7
Τεχνολογία

Από τώρα μπορείς να ξεχάσεις τους κωδικούς σου στη Microsoft

Από τώρα μπορείς να ξεχάσεις τους κωδικούς σου στη Microsoft
Η Microsoft σου επιτρέπει πλέον να αφαιρέσεις τους κωδικούς πρόσβασης από το account σου για να αγκαλιάσεις ένα μέλλον χωρίς passwords. Δες πώς ακριβώς λειτουργεί και τι πρέπει να κάνεις.

Τώρα μπορείς να ξεφορτωθείς μια και καλή το password! Σίγουρα θα έχεις ακούσει πολλά, κι εμείς έχουμε γράψει αρκετές φορές για την αναγκαιότητα της σωστής διαχείρισης των passwords, την επιταγή του να μην χρησιμοποιείς το ίδιο password σε όλες τις υπηρεσίες, αλλά και την υποχρέωση να δημιουργείς δυνατά passwords. Τώρα, όμως, η Microsoft θέλει να σε κάνει να ξεφορτωθείς όλα τα passwords μια και καλή, τουλάχιστον όσον αφορά τις δικές της υπηρεσίες.

Προφανώς αυτό δεν είναι κάτι νέο. Η Microsoft δούλευε πάνω σε αυτές τις τεχνολογίες εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα έφτασε η στιγμή να βγάλει τη λύση της στον κόσμο. Λίγους μήνες πριν, λανσάρισε το passwordless authentication για συνδρομητές. Αλλά, προφανώς, και στο εσωτερικό της εταιρείας, η οποία τώρα – σύμφωνα με τους ιδίους – λειτουργεί σχεδόν 100% χωρίς passwords.

Πώς;

Η λύση της Microsoft είναι ένα app, το οποίο ονομάζεται Microsoft Authenticator και το οποίο μπορείς να το εγκαταστήσεις στο smartphone σου και να το συνδέσεις με τον προσωπικό σου λογαριασμό στη Microsoft. Μόλις το κάνεις, μπορείς να μπεις στον λογαριασμό σου στο account.microsoft.com, να μπεις στο advanced security options και να ενεργοποιήσεις τις επιλογές για passwordless account. Θα πρέπει να εγκρίνεις την αλλαγή και από το app, αλλά μόλις γίνει αυτό, τέλος το password!

(προφανώς μπορείς να επαναφέρεις το password με τον ίδιο τρόπο)

Το πλεονέκτημα του passwordless δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση: αντί να κάθεσαι και να δημιουργείς νέα passwords, να έχεις τον μπελά να τα αποθηκεύσεις κάπου, αλλά και να τα ανανεώνεις τακτικά, το Microsoft Authenticator φιλοδοξεί να σε απαλλάξει από όλα αυτά.

Βέβαια… υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Η Microsoft πρακτικά μετακυλεί το πρόβλημα της ταυτοποίησης αλλού. Πού αλλού; Στο smartphone σου. Ουσιαστικά, η νέα ασφάλεια βασίζεται στα συστήματα και στις δικλείδες ασφαλείας του ίδιου του smartphone που έχεις. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.