1015
Smart Cities

Έξυπνος φωτισμός – ένα παράδειγμα

Έξυπνος φωτισμός – ένα παράδειγμα
Η Telensa συμμετέχει στο πρόγραμμα Qualcomm Smart Cities Accelerator για να προσφέρει εφαρμογές Smart City που βασίζονται σε έξυπνο φωτισμό αξιοποιώντας την τεχνολογία ΑΙ σε επίπεδο smartphone.

Ο έξυπνος φωτισμός είναι μια σημαντική παράμετρος μιας έξυπνης πόλης. Η εταιρεία Telensa, η οποία ασχολείται με εφαρμογές συνδεδεμένου οδικού φωτισμού και δεδομένων έξυπνων πόλεων, εντάχθηκε στο πρόγραμμα Qualcomm Smart Cities Accelerator της γνωστής μας από τους επεξεργαστές για κινητά τηλέφωνα, Qualcomm Technologies. Το πρόγραμμα συνδέει πόλεις, δήμους, κυβερνητικούς φορείς και επιχειρήσεις με end-to-end λύσεις έξυπνων πόλεων που βασίζονται στην τεχνολογία της Qualcomm. Η εταιρεία που όπως προαναφέραμε, ειδικεύεται σε λύσεις SoC (system on chip), έχει δημιουργήσει ένα πλούσιο οικοσύστημα λύσεων έξυπνων πόλεων με βάση την τεχνολογία της για να βοηθήσει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού των έξυπνων αστικών υποδομών και υπηρεσιών για τον 21ο αιώνα.

Η πιο πρόσφατη συσκευή της Telensa είναι το Multi-Sensor Pod (MSP), μια σειρά από μονάδες που τοποθετούνται στα φωτιστικά των δρόμων και μετρούν τον τρόπο χρήσης της πόλης, τον συνδυασμό κυκλοφορίας στους δρόμους, την υπερτοπική ποιότητα αέρα και τα επίπεδα θορύβου. Οι μονάδες αυτές συνδέουν τρίτους αισθητήρες με φωτισμό και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Αυτά τα δεδομένα είναι απίστευτα πολύτιμα για το σχεδιασμό καλύτερων υποδομών της πόλης και την παροχή πιο αποτελεσματικών υπηρεσιών πόλης.

Κάθε MSP μετατρέπει την εικόνα βίντεο και ραντάρ σε λεπτομερείς πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης και μηχανικής εκμάθησης που υποστηρίζονται από τον επεξεργαστή Qualcomm SDM845. Πρόκειται για μια λύση edge computing όπου η επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων γίνεται στο άκρο, εξαλείφοντας το κόστος μεταφοράς των ακατέργαστων δεδομένων στο cloud.

Ως μέρος του δικτύου Qualcomm Advantage, το πρόγραμμα Qualcomm Smart Cities Accelerator έχει σχεδιαστεί για να συνδέει πόλεις, δήμους, κυβερνητικούς φορείς και επιχειρήσεις με ένα οικοσύστημα παρόχων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, εξοικονόμηση κόστους, ασφάλεια και βιωσιμότητα. Με αποδεδειγμένη τεχνογνωσία σε λύσεις που αναπτύσσονται στο εμπόριο, τα μέλη του προγράμματος περιλαμβάνουν παρόχους υλικού και λογισμικού, παρόχους λύσεων cloud, system integrators, εταιρείες σχεδιασμού και κατασκευής, καθώς και εκείνες που προσφέρουν λύσεις έξυπνης πόλης από άκρο σε άκρο.

Η περίπτωση της ασύρματης επικοινωνίας

Οι πόλεις και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε όλο τον κόσμο επενδύουν στην εγκατάσταση καθαρότερου, πιο αξιόπιστου φωτισμού LED. Η προσθήκη μονάδων ασύρματης επικοινωνίας συμπληρώνει τις δυνατότητες των φωτιστικών LED – αυξάνει την εξοικονόμηση ενέργειας έως και 30% και μειώνει το κόστος συντήρησης με αυτόματες ειδοποιήσεις σφαλμάτων και αυτοδιάγνωση. Τα στοιχεία ελέγχου παρέχουν επίσης ακριβή στατιστικά στοιχεία μέτρησης ενέργειας και επιπέδου υπηρεσιών για τον έλεγχο της απόδοσης της επένδυσης. Κυρίως, οι ασύρματες μονάδες ελέγχου επιτρέπουν στον φωτισμό να προσαρμόζεται στις ανάγκες της πόλης, τόσο σε πραγματικό χρόνο όσο και μακροπρόθεσμα.