8
Ψυχαγωγία

Αυτόματοι υπότιτλοι; Πώς γίνεται

Αυτόματοι υπότιτλοι; Πώς γίνεται
Πώς θα ενεργοποιήσεις τους αυτόματους υπότιτλους στην τελευταία έκδοση του Google Chrome.

Η Google δεν σταματά να βελτιώνει συνεχώς τον browser της, τον γνωστό και δημοφιλή Chrome. Εδώ και καιρό έχει πάψει να είναι ένας απλός browser και έχει λειτουργίες οι οποίες το κατατάσσουν στην κατηγορία του πολυεργαλείου – αν και, αναμενόμενα, τα περισσότερα έξτρα αφορούν άλλες υπηρεσίες της ίδιας της Google. Η τελευταία προσθήκη στο ρεπερτόριο”του Chrome είναι αυτή της αυτόματης παραγωγής υποτίτλων!

Η λειτουργία της αυτόματης γέννησης υποτίτλων δεν είναι κάτι καινούριο – τουλάχιστον όσον αφορά την ίδια τη Google. Το έχουμε ξαναδεί, πιθανότατα να το έχεις δει κι εσύ, στο… YouTube! Εδώ και χρόνια υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο YouTube, απλά πατώντας το εικονίδιο δίπλα στο γρανάζι, μέσα στον player (ή απλά πατώντας το πλήκτρο C).

Το Live Captions τώρα ενσωματώνεται στον Chrome και λειτουργούν ακούγοντας οποιαδήποτε πηγή ήχου παίζει στον browser, ακόμη κι αν ο ήχος είναι στο mute! Αυτό σημαίνει πως δεν περιορίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο site ή μόνο σε sites της Google, αλλά πραγματικά σε οποιοδήποτε site παράγει ήχο. Μπορείς να το βάλεις σε απλά βίντεο, σε podcasts, μέχρι και σε ηχητικές ή βιντεοκλήσεις.

Η χρησιμότητά του είναι προφανής: δεν περιορίζεται σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής, αλλά μπορεί να φανεί χρήσιμο στον οποιονδήποτε, όποτε θέλεις να παρακολουθήσεις κάποιο βίντεο αλλά δε μπορείς να δυναμώσεις τον ήχο. Βέβαια, θα πρέπει να πούμε πως τα αποτελέσματα της αυτόματης αναγνώρισης φωνής (γιατί περί αυτού πρόκειται) λειτουργούν καλύτερα όταν αυτός που μιλάει έχει καθαρή προφορά και ακούγεται καλά – και μιλάει αγγλικά, γιατί το Live Captions υποστηρίζει μόνο αγγλικά για αρχή. Όσο πιο καθαρή είναι η ομιλία, τόσο το καλύτερο.

Πως θα το ενεργοποιήσεις; Κατ’ αρχήν, φρόντισε να έχεις την τελευταία έκδοση του Chrome (89 ή μεταγενέστερη). Αν είσαι εκεί, άνοιξε τα Settings και βρες το Accessibility στην περιοχή Advanced. Εκεί θα δεις την επιλογή Live Captions την οποία θα πρέπει να ενεργοποιήσεις. Μετά από λίγο θα δεις να εμφανίζεται το Speech files downloaded οπότε το Live Captions είναι έτοιμο. Τώρα, όποτε υπάρχει ήχος, ο Chrome θα πρέπει να εμφανίζει υπότιτλους. Αν δεν βλέπεις υπότιτλους, πάτα στο εικονίδιο τέρμα πάνω δεξιά, δίπλα στο εικονίδιο του προφίλ του Chrome (δηλαδή το εικονίδιο media) και ενεργοποίησε το Live Caption. Μπορείς, επίσης, να ρυθμίσεις και την όψη των υποτίτλων. Πήγαινε στα Settings → Advanced → Accessibility → Caption Preferences και εκεί θα βρεις όλες τις επιλογές.