9
Αθλητισμός

Αθλήσου με πρόγραμμα καταγράφοντας τη δραστηριότητά σου

Αθλήσου με πρόγραμμα καταγράφοντας τη δραστηριότητά σου
Γνωρίστε τα sport bands ή fitness trackers όπως αλλιώς ονομάζονται τα «έξυπνα» λουράκια που φοριούνται στον καρπό και σας βοηθούν να ασκήστε πιο σωστά.

Σου αρέσει το τρέξιμο, η ποδηλασία ή άλλες εξωτερικές αθλητικές δραστηριότητες; Με ένα sport band (γνωστό και ως fitness tracker), μπορείς να καταγράφεις τις επιδόσεις σου και να βλέπεις την εξέλιξή σου. Μην τρέχεις άδικα. Τώρα έχεις στόχους.

Αυτό που θα κάνει μια τέτοια συσκευή είναι να καταγράφει την καθημερινή σου δραστηριότητα με όρους βημάτων, αλλά και θερμίδων που καίγονται μέσω της κίνησης. Θα σου καθορίσουν έναν στόχο για το πόσο… active θέλεις να είσαι και στη συνέχεια θα σου προσφέρουν και τις απαραίτητες ενδείξεις και στοιχεία για το πόσο επιτυχημένος είσαι στους στόχους που έχεις θέσει. Τελικά, τα sport bands απευθύνεται σε ανθρώπους που επιθυμούν μια υγιέστερη ζωή. Η COSMOTE και ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ σου προσφέρουν μια πλειάδα από επιλογές σε fitness trackers και smartphones.

Τα περισσότερα fitness trackers βασίζονται στα δεδομένα (GPS κ.λπ) που λαμβάνουν από το συνδεδεμένο smartphone. Επομένως αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα καλό 4G smartphone και βεβαίως σύνδεση 4G.

Μετρήσεις, αισθητήρες και αισθητική

Προκειμένου να το πετύχουν, οι συσκευές αυτές ενσωματώνουν μια ποικιλία εργαλείων και αισθητήρων, ώστε να καταγράφουν τους καρδιακούς ρυθμούς, την άσκηση, την καύση θερμίδων, ακόμα και την ποιότητα του ύπνου σου. Από την άλλη, προσφέρουν και τις… παραδοσιακές δυνατότητες επικοινωνίας με email, μηνύματα και ειδοποιήσεις ημερολογίου από τον καρπό του χεριού σου.

Μιας και η αγορά των wristband συσκευών γνωρίζει μεγάλη άνθηση τελευταία, υπάρχει μεγάλη ποικιλία από σχέδια και μοντέλα που ακολουθούν τη μόδα, για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των οθονών: Μερικά bands χρησιμοποιούν οθόνες ΟLED, ακόμα και curved (στα πιο ακριβά μοντέλα), ενώ άλλα διακρίνονται από μια μίνιμαλ προσέγγιση μονόχρωμων οθονών για απλές ενδείξεις.

fitness_tracker_s

Πολλά sport bands είναι αδιάβροχα, προφανώς για να ανταποκρίνονται στις όποιες θαλάσσιες δραστηριότητες, όπως η κολύμβηση ή απλά μια βουτιά στην πισίνα, ενώ ταυτόχρονα καταγράφουν τη διάρκεια της άσκησης και τις θερμίδες. Μάλιστα, υπάρχει και η δυνατότητα για ανίχνευση των κινήσεων κατά τη διάρκεια της κολύμβησης και της τεχνικής που επιδεικνύει ο κολυμβητής.

Ένα ακόμα βασικό στοιχείο που θα βρεις σε όλα πλέον τα bands είναι η παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού, χαρακτηριστικό που είναι πολύ σημαντικό για οποιαδήποτε μορφή άσκησης. Κάποιες συσκευές παρακολουθούν τους ρυθμούς 24/7 και ειδοποιούν τον κάτοχό τους κάθε φορά που ξυπνά, για τις περιόδους ανάπαυσης. Άλλες πάλι, παρακολουθούν διαλειμματικά, σε καθορισμένα από το χρήστη διαστήματα.

Προφανώς οι ενσωματωμένοι αισθητήρες καθορίζουν και την ποιότητα των αποτελεσμάτων, με κάποια bands να χρησιμοποιούν αισθητήρες επιτάχυνσης 3 αξόνων, αισθητήρες βιοαντίστασης, καθώς επίσης και αισθητήρες αναγνώρισης δέρματος και θερμοκρασίας περιβάλλοντος.

Σε γενικές γραμμές, οι δύο βασικές περιοχές στις οποίες επικεντρώνει η πλειονότητα των bands είναι η απόσταση και ο ύπνος, αν και είναι μάλλον δύσκολο να εκτιμήσουμε την ακρίβειά τους. Τελικά, η τεχνολογία που ενσωματώνουν είναι καλή αλλά όχι τέλεια. Μέχρι το GPS tracking να γίνει κοινός τόπος σε όλες τις συσκευές του είδους, θα τις χρησιμοποιούμε περισσότερο ως χρήσιμα βοηθήματα, παρά ως επιστημονικά εργαλεία.

Μου κάνει;

Τέλος, ορίστε κάποια ερωτήματα που πρέπει να έχεις απαντήσει προτού αποκτήσεις ένα sport band:

  • Θα φοράω το sport band στον καρπό μου κάθε μέρα;
  • Είναι η συσκευή συμβατή με το smartphone μου ;
  • Μεταδίδει τα δεδομένα που με ενδιαφέρουν περισσότερο;
  • Ποια είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του;
  • Με βολεύει το περιβάλλον εργασίας του και συγκεκριμένα οι ειδοποιήσεις και τα εργαλεία του (motivation tools);