7
Τεχνολογία

«Άσε κάτω το κινητό μου!»

«Άσε κάτω το κινητό μου!»
Δες πώς μπορείς να «πιάσεις» κάποιον που προσπάθησε να ξεκλειδώσει (χωρίς επιτυχία ελπίζουμε) το κινητό σου.

Ποιος πασπατεύει το κινητό μου; Αυτό είναι μια από τις πιο κοινές απορίες που έχουν οι περισσότεροι εξ ημών, εδώ και πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, όμως, καθώς τα smartphones ενσωματώνουν όλες τις υπηρεσίες επικοινωνίας, αποτελούν πύλη προς, αν όχι όλες, τις περισσότερες ψηφιακές μας συνομιλίες (και συμπεριφορές). Ακόμη περισσότερο, μιας και υπάρχουν και κάμερες, το περιεχόμενο του smartphone μας μπορεί να κρύβει και… εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα!

Βέβαια, όλα τα σύγχρονα smartphones διαθέτουν τεχνολογίες κλειδώματος, όπως η σάρωση δακτυλικού αποτυπώματος ή η αναγνώριση προσώπου αλλά, αν κάποιος θέλει οπωσδήποτε να ανοίξει το κινητό σου, μπορεί να προσπαθήσει και, ίσως, τα καταφέρει.

Αν έχεις τέτοιες ανησυχίες, δηλαδή αν υποπτεύεσαι πως κάποιος ίσως προσπαθεί συστηματικά να ξεκλειδώσει το κινητό σου, υπάρχει τρόπος να δεις ποιος είναι! Επίσης, μπορείς να δεις ποιος είναι, αν κάποιος σου κλέψει το κινητό και προσπαθεί να το ξεκλειδώσει.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως τα διαθέσιμα apps λειτουργούν με αποτυχημένες προσπάθειες ξεκλειδώματος μέσω PIN, κωδικού ή σχήματος. Το Android δεν επιτρέπει σε άλλα apps να παρακολουθούν τη διαδικασία ξεκλειδώματος μέσω δακτυλικού αποτυπώματος, ούτε να λαμβάνουν ειδοποίηση σε κάθε αποτυχημένη απόπειρα.

Επίσης πρέπει να αναφέρουμε πως τα apps για τα οποία μιλάμε, απαιτούν εγκατάσταση ως administrator, καθώς μόνο έτσι μπορούν να παρακολουθούν τις απόπειρες ξεκλειδώματος.

Lockwatch

Το app αυτό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αυτής της κατηγορίας. Η λειτουργία του είναι απλή και χωρίς περίεργες ρυθμίσεις. Το εγκαθιστάς και, κάθε φορά που κάποιος αποτυγχάνει να ξεκλειδώσει το κινητό σου, σου στέλνει e-mail στη διεύθυνση που έχεις ορίσει. Στο e-mail αυτό περιλαμβάνεται η φωτογραφία του ατόμου που προσπαθεί να ξεκλειδώσει το κινητό, την οποία παίρνει από τη μπροστινή κάμερα, η τοποθεσία της συσκευής από το GPS, καθώς και ένας χάρτης της περιοχής που αυτό βρίσκεται, για να σε βοηθήσει να το εντοπίσεις!

Υπάρχει και έκδοση επί πληρωμή με περισσότερες δυνατότητες, αλλά το βασικό app είναι δωρεάν.

Third Eye

Το δεύτερο app έχει μια μικρή διαφορά: αφού το εγκαταστήσεις και το ενεργοποιήσεις, το app θα παίρνει φωτογραφίες από την κάμερα με κάθε απόπειρα ξεκλειδώματος, ακόμη και των επιτυχημένων (αν το επιθυμείς) και θα τις αποθηκεύσει στην ίδια τη συσκευή. Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, κρατά και λίστα με όλες τις απόπειρες, επιτυχημένες ή αποτυχημένες. Μπορείς να δεις την ώρα του τελευταίου επιτυχημένου ξεκλειδώματος αλλά και όλες τις φωτογραφίες από κάθε απόπειρα ξεκλειδώματος στο Photo Log.

CrookCatcher

Τρίτη επιλογή, το CrookCatcher είναι απλό στη χρήση και συνδυάζει την απλότητα του πρώτου με την μεθοδική καταγραφή του δευτέρου app. Μπορεί να στείλει e-mail ή να αποθηκεύσει τις φωτογραφίες τοπικά. Μέσω του ίδιου του app, όμως, μπορείς να δεις και χάρτη του που βρισκόταν η συσκευή για την εκάστοτε φωτογραφία! Το μόνο μειονέκτημα είναι πως προβάλλει διαφημίσεις, εκτός κι αν αγοράσεις την πλήρη έκδοση.

Τώρα, λοιπόν, ξέρεις. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι πως στη χώρα μας είναι πιο χρήσιμο το να δεις ποιος φίλος, συγγενής ή συνεργάτης ξεπερνά τα όρια του τακτ και είναι πιο περίεργος απ’ όσο θα έπρεπε, παρά ως εργαλείο για να ανακτήσεις τη συσκευή σου, αν αυτή κλαπεί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η γνώση είναι δύναμη!