7
Τεχνολογία

Ήρθαν τα αυτόνομα drones

Ήρθαν τα αυτόνομα drones
Το DJI Dock μεταφέρει την αυτόνομη επιτήρηση με drone σε ένα νέο επίπεδο τεχνητής νοημοσύνης. Μήπως το Skynet είναι εδώ και δεν το ξέρουμε;

Το ξέρουμε πως η τεχνολογία αναλαμβάνει όλο και περισσότερους ρόλους. Ακόμη και ρόλους που δεν είχαμε σκεφτεί στο παρελθόν – τουλάχιστον όχι σοβαρά. Η DJI, μια εταιρεία με ειδίκευση στα drones, ετοιμάζεται να βγάλει κάτι νέο στην αγορά, κάτι που μπορεί να ανοίξει τεράστιους δρόμους για πολλά και ωραία… αλλά και για μερικά όχι και τόσο ωραία. Μιλάμε για ένα dock το οποίο παρουσίασε προσφάτως, το οποίο λειτουργεί σαν βάση για τα νέα drones της εταιρείας, τα M30 και M30T. Τα δύο νέα drones προσδιορίζονται από την εταιρεία ως «enterprise» drones, επομένως δεν μιλάμε για το drone των 200 ή 500 ευρώ… μιλάμε για drones με κόστος στην τάξη μεγέθους των 10.000 ευρώ. Ο συνδυασμός των δύο μπορεί να κάνει πραγματικότητα πολύ προχωρημένα πράγματα, τα οποία έχουμε δει μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Ας σκεφτούμε ένα σενάριο το οποίο δεν είναι καν φανταστικό: αποφασίζεις να πας για πεζοπορία σε κάποιο κοντινό βουνό. Δε μιλάμε καν για αναρριχήσεις, ορειβασίες, σκαρφάλωμα ή κάτι extreme. Εκεί που περπατάς στο μονοπάτι, λοιπόν, έστω ότι συμβαίνει κάτι. Αυτό το κάτι μπορεί να είναι απλά το ότι… δεν πάτησες καλά και στραμπούληξες τον αστράγαλό σου. Ή ότι είσαι τόσο άτυχος και πέφτεις πάνω σε… αρκούδα! Σίγουρα θα θέλεις βοήθεια, αλλά πάνω στο βουνό δεν είναι σίγουρο το ότι θα πιάνει το κινητό σου ή ότι θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις κιόλας.

Αλλά ακόμη και σε ένα πολύ χρήσιμο για τη χώρα μας σενάριο, σκέψου τη φύλαξη των δασών τα καλοκαίρια για πυρκαγιές, ή το χειμώνα για λαθροκυνηγούς. Σήμερα έχουμε τεράστιες εκτάσεις αφύλακτες, ενώ η δασική υπηρεσία κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί.

Αυτά τα σενάρια, αλλά και πολύ περισσότερα, εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των νέων drones της DJI. Αντί να έχεις ανθρώπους να γυρνάνε σε βουνά και σε… λαγκάδια, πλέον είναι εφικτή η κάλυψη περιοχών με αυτόνομα drones, απλά διασφαλίζοντας πως η βάση τους, το dock, έχει ηλεκτροδότηση και σύνδεση με το Internet!

Στο πρώτο σενάριο, σκέψου πως, εκεί που κάθεσαι στο χώμα και δε μπορείς να περπατήσεις, να εμφανίζεται μετά από λίγη ώρα ένα drone και να σε καταγράφει, στέλνοντας ζωντανή εικόνα σε κάποιο κέντρο διάσωσης. Παρομοίως και στην περίπτωση των δασών, αντί να έχουμε τους λίγους δασοφύλακες να κάνουν βόλτες, θα μπορούσαμε να έχουμε μια στρατιά από drones τα οποία θα εποπτεύουν ολόκληρες περιοχές, με κάλυψη κοντά στο 100% και με μεγάλη ακρίβεια. Η πρόληψη καταστροφικών πυρκαγιών θα μπορούσε να γίνει απείρως πιο αποτελεσματική, μιας και τα drones θα μεταφέρουν άμεσα την εικόνα στους υπεύθυνους.

Βέβαια, η τεχνολογία έχει και την κακή πλευρά. Δεν είναι και το καλύτερο να κάνεις, πχ, πεζοπορία και να βλέπεις ένα drone να εμφανίζεται από το πουθενά και να σε παρακολουθεί! Κάπως έτσι δεν έχουμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας τύπου Terminator; Κάπως έτσι δεν ξεκίνησαν τα πράγματα με το Skynet, το οποίο ήταν ο φανταστικός υπερυπολογιστής ο οποίος απέκτησε συνείδηση και αποφάσισε να αφανίσει το ανθρώπινο είδος; Ε, λοιπόν… κάπου εδώ θα πρέπει να βάλουμε τις ασφαλιστικές δικλείδες, για να αποτρέψουμε… προφανώς όχι τον αφανισμό μας από κάποιο φανταστικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με δολοφονικά ένστικτα (τουλάχιστον όχι ακόμη), αλλά τις κακές χρήσεις από τον ίδιο μας τον εαυτό, δηλαδή από κυβερνήσεις και εταιρείες.

Τα drones της DJI έχουν ακτίνα δράσης 7 χιλιομέτρων, επομένως χρειάζονται αρκετά για να καλύψουν μια περιοχή. Από την άλλη, με 100 τέτοια drones συν docks μπορεί μια υπηρεσία, θεωρώντας ένα ποσοστό αλληλοεπικάλυψης 25%, να εποπτεύει μια περιοχή 2500 τετραγωνικών χιλιομέτρων! Και μάλιστα, ανεξαρτήτως περιοχής, μιας και για το drone είναι παντελώς αδιάφορο το αν το έδαφος είναι ομαλό ή ανώμαλο, αν είναι γκρεμός ή πεδιάδα, δάσος ή χωράφια!

Τελικά, ίσως παίζει ρόλο και το νέο της τεχνολογίας στην ανατριχίλα που προκαλεί η ιδέα των drones-φρουρών. Όπως κάποτε ο κόσμος αντιδρούσε στις κάμερες ασφαλείας, ενώ τώρα περνούν παγερά αδιάφορες, ίσως στο μέλλον η εικόνα των drones που περιφέρονται σε δάση και βουνά, φυλάσσοντας το περιβάλλον από καταστροφές αλλά και τους ανθρώπους από ατυχήματα, να είναι κάτι το φυσιολογικό.

Για την ώρα, εάν σου αρέσουν οι εναέριες λήψεις, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να επισκεφτείς ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και να προμηθευτείς ένα από τα δεκάδες προσιτά drones που κυκλοφορούν στην αγορά.