16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Αυτό είναι το πιο μικρό, αλλά πανέξυπνο τηλεσκόπιο

Αυτό είναι το πιο μικρό, αλλά πανέξυπνο τηλεσκόπιο
Το Dwarf II είναι ένα έξυπνο gadget που θα σου φέρει το σύμπαν πιο κοντά, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και σε πιο επείγεις λήψεις. Και όλα από το κινητό σου!

Το τηλεσκόπιο είναι ένα από τα επιστημονικά όργανα που εξάπτουν τη φαντασία, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο. Εδώ και δεκαετίες οι φωτογραφίες που βλέπουμε από επίγεια αστεροσκοπεία και το Hubble, αλλά και τα άλλα διαστημικά οχήματα, έχουν εξάψει τη φαντασία όλων. Οι περισσότεροι, βέβαια, πιστεύουν λανθασμένως ότι αρκεί να «σηκώσεις» ένα οποιοδήποτε τηλεσκόπιο προς τα αστέρια και αμέσως θα βλέπεις, όπου και να το στρέψεις, εντυπωσιακά νεφελώματα, μαύρες τρύπες, γαλαξίες να περιστρέφονται, πλανήτες και φεγγάρια να κινούνται, κομήτες να περνοδιαβαίνουν, και άλλα τέτοια… διαστημικά. Η πραγματικότητα, όμως, για όποιον έχει πιάσει στα χέρια του κανονικό τηλεσκόπιο είναι πολύ πιο… καταθλιπτική. Ειδικά όταν καταλαβαίνει πως θα πρέπει να περάσει πολλή ώρα για να σημαδέψει το οτιδήποτε στον ουρανό, ενώ ακόμη και η σελήνη αποτελεί πρόκληση για τον αρχάριο.

Εδώ όμως έρχεται η τεχνολογία, η οποία φέρνει στα χέρια μας δυνατότητες οι οποίες ήταν εκτός πραγματικότητας μέχρι και πριν λίγα χρόνια. Ένα τηλεσκόπιο για τον αρχάριο αλλά και τον έμπειρο παρατηρητή είναι το DWARF II, το οποίο φέρνει την παρατήρηση στα χέρια όλων. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το DWARF II δεν είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρείας TINYSCOPE· το DWARF I ήταν το πρώτο. Η εταιρεία, όμως, άκουσε τα παράπονα, τις συμβουλές και τις προτάσεις των πελατών της και ξαναγύρισε στο σχεδιαστήριο, έτσι ώστε να διορθώσει, να βελτιώσει και να επαυξήσει το τηλεσκόπιό της. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι το DWARF II!

Ένα από τα προβλήματα της παρατήρησης του ουρανού, αλλά και της αστροφωτογραφίας, είναι το γεγονός πως η Γη… γυρίζει! Αυτό σημαίνει πως μπορεί να κάτσεις και να κεντράρεις κάποιο ουράνιο σώμα, αλλά αυτό σε λίγα δευτερόλεπτα θα έχει εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο του τηλεσκοπίου σου· θα πρέπει να έχεις ειδικούς μηχανισμούς οι οποίοι θα περιστρέφουν αργά το τηλεσκόπιό σου, κρατώντας το σταθερά κεντραρισμένο προς ένα συγκεκριμένο σημείο του ουρανού. Το DWARF II, όμως, διαθέτει όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς για να το κάνει αυτόματα. Μάλιστα, το app του – γιατί το ελέγχεις μέσω app από κάποιο smartphone ή tablet – διαθέτει αυτόματη εύρεση, κεντράρισμα, αλλά και λειτουργία ακολούθησης οποιουδήποτε ουράνιου σώματος!

Εκτός αυτών, το DWARF II διαθέτει δύο κάμερες, μία ευρυγώνια και μία τηλεσκοπίου για τη λήψη. Για τις… αστρικές παρατηρήσεις, ο φακός του τηλεσκοπίου αντιστοιχεί σε φακό 675 χιλιοστών σε κάμερα 35mm. Μάλιστα, μπορεί να πάρει πολλαπλές λήψεις, για να παράξει φωτεινές και καθαρές εικόνες από μακρινά ουράνια σώματα.

Όπως είπαμε πιο πάνω, ο χειρισμός του γίνεται μέσω app, επομένως ασύρματα, μέσω Wi-Fi. Μάλιστα, δεν διαθέτει καν οπτικό σκόπευτρο ούτε προσοφθάλμιο φακό· όλα γίνονται μέσω του smartphone/tablet. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μειονέκτημα για όσους θέλουν να δουν με τα μάτια τους αστέρια και γαλαξίες· η πραγματικότητα είναι, όμως, πως για να δεις το οτιδήποτε πέραν της Σελήνης, του Άρη, της Αφροδίτης, άντε και του Κρόνου, χρειάζεσαι τεράστια τηλεσκόπια. Το ανθρώπινο μάτι δεν είναι σε θέση να διακρίνει πολλά πράγματα, επομένως μικρό το κακό. Αυτό που σου επιτρέπει να κάνεις, όμως, το DWARF II είναι να βγάλεις φωτογραφίες, μιας και αναλαμβάνει να συνθέσει εικόνες μέσα από πολλαπλές λήψεις, τις οποίες παίρνει αυτομάτως! Το λεγόμενο stacking γίνεται αυτόματα, μέσω συστήματος τεχνητής νοημοσύνης και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά!

Πέραν της αστρονομίας, όμως, το DWARF II μπορεί να λειτουργήσει και ως κάμερα με τεράστιο zoom, για επίγειες παρατηρήσεις. Μπορεί να βγάλει πανοραμικές φωτογραφίες μεγάλης ανάλυσης αυτομάτως, περιστρέφοντας τον εαυτό του καταλλήλως, ενώ διαθέτει και object tracking, για να ακολουθεί τις κινήσεις ζώων από πολύ μακριά, αν θες να παρατηρείς τη φύση χωρίς να την ενοχλείς!

Αν όλα αυτά σου ακούγονται ενδιαφέροντα, το DWARF II είναι διαθέσιμο μέσα από το Indiegogo και μπορείς να το κάνεις δικό σου.

Δες και ένα βίντεο με το πως λειτουργεί:

www.youtube.com/watch?v=c_blFgd3ky0