16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Βρες τις φθηνότερες τιμές

Βρες τις φθηνότερες τιμές
Sites σύγκρισης τιμών υπάρχουν πολλά. Όταν μπαίνει στο χώρο και η Google τότε αξίζει να το δοκιμάσεις. Βρες φθηνές τιμές και προσφορές με το εργαλείο Google Shopping.

Ψάχνεις μονίμως να βρεις τις καλύτερες τιμές και τις μεγαλύτερες προσφορές; Αν ναι, υποθέτουμε πως θα ξέρεις ήδη τα γνωστά sites. Αυτά τα «ψαχτήρια τιμών», στην διάλεκτο των διαφημιστών, ονομάζονται price aggregators και αυτό που κάνουν είναι παρόμοιο με αυτό που κάνει η Google: σαρώνουν όλα τα γνωστά και άγνωστα sites καταστημάτων, βρίσκουν τις τιμές διαφόρων προϊόντων, συγκεντρώνουν τα αποτελέσματα και τα αποθηκεύουν σε μια βάση δεδομένων. Έτσι, όταν εσύ ψάξεις για την τιμή κάποιου προϊόντος, ανατρέχουν στην βάση αυτή και σου δείχνουν όλες τις τιμές, αλλά και διάφορες άλλες πληροφορίες, όπως διαθεσιμότητα, τοποθεσία καταστήματος, χρέωση για μεταφορικά, δόσεις και λοιπά. Αυτό, όμως, δεν κάνει και η Google έτσι κι αλλιώς με τα αποτελέσματα των αναζητήσεών της;

Μέχρι πρότινος, όχι! Η Google, παρά το γεγονός πως σαρώνει όλα τα sites (ή ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγκόσμιου Web) ούτως ή άλλως, για κάποιον λόγο που γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι, δεν είχε ανακατευτεί με το price aggregation. Τώρα όμως έχει!

Η Google, λοιπόν, ξεκίνησε μια ακόμη πτυχή του βασικού της site, το Google Shopping. Πως λειτουργεί; Με τρεις τρόπους. Ο πρώτος και προφανής είναι να ανοίξεις ένα παράθυρο στο Google Search, να γράψεις το προϊόν που επιθυμείς και να πατήσεις το κουμπάκι Shopping που υπάρχει κάτω από το πεδίο κειμένου. Ο δεύτερος είναι να γράψεις τη διεύθυνση shopping.google.com”και να μπεις απ’ ευθείας. Και ο τρίτος είναι, τι άλλο, να κατεβάσεις το εξειδικευμένο app για Android ή iOS στο smartphone σου.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να θέσεις φίλτρα και να περιορίσεις τις διαθέσιμες επιλογές, να βάλεις όριο τιμής, ακόμη και να διαλέξεις συγκεκριμένα καταστήματα. Αν αποφασίσεις να κάνεις την αγορά, απλώς πατάς πάνω στο προϊόν που θες και έπειτα στο Visit site για να μεταβείς στη σελίδα του καταστήματος. Το ωραίο είναι πως, στο app, μπορείς να βάλεις το Google Shopping να παρακολουθεί τιμές προϊόντων που σε ενδιαφέρουν και όταν η τιμή κάποιου φτάσει στα επίπεδα που θέλεις, να σου εμφανίσει ειδοποίηση!

Το πόσο θα πετύχει το Google Shopping, είναι κάτι που δε μπορούμε να το γνωρίζουμε. Στη χώρα μας, ο ηγέτης στην κατηγορία των price aggregators είναι γνωστός εδώ και πολύ καιρό και, ειλικρινά, δεν πιστεύουμε πως το Google Shopping θα τον εκτοπίσει – τουλάχιστον όχι εύκολα. Από την άλλη, για τη Google η λειτουργία του Shopping είναι μια λειτουργία πρακτικά χωρίς κόστος – αφού ούτως ή άλλως οι μηχανές αναζήτησης της Google σαρώνουν όλα αυτά τα sites πολλές φορές κάθε μέρα. Για εμάς τους καταναλωτές, ένα ακόμη εργαλείο είναι ευπρόσδεκτο! Γιατί όχι;