7
Τεχνολογία

Έρχεται το 5G. Τι πρέπει να ξέρεις

Έρχεται το 5G. Τι πρέπει να ξέρεις
Η πέμπτη γενιά των mobile ευρυζωνικών δικτύων είναι προ των πυλών. Το 5G όμως σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από μεγαλύτερη ταχύτητα. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το 5G. H COSMOTE έχει ήδη προβεί στις πρώτες δοκιμές. Πότε όμως θα έρθει στην Ελλάδα;

Καλά-καλά δεν προλάβαμε να συνηθίσουμε το 4G, και κάνει την εμφάνισή του το 5G. Όσο περνά ο καιρός, θα ακούμε αυτό το 5G όλο και περισσότερο. Τι είναι, όμως, αυτό το 5G και γιατί γίνεται τόσος ντόρος; Μείνε μαζί μας και θα μάθεις!

Ξεκινώντας πρέπει να αναφέρουμε πως το 5G περικλείει πολλά και διαφορετικά πράγματα· αυτός είναι και ο λόγος που η απάντηση στο «τι είναι 5G» ίσως διαφέρει ανάλογα ποιον ρωτάς. Με μια φράση, το 5G είναι η επόμενη γενιά ασύρματων ευρυζωνικών συνδέσεων. Προφανώς, το κύριο γνώρισμα είναι οι αυξημένες ταχύτητες σύνδεσης – θεωρητικά, πολύ αυξημένες, σε βαθμό που κάνουν αρκετούς να αναρωτιόνται αν έχει νόημα πλέον το να έχει κανείς ενσύρματες συνδέσεις τύπου ADSL.

Οι μεγαλύτερες διαφορές – και ταχύτητες – όμως θα έρθουν όταν αρχίσουν να χρησιμοποιούνται και ραδιοσυχνότητες πολύ μεγάλης συχνότητας, οι οποίες μέχρι τώρα δεν χρησιμοποιούνταν.

Στις τωρινές περιοχές συχνοτήτων, το 5G αναμένεται να δώσει μια αύξηση της τάξης του 50% στις ταχύτητες του 4G LTE. Όταν, όμως, αρχίσουν να χρησιμοποιούνται οι περιοχές των 28GHz, τότε οι ταχύτητες αναμένεται να εκτοξευθούν. Το μειονέκτημα αυτών των συχνοτήτων είναι πως δεν έχουν την ίδια εμβέλεια με τις υφιστάμενες συχνότητες, οπότε θα χρειαστούν περισσότεροι σταθμοί ή κεραίες, αλλά χαμηλότερης έντασης εκπομπής.

Το 5G είναι το πρότυπο που όλοι οι ειδικοί πιστεύουν πως θα ανοίξει τις πύλες του Internet of Things (IoT), δηλαδή θα επιτρέψει σε σχεδόν όλες τις συσκευές να είναι συνδεδεμένες στο Internet και να επικοινωνούν μεταξύ τους. Σκέψου, για παράδειγμα, πως σε λίγα χρόνια ίσως αγοράζεις από τοστιέρα μέχρι λάμπες, και όλα θα έρχονται με έτοιμη σύνδεση στο Internet μέσω IoT και 5G! Το smart home που σήμερα απαιτεί ειδικές συσκευές, ειδικούς adaptors, ειδικά apps και συνδέσεις μέσω Wi-Fi και περίεργων QR codes, πιθανότατα σε λίγο καιρό θα αποτελεί απολίθωμα του παρελθόντος, μιας και όλα θα είναι συνδεδεμένα εκ κατασκευής και το μόνο που θα χρειάζεται να κάνεις είναι να παίρνεις τον έλεγχό τους μέσω κάποιου γενικού smart-home app!

Και βέβαια, όλα αυτά είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα που λέγεται «ταχύτατη ασύρματη σύνδεση στο Internet», μέσα από το δίκτυο 5G της Cosmote που έρχεται!