7
Τεχνολογία

Αυτός ο υπερυπολογιστής ξέρει τι καιρό θα κάνει

Αυτός ο υπερυπολογιστής ξέρει τι καιρό θα κάνει
Η Microsoft κατασκευάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή του κόσμου ο οποίος θα είναι αφιερωμένος στη μελέτη του κλίματος και του καιρού.

Οι Βρετανοί είναι, πιθανότατα, ο λαός με τη μεγαλύτερη… ψύχωση με τον καιρό, παρ’ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η χώρα με πιθανώς τον πιο προβλέψιμο καιρό στον πλανήτη: βροχή! Για να είναι σίγουροι, όμως, για το αν θα βρέξει και τι είδους βροχή θα ρίξει, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την κατασκευή ενός νέου υπερυπολογιστή, του πιο ισχυρού υπερυπολογιστή αφιερωμένου στη μελέτη και την πρόβλεψη του κλίματος και του καιρού, με τη βοήθεια της Microsoft. Συγκεκριμένα, η μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, το Met Office, σύναψε μια συμφωνία πολλών εκατομμυρίων λιρών με τον κολοσσό της πληροφορικής, σε ένα project το οποίο πρόκειται να λάβει πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας (περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ) από την κυβέρνηση.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως η Αγγλία έχει ήδη έναν πανίσχυρο υπερυπολογιστή ακριβώς για αυτή τη δουλειά, ο οποίος μπορεί να εκτελέσει 16 τετράκις εκατομμύρια πράξεις το δευτερόλεπτο. Το νέο μηχάνημα θα είναι δύο φορές πιο γρήγορο και θα βοηθήσει τη χώρα στο να έχει πιο λεπτομερείς κλιματικές προβλέψεις. Ο λόγος είναι πως η πρόγνωση του καιρού μπορεί να βοηθήσει τη χώρα στο να προστατεύσει τις πόλεις της καθώς και τις υποδομές της από ακραία καιρικά φαινόμενα. Όταν ξεκινήσει να λειτουργεί, το επόμενο καλοκαίρι, ο υπερυπολογιστής θα μπορεί να δώσει και λεπτομερείς εξομοιώσεις υποθετικών καταστροφών όπως πλημμύρες και σφοδρές βροχοπτώσεις, ώστε να βοηθήσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να προετοιμαστούν καλύτερα, βασιζόμενοι πάνω σε ρεαλιστικά σενάρια.

Η αναγκαιότητα του συστήματος αυτού γίνεται πιο φανερή όταν συνυπολογίσει κανείς πως η Μεγάλη Βρετανία έρχεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πλημμύρα κάθε χρόνο από το 2007!

Βέβαια, για να είναι φιλικός προς το περιβάλλον, ο νέος υπερυπολογιστής πρόκειται να τροφοδοτείται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που αναμένεται, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, να γλυτώσει 7.415 τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα!