80
COSMOTE Tips

Έξυπνες πόλεις. Τι είναι το IoT και γιατί σε αφορά

Έξυπνες πόλεις. Τι είναι το IoT και γιατί σε αφορά
Internet of things στην πράξη: Η COSMOTE συμμετέχει σε πιλοτικό πρόγραμμα έξυπνων πόλεων και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο το IoT θα βοηθήσει την καθημερινότητά σου.

Το Internet of Things (IoT) θεωρείται το επόμενο μεγάλο βήμα στο χώρο της τεχνολογίας και κατά πολλούς αποτελεί τη λογική εξέλιξή της, καθώς πρόκειται να επηρεάσει όχι μόνο τον τρόπο που θα ζεις αλλά και τον τρόπο που θα εργάζεσαι. Το IoT πλέον δεν είναι κάτι μακρινό, αλλά κάτι που βρίσκεται ήδη γύρω μας, στις συνδεδεμένες έξυπνες συσκευές, στα έξυπνα σπίτια, αυτοκίνητα και τώρα με τη βοήθεια της COSMOTE στις έξυπνες πόλεις.

Πριν από 10 χρόνια υπήρχαν περίπου 500 εκατομμύρια συσκευές συνδεδεμένες στο Internet. Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί μεταξύ 10 και 20 δις! Ως το 2020, πιθανότατα να έχουν φτάσει τις 40 με 50 δις. Οι περισσότερες από αυτές θα είναι συσκευές με τις οποίες είσαι ήδη εξοικειωμένος: laptops, tablets, smartphones.

Ακόμα περισσότερες όμως θα είναι φυσικά αντικείμενα, των οποίων η βασική λειτουργία, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, θα είναι η συλλογή δεδομένων μέσω αισθητήρων και μετάδοσή τους παντού στο Internet όπου θα μπορούν να αποθηκευτούν και να αναλυθούν, ώστε να βελτιώσουν τη λήψη αποφάσεων.

Η έξυπνη πόλη γίνεται πραγματικότητα

Αν αναρωτιέσαι –δίκαια- γιατί να θέλεις τόσες συνδεδεμένες συσκευές να επικοινωνούν μεταξύ τους, η απάντηση είναι πως πρόκειται για μια τεχνολογία πρακτική, λειτουργική και απόλυτα χρηστική. Κλασικά παραδείγματα αποτελούν οι τομείς όπως τα δίκτυα μεταφορών αλλά και οι λεγόμενες “έξυπνες” πόλεις, όπου τα αποτελέσματα θα είναι η μείωση των απορριμμάτων και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Ένα συνδεδεμένο σύστημα μαζικών μεταφορών συνεπάγεται πως η κυκλοφορία θα διεξάγεται ομαλότερα, καθώς θα αλλάζουν οι συνθήκες. Εάν είσαι χρήστης των υπηρεσιών αυτών (λεωφορείων, τραίνων, τραμ, μετρό) θα λαμβάνεις άμεσες ειδοποιήσεις σχετικά με όποιες αλλαγές ή προβλήματα προκύψουν. Από την άλλη, η παρουσία αισθητήρων σε όλο το σπίτι θα ελέγχει, για παράδειγμα, τα επίπεδα δραστηριότητας, τις συνήθειες ύπνου ή λήψης φαρμακευτικής αγωγής των ενοίκων.

ΙοΤ στην πράξη

Τον κόσμο του Internet of Things (IoT) παρουσίασε πρώτη στην Ελλάδα η COSMOTE σε συνεργασία με τη Deutsche Telekom και τη Huawei. Η COSMOTE επενδύσει στην τεχνολογία Narrow-Band Internet of Things. Μέσω του NB-IoT, η διασύνδεση μεταξύ συσκευών όπως αισθητήρες, αυτοκίνητα, ρομπότ κ.λπ., γίνεται ευκολότερα και με χαμηλότερο κόστος, καθώς δεν απαιτείται η χρήση ειδικού εξοπλισμού. Υπερτερεί σημαντικά σε ποιότητα και ασφάλεια σε σχέση με άλλες τεχνολογίες IoT, αφού η μετάδοση δεδομένων γίνεται μέσω δικτύου κινητής, γεγονός που επιτρέπει και την καλύτερη κάλυψη σε εσωτερικούς χώρους.

H COSMOTE έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει πιλοτικά προγράμματα Internet of Things σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Η αρχή έγινε με τη Χαλκίδα και την Πάτρα, όπου η COSMOTE συμμετείχε στο πιλοτικό πρόγραμμα «έξυπνη πόλη». Στις δύο αυτές πόλεις εφαρμόστηκε ένα σύστημα smart parking και smart lighting.

Το NB-IoT πρόκειται όμως να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, προκειμένου να συμπεριλάβει μεθόδους εντοπισμού θέσης, περιαγωγής, υπηρεσιών μετάδοσης πολυμέσων και πολλών ακόμη λειτουργιών, που θα εξελίξουν σημαντικά τις δυνατότητες του Internet of Things.