4
Υγεία & Fitness

Ασκήσου με VR

Ασκήσου με VR
Η εικονική πραγματικότητα σε βοηθά να ασκηθείς. Όλα τα αξεσουάρ και τα apps που θα χρειαστείς.

Τα video games, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν, είχαν ένα σοβαρό μειονέκτημα: καθήλωναν τον χρήστη σε μια καρέκλα ή έναν καναπέ για ώρες, με το μοναδικό πράγμα που κινούσε να είναι μερικά από τα δάκτυλα των χεριών. Αυτό άλλαξε πολλά χρόνια αργότερα, με την έλευση του Nintendo Wii, το οποίο επαναπροσδιόρισε τον τρόπο παιχνιδιού για λίγο καιρό. Τώρα, το Wii έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια και έχουμε επιστρέψει στην πεπατημένη των παραδοσιακών controllers και του… καναπέ. Η μοναδική τεχνολογία που φαίνεται ικανή να σηκώσει τους gamers είναι το Virtual Reality. Είναι, όμως, αυτό άσκηση;

Η πραγματικότητα είναι πως, αν σκέφτεσαι να πάρεις ένα VR headset για να ασκηθείς, αυτό δεν είναι παρά μια πολύ καλή δικαιολογία για το υπέρτατο gaming machine. Αν όντως θέλεις να ασκηθείς, θα πρέπει να γνωρίζεις κάποια πράγματα.

  • Πρώτον: κανένα app, καμία συσκευή και κανένα παιχνίδι δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το γυμναστήριο ή έστω ένα καλό τρέξιμο. Ούτε και μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου, εκτός κι αν ζεις καθισμένος σε έναν καναπέ.
  • Δεύτερον: ένα σωστό headset και μερικά καλά παιχνίδια μπορεί να σε παρακινήσουν να αρχίσεις να βάζεις την κίνηση και, σε βάθος χρόνου, την άσκηση στη ζωή σου.
  • Τρίτον: η καλύτερη γυμναστική είναι αυτή που σε κάνει να θες να την κάνεις. Αν η γυμναστική μέσω VR είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, είναι σίγουρα καλύτερο από το τίποτα. Αν όμως δε μπορεί ούτε το VR να σε κάνει να θες, τότε ίσως δεν αξίζει το κόστος.

Έχοντας πει τα βασικά, τώρα θα πρέπει να οριοθετήσεις τους στόχους που θα θέσεις. Με άλλα λόγια, τι θέλεις να κάνεις; Θέλεις να εντάξεις λίγη αερόβια άσκηση στην καθημερινότητά σου; Θέλεις απλά να ξεκολλήσεις από την καρέκλα και να ξεπιαστείς; Ή θέλεις να συνδυάσεις το παιχνίδι (που ούτως ή άλλως κάνεις) με λίγη κίνηση; Οι επιδιώξεις σου θα καθορίσουν και τις αποφάσεις για το ποια apps και παιχνίδια σου ταιριάζουν.

Ας δούμε μερικά από τα καλύτερα VR apps / games για άσκηση.

Beat Saber

Το Beat Saber είναι ένα παιχνίδι στο στυλ του Guitar Hero ή του Dance Revolution, το οποίο σε βάζει να κραδαίνεις ένα φωτόσπαθο και να κόβεις κύβους υπό τον ρυθμό μουσικής. Δεν ήταν προσχεδιασμένο, αλλά το παιχνίδι λειτουργεί ως εκπληκτική αερόβια άσκηση! Βέβαια, έχε στο νου σου πως το παιχνίδι δεν έχει σχεδιαστεί ως άσκηση, επομένως οι κινήσεις του μπορούν να γίνουν και σχετικά άκοπα.

Supernatural

Ό,τι δεν είναι το Beat Saber, είναι το Supernatural. Ως παιχνίδια, μοιάζουν πολύ, με το Supernatural σε βάζει να χτυπάς σφαίρες με εικονικά ξύλα, πάντα υπό το ρυθμό μουσικής. Η διαφορά έγκειται στο ότι το Supernatural είναι σχεδιασμένο να προωθεί την άσκηση. Σε εξωθεί να κάνεις squats (βαθιά καθίσματα), ανοίγματα και διάφορες άλλες κινήσεις, σε κάθε τραγούδι. Ακόμη, εμφανίζονται και προπονητές που σου δίνουν συμβουλές για τις κινήσεις που κάνεις. Το μειονέκτημα του Supernatural είναι το ότι απαιτεί μηνιαία συνδρομή η οποία ξεκινά από 20 δολάρια, αλλά ο χρόνος κοστίζει 180.

Dance Central

Αν είσαι… χορευταράς, τότε είσαι εδώ. Ο σκοπός είναι να μιμηθείς κάποιον που χορεύει μπροστά σου (στον εικονικό χώρο του VR) όσο πιο πιστά γίνεται. Το σκορ σου αντικατοπτρίζει το πόσο καλά αντέγραψες τις κινήσεις του χορού, επομένως είναι κι αυτό μια πολύ καλή περίπτωση για άσκηση και δεν σε ωθεί σε απλές και ενεργειακά ανέξοδες κινήσεις των χεριών. Μάλιστα, και το Dance Central δεν έχει συνδρομές, κάτι που το κάνει πιο ελκυστικό.

Ποιο VR headset;

Η μόνη συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε εδώ είναι: βρες headset το οποίο να είναι εύχρηστο. Για παράδειγμα, το Oculus Quest 2 μπορεί να λειτουργήσει και αυτόνομα. Από την άλλη, το HTC Vive Pro είναι και πιο ακριβό αλλά και απαιτεί σύνδεση σε κανονικό PC. Εάν τώρα έχεις ένα PlayStation η επιλογή σου είναι ένα PlayStation VR.

Αξεσουάρ

Μιας και μιλάμε για άσκηση, το βέβαιο είναι πως θα τρέξει ιδρώτας! Ένα από τα καλύτερα αξεσουάρ που μπορείς να πάρεις είναι κάλυμμα για το τμήμα της συσκευής το οποίο ακουμπά το πρόσωπό σου. Για να μην γεμίζεις το αφρολέξ του headset με ιδρώτα και για να μπορούν να το ακουμπήσουν και άλλοι, καλό είναι να επενδύσεις σε κάτι τέτοιο. Επίσης, αν καταλάβεις πως το headset κινείται, λόγω των κινήσεών σου, ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσεις το σύστημα στήριξης με κάτι πιο στιβαρό. Στην αγορά υπάρχουν afternarjet straps και ολόκληρα συστήματα στήριξης για τα πιο διαδεδομένα μοντέλα.

Τελευταίο μέλημα: βρες τον χώρο! Ο virtual χώρος είναι ατελείωτος, το σαλόνι σου, όμως, έχει πεπερασμένες διαστάσεις. Για να μην πέφτεις πάνω στα έπιπλα, θα πρέπει να «καθαρίσεις» μια περιοχή, περίπου 2×2 μέτρα σε μήκος και πλάτος, έτσι ώστε αυτός να είναι ο χώρος στον οποίο μπορείς να κινηθείς. Και ούτε να το σκεφτείς να βγεις με το headset έξω από το σπίτι. Ούτε καν στην αυλή του σπιτιού σου!