7
Τεχνολογία

Αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για login

Αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για login
Τουλάχιστον έτσι λέει η Google, ενσωματώνοντας προηγμένες λειτουργίες προστασίας σε όλες τις υπηρεσίες και τα apps της.

Έχουμε γράψει πολλά άρθρα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τα passwords, τους πιο ασφαλείς τρόπους για να κάνεις login, τους password managers, και πολλά ακόμη. Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι, και θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμη, ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα για όλους, είτε είναι χρήστες είτε εταιρείες παροχής υπηρεσιών στο internet. Αν και διάφορες εταιρείες έχουν ανακοινώσει τεχνολογίες και λύσεις οι οποίες υποτίθεται πως λύνουν δια παντός το πρόβλημα, δεν υπάρχει ούτε μία η οποία να το έχει καταφέρει. Τώρα η Google προσθέτει στη φαρέτρα της μερικές τεχνολογίες, άλλες νέες και άλλες παλιές και δοκιμασμένες, ο συνδυασμός των οποίων, πιστεύει, θα κάνει πιο ασφαλή την χρήση του διαδικτύου.

Η λύση της Google έχει να κάνει με το login, την είσοδο δηλαδή, τόσο στις δικές της υπηρεσίες όσο και σε sites τρίτων. Προφανώς πιστεύει πως το σύστημά της είναι το πιο ασφαλές, τόσο ασφαλές ώστε να προτείνει τη χρήση του Google account για όλα τα sites. Αλλά ας δούμε τι έχει να πει για το σύστημα.

Password manager

Τόσο στον Chrome όσο και στο Android υπάρχει ένας password manager, ένας διαχειριστής κωδικών, ο οποίος κρατάει όλα τα passwords για όλους τους λογαριασμούς σου, μπορεί να δημιουργήσει νέους κωδικούς όποτε χρειαστεί, ενώ αναλαμβάνει και να συμπληρώσει τα στοιχεία σου, για να μην τα γράφεις με το χέρι. Εδώ η Google βάζει ένα ακόμη «όπλο»: τα password alerts. Είναι γνωστό (και αναπόφευκτο) πως κάθε τόσο, κάποιο site ή κάποια υπηρεσία πέφτει θύμα hackers, οι οποίοι καταφέρνουν και αποκτούν πρόσβαση σε λογαριασμούς και στοιχεία χρηστών – μεταξύ αυτών και συνδυασμοί username και password. Αυτά είναι τα λεγόμενα data breaches. Όποτε γίνεται κάτι τέτοιο γνωστό, η Google τσεκάρει αν περιλαμβάνονται και τα δικά σου στοιχεία σε αυτό το breach και αν είναι, σε ειδοποιεί ώστε να αλλάξεις τα στοιχεία και το password του εν λόγω λογαριασμού όσο πιο σύντομα γίνεται. Μάλιστα αναφέρουν πως σύντομα θα υπάρχει και δυνατότητα να κάνεις αυτή την αλλαγή αυτομάτως, μέσα από το Google Assistant.

2-step verification

Αυτό το χαρακτηριστικό το γνωρίζουμε και ως 2 Factor Authentication. Με άλλα λόγια, στις υπηρεσίες της η Google προτείνει (εντόνως) να μην αρκείσαι σε ένα password, αλλά να προστατεύεις το λογαριασμό σου με ένα επιπλέον βήμα. Το επιπλέον βήμα η Google πιστεύει πως θα πρέπει να είναι το smartphone σου, για την ταυτοποίησή σου. Με ένα απλό πάτημα επιβεβαίωσης στην οθόνη του smartphone, θα μπορείς να μπεις όπου θέλεις. Μάλιστα, θα ξεκινήσουν να ενεργοποιούν το 2-step verification σε όλους τους λογαριασμούς Google, αν αυτοί περιέχουν recovery e-mail ή αριθμό τηλεφώνου.

Sign-in με Google

Έχοντας ως δεδομένο πως έχουν κάνει το καλύτερο δυνατό για τη διασφάλιση των λογαριασμών Google, οι υπεύθυνοι της εταιρείας προφανώς θεωρούν πως το δικό τους σύστημα είναι και το πιο ασφαλές. Επομένως, προτρέπουν όλους τους χρήστες να μην κάνουν νέους λογαριασμούς σε sites, apps και υπηρεσίες τρίτων χρησιμοποιώντας τον συνηθισμένο συνδυασμό e-mail και password, αλλά να συνδέονται παντού μέσω του Google account (όπου αυτό είναι διαθέσιμο). Η λογική είναι πως, ακόμη κι αν συμβεί κάποιο data breach σε οποιοδήποτε εξ αυτών, τα δεδομένα σου σε όλους τους άλλους λογαριασμούς παραμένουν ασφαλή. Επιπλέον, έχεις κεντρικό έλεγχο όλων των λογαριασμών σε sites και υπηρεσίες τρίτων, μέσα από το Google Account.

Όλα αυτά ακούγονται πολύ ωραία και σίγουρα η Google είναι εταιρεία της οποίας το όνομα δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων σου. Το μόνο ερώτημα που τίθεται είναι: θέλεις να ακουμπήσεις όλη σου την διαδικτυακή παρουσία και ασφάλεια στα χέρια μίας και μοναδικής εταιρείας; Η Google ήδη κατέχει ηγετική θέση σε πολλούς τομείς της αγοράς του Internet. Κατά πάσαν πιθανότητα, έχεις ήδη το (ή τα) e-mail σου σε αυτήν. Μέσα από τις αναζητήσεις σου, γνωρίζει ήδη περισσότερα απ’ όσα (πιθανότατα) θα ήθελες να γνωρίζει. Μπορεί ήδη και παρακολουθεί (διακριτικά) την κάθε σου δραστηριότητα στο Internet. Πιθανότατα “παρακολουθεί” και τις δραστηριότητές σου με το smartphone σου, αν αυτό τρέχει Android. Ξέρει πού πηγαίνεις, πού δουλεύεις, πού είναι το σπίτι σου και πού έκανες διακοπές φέτος, μέσα από το Google Maps και το GPS. Θέλεις να της αναθέσεις και το ρόλο του κλειδοκράτορα όλων των λογαριασμών σου;