (από άποψης φορτίου). Ίσως θα πρέπει να επενδύσεις σε κάποιο νέο, πιο αποδοτικό και μεγαλύτερης ισχύος τροφοδοτικό.

Ως υστερόγραφο θα αναφέρουμε τους ήχους που μπορεί να παράγονται από τις συνδυασμένες δονήσεις ανεμιστήρων και σκληρών δίσκων, όπως μεταφέρονται στο σασί του υπολογιστή. Πολλές φορές ακούμε ήχους οι οποίοι δεν παράγονται από κάποιο μεμονωμένο εξάρτημα αλλά από τον ίδιο τον υπολογιστή (βλέπε διακρότημα). Υπάρχουν στην αγορά βάσεις για σκληρούς δίσκους με λαστιχένιες υποδοχές για τη μείωση των ταλαντώσεων, παρόμοιες βάσεις για ανεμιστήρες, αθόρυβα τροφοδοτικά, ακόμη και ανεμιστήρες με ενσωματωμένα λαστιχάκια και ανεμιστήρες χαμηλού θορύβου, αν όντως συμβαίνει αυτό.

Και μην ξεχνάς: το σημαντικότερο είναι να αρχίσεις να ανησυχείς όταν αλλάξει χωρίς λόγο ο ήχος του υπολογιστή σου!