8
Ψυχαγωγία

Αυτό θα πει σταθερό χέρι

Αυτό θα πει σταθερό χέρι
Για να τραβάς βίντεο με επαγγελματική σταθερότητα χρειάζεσαι ένα gimbal ή αλλιώς έναν ηλεκτρονικό σταθεροποιητή χειρός. Τι είναι όμως αυτές οι συσκευές και πώς δουλεύουν;

Η ραγδαία εξάπλωση των action cams οδήγησε στην ανάγκη για δημιουργία μιας σειράς από περιφερειακά που διευκολύνουν τη λήψη. Επειδή ακριβώς αυτές οι μικροσκοπικές κάμερες και τα smartphones δεν είναι σχεδιασμένα για εργονομία την ώρα της λήψης, θα έχεις διαπιστώσει ότι τα βίντεο που τραβάς είναι «κουνημένα» και σε πολλές περιπτώσεις (εάν για παράδειγμα επιδίδεσαι στο αγαπημένο σου σπορ) δεν βλέπονται. Αυτό που χρειάζεσαι είναι μια ειδική χειρολαβή σταθεροποίησης ή αλλιώς ένα gimbal.

Τα gimbals αναλαμβάνουν να διατηρούν την κάμερα ή το smartphone, παράλληλα προς το έδαφος, ανεξάρτητα από την κίνηση στους άλλους άξονες. Για να το επιτύχουν αυτό, διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες που ανιχνεύουν ακόμα και την παραμικρή κίνηση του χεριού, ενώ ειδικοί σερβομηχανισμοί προκαλούν την αντίθετη κίνηση σε πραγματικό χρόνο, επιτυγχάνοντας σταθερή λήψη, χωρίς τρέμουλο και τραντάγματα. Το αποτέλεσμα είναι άκρως επαγγελματικό και θα σε εντυπωσιάσει. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο όταν τραβά κάποιος βίντεο με action cam ή με smartphone.

Και για drones

Σταθεροποιητές gimbal θα συναντήσεις και σε μορφή βάσης για επαγγελματικά drones που δεν διαθέτουν ενσωματωμένη κάμερα, αλλά σου επιτρέπουν να τοποθετήσεις τη δική σου action cam ή ακόμα και την DSLR σου. Εάν θέλεις κι εσύ να τραβάς εκπληκτικές εναέριες λήψεις ρίξε μια ματιά στα drones που μπορείς να βρεις στον ΓΕΡΜΑΝΟ.

Πώς να επιλέξεις

Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα gimbal μικρά και μεγάλα και σε διάφορες τιμές. Το βασικό που πρέπει να ελέγξεις είναι το βάρος που μπορεί να «σηκώσει» το gimbal σου. Υπάρχουν μοντέλα που υποστηρίζουν συγκεκριμένες action cams, άλλα που απευθύνονται σε DSLR και mirrorless μηχανές και άλλα που απευθύνονται αποκλειστικά σε χρήστες smartphone. Όλα τα gimbals διαθέτουν περιστροφή σε τρεις άξονες προκειμένου να μπορείς να τα στρέφεις στην κατεύθυνση που επιθυμείς, ενώ ο χειρισμός της κάμερας πραγματοποιείται μέσω Bluetooth. Επίσης, στα πιο εξελιγμένα μοντέλα προσφέρεται δυνατότητα «κλειδώματος» του θέματος, ούτως ώστε η κάμερα να είναι πάντα στραμμένη σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, ανεξαρτήτως πώς κινείται ο χειριστής της.

Όπως θα έχεις ήδη καταλάβει, τα gimbals δεν είναι απλές λαβές ή τρίποδα, αλλά ηλεκτρονικές συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία. Έτσι, θα πρέπει να διατηρείς το gimbal σου πάντα φορτισμένο για να είναι έτοιμο να σε βοηθήσει να πραγματοποιήσεις την απόλυτα σταθερή λήψη των ονείρων σου.