16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Βάλε τάξη στο χάος των καλωδίων

Βάλε τάξη στο χάος των καλωδίων
Σε αυτό το άρθρο θα σου δείξουμε τους καλύτερους τρόπους να συμμαζέψεις τα «μακαρόνια» των καλωδίων του υπολογιστή και των ηλεκτρονικών συσκευών σου.

Τα καλώδια είναι οι αρτηρίες του σπιτιού (και του γραφείου). Συνδέουν περιφερειακά, τροφοδοτούν συσκευές, μεταφέρουν δεδομένα, ενώνουν τους υπολογιστές και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά μας με το Internet. Το πρόβλημα είναι πως, ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι συσκευές αυτές έχουν πληθύνει επικίνδυνα και, μαζί με αυτές, έχουν πολλαπλασιαστεί και τα διάφορα καλώδια. Ακόμη και σε μέρη που, μέχρι πρότινος, υπήρχαν 2-3 καλώδια, πλέον μπορεί να υπάρχουν δεκάδες· για παράδειγμα, στην τηλεόραση. Μια τηλεόραση συνήθως είχε δύο καλώδια: του ρεύματος και της κεραίας. Αν είχες DVD player ή, πιο παλιά, βίντεο, είχες δύο ακόμη (τροφοδοσία και SCART). Πλέον, το μέσο σπίτι έχει και μια κονσόλα, και θέλεις να συνδέσεις τόσο την έξυπνη πλέον τηλεόρασή σου ενσύρματα με το Ιnternet, το ίδιο και την κονσόλα για να ελαχιστοποιήσεις το lag, μπορεί να έχεις και εξωτερικά ηχεία ή κάποιο soundbar ή ηχοσύστημα, οπότε τα καλώδια έχουν ξεπεράσει τα 10 ήδη, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που έχουν δύο κονσόλες.

Για το τι γίνεται πίσω από τους υπολογιστές μας, δεν υπάρχει περιγραφή. Ένας μέσος υπολογιστής desktop μπορεί να έχει και πάνω από 20 καλώδια: δικτύου, διάφορα USB, ήχου, τροφοδοσίας, σήματος εικόνας, webcam, πληκτρολόγιο, πιθανώς και ποντίκι, USB hubs, αλλά και τροφοδοσίας για διάφορες συσκευές όπως εκτυπωτές, scanners, φορτιστές ασύρματων ποντικιών, webcam, ηχείων, κ.λπ. Πολλοί χρήστες έχουν ταυτοχρόνως desktop, laptop, οθόνη, printer, scanner, μεταξύ άλλων, με αυτά και τα περιφερειακά τους να αντιστοιχούν σε περίπου… 150 κιλά καλωδίων, μαζί με καμμιά 10ριά τροφοδοτικά διαφόρων ειδών. Πώς τα συμμαζεύεις όλα αυτά;

Απόσυρση

Το πρώτο βήμα είναι να κάνεις έλεγχο και αποσυμφόρηση. Στις πιο extreme περιπτώσεις συστήνουμε αποσύνδεση όλων των καλωδίων και όλων των συσκευών, για να δεις αν υπάρχουν ορφανά καλώδια ή τροφοδοτικά – πολλές φορές ξεμένουν τέτοια από παλιές συσκευές ή συνδέσεις, τα οποία πλέον δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Μάζεψέ τα και είτε στείλ’ τα στην ανακύκλωση, είτε βάλ’ τα σε κάποιο κουτί. Αν έχεις πολλά περιφερειακά, σκέψου σοβαρά ποια από αυτά χρειάζεσαι και ποια έχεις να χρησιμοποιήσεις χρόνια. Για παράδειγμα, κάποιος εκτυπωτής που δεν ξέρεις καν αν δουλεύει ακόμα, κάποια παλιά webcam η οποία απλά έχει ξεχαστεί πάνω από την οθόνη, ή ακόμη και κάποιο παλιό περιφερειακό, πχ USB stick για τηλεόραση στο PC ή κάποιο εξωτερικό CD/DVD drive. Μάζεψέ τα (μαζί με τα καλώδια και τυχόν τροφοδοτικά) και βάλ’ τα σε κάποιο συρτάρι ή ντουλάπι, αν δε θες να τα πετάξεις.

Διαδρομές

Δεύτερο βήμα, το να βελτιστοποιήσεις την πορεία των καλωδίων. Προσπάθησε να τα έχεις όλα μαζί, για να μην πιάνουν χώρο, αλλά και να ακολουθούν τους τοίχους (περισσότερα για αυτό σε λίγο). Μην τα αφήνεις να κρέμονται ή να μπλέκονται.

Όσον αφορά την τροφοδοσία, μην επεκτείνεσαι σε πολλές πρίζες. Διάλεξε την πιο κοντινή πρίζα και πάρε ένα καλό πολύπριζο, ιδανικά με προστασία υπερτάσεων, και αρκετές θέσεις για όλες τις συσκευές σου. Αν έχεις πάρα πολλές, σιγουρέψου πως η πρίζα την οποία χρησιμοποιείς μπορεί να υποστηρίξει αυτό το φορτίο (αλλιώς θα πέφτει η ασφάλεια). Αν δεν γίνεται αλλιώς, φώναξε ηλεκτρολόγο για να σου ενισχύσει την καλωδίωση της πρίζας.

Σε υπολογιστές, είναι πολύ χρήσιμο το να έχεις κάποιες αυτοκόλλητες ετικέτες (ή έναν ετικετογράφο) για να βάλεις ετικέτες σε καλώδια και τροφοδοτικά, για να μην ψάχνεσαι κάθε φορά που θέλεις να συνδέσεις ή να αποσυνδέσεις κάτι. Ειδικά τα καλώδια USB, τα οποία είναι όλα ίδια, χρειάζονται ετικέτες και στις δύο άκρες! Μόνο έτσι θα μπορείς να (από)συνδέεις συσκευές, χωρίς να ακολουθείς το καλώδιο από τη μια άκρη στην άλλη, κάτι που μπορεί να σου χαλάσει το συμμάζεμα σε δευτερόλεπτα.

Μια ακόμη παράμετρος είναι το να μην έχεις καλώδια πολύ μεγαλύτερα απ’ όσο χρειάζεται. Ομοίως, σε περιπτώσεις που κάποιο καλώδιο δεν είναι αρκετά μεγάλο, μην τραβάς τη συσκευή πιο κοντά μέχρι να φτάσει. Ειδικά για καλώδια δικτύου και USB, υπάρχουν τέτοια σε πολλά μήκη και σε όλες τις παραλλαγές (USB A, mini A, micro, USB-B, mini B, USB-C, κτλ.). Προμηθεύσου καλώδια στο μήκος που χρειάζεσαι, για να γλυτώσεις τις κουλούρες στο πάτωμα ή πίσω από έπιπλα. Ομοίως και για καλώδια τροφοδοσίας.

Οι προμήθειες που θα χρειαστείς δεν είναι πολλές, ούτε ακριβές. Θα πρέπει να πάρεις μπόλικα δεματικά velcro, τα οποία είναι πάμφθηνα, αλλά καλό θα είναι να πάρεις και μια κουλούρα δεματικό σύρμα (ομοίως πάμφθηνο). Σκοπός είναι να έχεις όλα τα καλώδια μαζεμένα σε σετ, τα οποία δεν θα σέρνονται στο πάτωμα.

Συνδέσεις μεγάλων αποστάσεων

Αν δε μπορείς να αποφύγεις το πέρασμα ενός ή περισσότερων καλωδίων σε μεγάλη απόσταση, τότε προσπάθησε να διαλέξεις μια διαδρομή η οποία να είναι όσο λιγότερο ορατή γίνεται. Για παράδειγμα, τα καλώδια δικτύου μπορούν να φτάσουν και τα 100 μέτρα – προφανώς υπέρ-αρκετά για να περάσεις ένα καλώδιο από το χωλ στο καθιστικό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εκτός του ότι προτείνουμε να κοιτάξεις τη λύση του PowerLine, μπορείς να προμηθευτείς ηλεκτρολογικά κανάλια, τα οποία έρχονται σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, τοποθετούνται με αυτοκόλλητο, έχουν ειδικά καλύμματα για γωνίες και διακλαδώσεις, ενώ είναι σχεδόν αόρατα, αν τα βάλεις χαμηλά, στο σοβατεπί. Επίσης υπάρχουν και ειδικά κανάλια δαπέδου, σε περίπτωση που πρέπει να διασχίσουν κάποιο άνοιγμα πόρτας ή άλλον κενό χώρο. Τέτοια κανάλια μπορείς να βάλεις ακόμη και πίσω ή κάτω από γραφεία, για να δρομολογήσεις καλώδια και να μην κρέμονται – αυτός ήταν και ο ένας από τους λόγους που προτείναμε να έχεις όλα τα καλώδια μαζεμένα.

Απόκρυψη

Ειδικά για περιπτώσεις που θέλεις να μη φαίνονται τα καλώδια, ή τουλάχιστον να μη φαίνονται πολύ, όπως τα καλώδια που ανεβαίνουν και συνδέονται στην τηλεόραση. Υπάρχουν χρωματιστές ταινίες σε διάφορα χρώματα, τις οποίες μπορείς να τυλίξεις γύρω από το καλώδιο στο τμήμα που φαίνεται. Ο στόχος είναι είτε να βρεις κάποια απόχρωση παρόμοια με το χρώμα του τοίχου, ή κάποιο άλλο χρώμα, το οποίο να μη σε ενοχλεί και το οποίο να φαίνεται πολύ λιγότερο από το μαύρο του καλωδίου. Παρομοίως, μπορείς να χρησιμοποιήσεις χαρτοταινία από αυτές που χρησιμοποιούμε στο βάψιμο, την οποία θα βάψεις στο χρώμα του τοίχου.

Τέλος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια από τα προαναφερθέντα κανάλια – ειδικά τα δαπέδου τα οποία είναι πομπέ – και να περάσεις τα καλώδια με αυτό τον τρόπο.

Αποδοχή

Τελικά, θα πρέπει να αποδεχθείς το γεγονός πως είναι αδύνατον να κρύψεις όλα τα καλώδια και να έχεις έναν χώρο σαν από σελίδα διαφημιστικού. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να περιορίσεις τα καλώδια όσο το δυνατόν περισσότερο, περνώντας σε ασύρματες λύσεις όπου είναι δυνατόν – πληκτρολόγιο, ποντίκι, Wi-Fi, χειριστήρια για κονσόλες, εκτυπωτής. Όσα απομείνουν, ακολουθώντας τις συμβουλές μας, μπορείς να τα κάνεις σχεδόν αόρατα, περνώντας τα μέσα από κανάλια και πίσω ή κάτω από γραφεία, έτσι ώστε το ορατό τμήμα να είναι το ελάχιστο δυνατόν. Τόσο το άδειασμα του πατώματος, όσο και η αποσυμφόρηση του γραφείου ή του όποιου επίπλου, θα είναι αρκετά για να σε κάνουν να ανασάνεις με ανακούφιση!