80
COSMOTE Tips

Αργεί το PC; Μήπως χρειάζεσαι ένα tune-up utility;

Αργεί το PC; Μήπως χρειάζεσαι ένα tune-up utility;
Τα tune-up utilities είναι εξειδικευμένα εργαλεία που "σκάβουν” βαθιά στο σύστημά σου και επιδιορθώνουν τις προβληματικές περιοχές.

Μπορεί το νέο σου PC να πάει “σφαίρα”, αλλά μετά από λίγο καιρό όλοι οι υπολογιστές αρχίζουν σταδιακά να επιβραδύνουν τις επιδόσεις τους. Τότε είναι που θα χρειαστείς τη βοήθεια μιας tune-up utility.

Είναι δεδομένο πως το σύστημά σου θα επιβαρύνεται μέσω της συνεχούς χρήσης, αλλά και συχνά της αμελούς συντήρησής του, με αποτέλεσμα να παρατηρήσεις σημάδια… κόπωσης: Το Word αλλά και τα παιχνίδια σου δεν θα τρέχουν με την ίδια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα που έχεις συνηθίσει και πιθανώς να σκεφτείς πως ήρθε η ώρα για έναν νέο υπολογιστή. Προτού καταφύγεις όμως στη δραστική αυτή λύση, θα μπορούσες να επαναφέρεις σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργικότητα του συστήματός σου με ένα σχετικά οικονομικό εργαλείο που μπορείς να βρεις και να κατεβάσεις εύκολα: τα tune-up utilities.

Τι είναι τα tune-up utilities;

Πρόκειται για εφαρμογές που “σκάβουν” βαθιά στο σύστημά σου και επιδιορθώνει τις προβληματικές περιοχές. Εκτελούν πολλαπλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του defragmenting του σκληρού δίσκου του υπολογιστή, επιδιορθώνει την προβληματική registry των Windows, ενώ απελευθερώνει ταυτόχρονα χώρο στο δίσκο μέσω της διαγραφής άχρηστων και διπλότυπων αρχείων.

Κάποια δωρεάν utilities εκτελούν αυτές τις βασικές εργασίες, ενώ οι πιο περίπλοκες και επί πληρωμή εφαρμογές προσθέτουν έναν αριθμό από χαρακτηριστικά που βελτιώνουν τη λειτουργία του υπολογιστή σου κατά πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, προφέρουν έλεγχο συστήματος σε πραγματικό χρόνο ή επιταχύνουν τη διαδικασία εκκίνησης, απομακρύνοντας τις εφαρμογές που δεν είναι απαραίτητες και επιβραδύνουν το χρόνο έναρξης.

Στα πλέον κοινά χαρακτηριστικά των utilities αυτών περιλαμβάνονται τα file shredders (για τη διαγραφή των δεδομένων του σκληρού δίσκου), το scheduling (για τον καθορισμό συγκεκριμένου χρόνου εκτέλεσης εργασιών συντήρησης) και το αυτόματο back-up (για τη “διάσωση” των δεδομένων του συστήματός από διάφορα προβλήματα).

Το θετικό είναι πως δεν θα χρειαστεί να ξοδέψεις μια περιουσία για τη απόκτηση ενός tune-up utility. Τα επί πληρωμή εργαλεία κοστίζουν περίπου 20 ως και 50 δολάρια το χρόνο. Αυτά προσφέρουν μια άδεια με κάθε αγορά, το οποίο σημαίνει πως μπορείς να εγκαταστήσεις το software σε έναν υπολογιστή.

Σε περίπτωση που διαθέτεις περισσότερους από έναν υπολογιστές βέβαια, θα πρέπει να αγοράσεις επιπλέον άδειες, κάτι που ίσως αποδειχθεί σχετικά δαπανηρό. Το θετικό είναι πως υπάρχουν κάποια tune-up utilities που δεν έχουν περιορισμό εγκαταστάσεων, οπότε μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις σε όσους υπολογιστές επιθυμείς.