11
Ταξίδια και αναψυχή

Άνοιξε το παράθυρο και δες τη… Βενετία

Άνοιξε το παράθυρο και δες τη… Βενετία
Στην εποχή που τα ταξίδια υπόκεινται σε διάφορους περιορισμούς, ο κόσμος γίνεται εφευρετικός. Το WindowSwap είναι ένα τέτοιο παράδειγμα εφευρετικότητας. Με μια κάμερα ανεβάζεις την εικόνα του παραθύρου σου και δίνεις πρόσβαση σε όποιον θέλει.

Σε πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας βλέπουμε διάφορες όψεις του μέλλοντος, όπως το φαντάστηκαν οι δημιουργοί τους. Κάτι πολύ συχνό είναι να βλέπουμε ψηφιακά παράθυρα, τα οποία δείχνουν ειδυλλιακά τοπία, ενώ τα σπίτια βρίσκονται σε ζοφερές, άσχημες και βρώμικες υπερ-πόλεις.

Η τεχνολογία για να έχουμε κάτι τέτοιο υπάρχει ήδη, απλά δεν είναι ακόμη συνηθισμένο, ούτε να ζούμε σε ζοφερές μολυσμένες υπερ-πόλεις (ευτυχώς), ούτε όμως και να έχουμε τεράστιες τηλεοράσεις στη θέση των παραθύρων. Μπορούμε, όμως, να έχουμε μια μεγάλη τηλεόραση ή ακόμη και την οθόνη του υπολογιστή μας, να δείχνει ό,τι τοπίο θέλουμε. Και όταν λέμε ό,τι τοπίο θέλουμε, το εννοούμε.

Κάπου εδώ έρχεται το WindowSwap, το οποίο είναι μια εφαρμογή για αυτούς που θέλουν να «ταξιδέψουν» σε άλλα μέρη του πλανήτη, αλλά όχι με αεροπλάνα ή βαπόρια. Αν θες να δεις αυτό που βλέπει από το παράθυρό του ή το μπαλκόνι του ένας κάτοικος… του Μαϊάμι, αν θες τη θέα που έχει ένα σπίτι στα περίχωρα του San Francisco, αν θες να βλέπεις αυτό που βλέπει ένας κάτοικος… Βενετίας, τότε θες το WindowSwap.

Προφανώς μπορείς να βάλεις κι εσύ το δικό σου παράθυρο στο παιχνίδι, αν πιστεύεις πως το σπίτι σου έχει καταπληκτική θέα. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια καλή webcam και, προφανώς, σύνδεση στο Internet. Θα πρέπει να καταγράψεις 10 λεπτά βίντεο σε ανάλυση high definition και να την υποβάλλεις στο WindowSwap μαζί με το όνομά σου και την τοποθεσία σου!

Απλά θα αναφέρουμε πως κάποια από τα «παράθυρα» που είδαμε ήταν τόσο απίστευτα που, πραγματικά, θα μπορούσαμε να τα κοιτάμε για ώρες! Αν θες κι εσύ να ανοίξεις, μέσα από την οθόνη του υπολογιστή σου, ένα παράθυρο στον κόσμο… τώρα ξέρεις!