7
Τεχνολογία

Έξυπνες κλειδαριές για την πόρτα σου

Έξυπνες κλειδαριές για την πόρτα σου
Ρίχνουμε μια ματιά στις πιο πρόσφατες έξυπνες κλειδαριές που μπορείς να εγκαταστήσεις στην πόρτα σου και να κάνεις το σπίτι σου ένα πραγματικό smart home.

Η έξυπνη κλειδαριά είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι αυτού που ονομάζουμε smart home. Όχι μόνο σου επιτρέπει να ανοίγεις και να κλείνεις την πόρτα σου όποτε επιθυμείς χωρίς κλειδιά, αλλά παράλληλα καταγράφει ποιος μπαίνει και ποιος φεύγει από το σπίτι, όταν εσύ απουσιάζεις. Κάποιες έξυπνες κλειδαριές σού επιτρέπουν να δίνεις δικαιώματα από το κινητό σου στους επισκέπτες, ούτως ώστε να μπορούν να μπουν στο σπίτι και άλλες δέχονται φωνητικές εντολές ή επικοινωνούν από άλλες έξυπνες συσκευές που έχεις εγκατεστημένες στο σπίτι σου.

Υπάρχουν δύο ειδών έξυπνες κλειδαριές. Κατ’ αρχήν έχουμε αυτές που τοποθετούνται πάνω από τις κανονικές και δεν απαιτούν κανενός είδους εγκατάσταση. Δεν χρειάζεται δηλαδή να βγάλεις τον κύλινδρο της παλιάς κλειδαριάς σου. Οι κλειδαριές αυτές, χρησιμοποιούν το κλειδί που πρέπει να βρίσκεται μονίμως από την εσωτερική πλευρά της πόρτας και με τη βοήθεια ενός μοτέρ, κλειδώνουν και ξεκλειδώνουν μέσω Bluetooth ή Wi-Fi. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει ο υφιστάμενος κύλινδρος να είναι ασφάλειας, δηλαδή να λειτουργεί όταν στην εσωτερική πλευρά υπάρχει κλειδί.

Οι πιο εξελιγμένες έξυπνες κλειδαριές θα σε αναγκάσουν να προβείς σε πλήρη αντικατάσταση της παλιάς κλειδαριάς σου. Οι τιμές τους κυμαίνονται και ξεκινούν από τα € 100 και μπορούν να φτάσουν τα 300 ή και παραπάνω. Η εγκατάσταση πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο κλειδαρά, όπως θα έκανες άλλωστε εάν άλλαζες την κλειδαριά σου.

Σύνδεση στο Wi-Fi

Επιπλέον, οι έξυπνες κλειδαριές λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Σε άλλες θα χρειαστείς παροχή από κάποια πρίζα (που συνεπάγεται περισσότερη δουλειά κατά την εγκατάσταση) και άλλες αρκούνται σε μπαταρίες. Επίσης, μέσω του συνοδευτικού app θα πρέπει να τις συνδέσεις στο Wi-Fi του σπιτιού σου, προκειμένου να μπορείς να τις ελέγχεις από το κινητό σου, είτε βρίσκεσαι εντός, είτε εκτός σπιτιού.

Τα συνοδευτικά apps είναι αρκετά εξελιγμένα. Σε μερικά έχουμε δει δημιουργία σεναρίων, ώστε η κλειδαριά να επιτρέπει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ενώ σε άλλες εμφανίζονται ειδοποιήσεις όταν κάποιος σου χτυπά το κουδούνι. Επίσης, μπορείς να βλέπεις αναλυτικές αναφορές του πότε άνοιξε και πότε έκλεισε η πόρτα, ενώ όπως προαναφέραμε υπάρχουν και πολύ εξελιγμένα μοντέλα που είναι συμβατά με τον Google Assistant ή την Amazon Alexa για να τις ελέγχεις με τη φωνή σου (εάν φυσικά έχεις αντίστοιχα smart ηχεία στο σπίτι σου).