7
Τεχνολογία

Ήρθε το Wi-Fi 6; Περίμενε το 6E!

Ήρθε το Wi-Fi 6; Περίμενε το 6E!
Μην τρέξεις να πάρεις Wi-Fi 6 router ακόμα. Περίμενε λίγο διότι υπάρχει η έκδοση Wi-Fi 6E η οποία μεταξύ άλλων εισάγει τη συχνότητα των 6GHz. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν επισκεφτείς ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Καλά καλά δεν είδαμε το Wi-Fi 6, έρχεται η βελτιωμένη του εκδοχή για να αλλάξει τα δεδομένα στην ασύρματη οικιακή δικτύωση! Επομένως, μη βιαστείς να πας να πάρεις νέο router ή access point. Τα καλύτερα έρχονται!

Το νέο Wi-Fi 6, γνωστό σε όσους λατρεύουν τα περίεργα κωδικά ονόματα ως 802.11ax, αποτέλεσε βελτίωση στο παλιό 802.11n, αυξάνοντας το bandwidth σε κάθε κανάλι, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί περισσότερες συσκευές ταυτοχρόνως, με λιγότερες παρεμβολές. Το Wi-Fi 6 είναι ένα σημαντικό βήμα για την ασύρματη δικτύωση, η οποία είχε φτάσει στα όριά της απλά από τον αριθμό των συσκευών που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, αλλά και τις αυξημένες απαιτήσεις τους σε bandwidth.

Τα πιο παλιά πρότυπα του Wi-Fi λειτουργούσαν στη συχνότητα των 2,4GHz, ενώ το Wi-Fi 4 (802.11n) ήταν το πρώτο που άρχισε να χρησιμοποιεί και τη συχνότητα των 5GHz, με πολύ περισσότερα διαθέσιμα κανάλια και μεγαλύτερη ταχύτητα. Αν παρομοιάσουμε τα 2,4GHz ως τον μονόδρομο μπροστά από το σπίτι σου, τα 5GHz είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης και τα 6GHz η τεράστια εθνική οδός με πολλές λωρίδες ανά κατεύθυνση! Το νέο Wi-Fi 6E είναι αυτό που εγκαινιάζει τα 6GHz και το οποίο προσφέρει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 59 μη επικαλυπτόμενα κανάλια, εκεί που οι προηγούμενες εκδόσεις υποστήριζαν 25 κανάλια στα 5GHz και μόλις 3 στα 2,4GHz!

Μια ακόμη ιδιαιτερότητα του Wi-Fi 6E είναι το ότι δεν έχει συμβατότητα με παλαιότερα συστήματα. Με άλλα λόγια, και επιστρέφοντας στην αναλογία με τους δρόμους, δεν πρόκειται να δεις την ολοκαίνουρια συσκευή σου κολλημένη πίσω από κάποιο αργοκίνητο τρακτέρ ούτε κάποιο παμπάλαιο λεωφορείο. Η νέα εθνική των 6GHz θα είναι μόνο για τις… Lamborghini! Οι υπόλοιπες συσκευές παλαιότερης τεχνολογίας, θα μπορούν να χρησιμοποιούν κάποιο παλαιότερο πρότυπο, χωρίς να τρώνε τον χρόνο του Wi-Fi 6E χωρίς λόγο.

Ενώ οι παλαιότερες εκδόσεις εισήχθησαν στην αγορά σιγά σιγά, η νέα αυτή έκδοση φαίνεται πως θα φτάσει σε όλους τους καταναλωτές πολύ πιο γρήγορα. Ήδη πολλοί κατασκευαστές εξοπλισμού είναι έτοιμοι με ασύρματα routers. Το μόνο πρόβλημα είναι πως ακόμη δεν υπάρχουν συσκευές οι οποίες να μπορούν να συνδεθούν σε δίκτυο Wi-Fi 6E. Ούτε καν συσκευές που κυκλοφόρησαν πριν λίγους μήνες (πχ το iPhone 12). Αλλά αυτό θα αλλάξει σύντομα!