80
COSMOTE Tips

Γέμισε ο δίσκος; Καθάρισέ τον!

Γέμισε ο δίσκος; Καθάρισέ τον!
Τα Windows έχουν ένα πανίσχυρο εργαλείο που λίγοι ξέρουν. Το Disk Cleanup εντοπίζει και καθαρίζει όλα τα άχρηστα αρχεία απελευθερώνοντας πολύτιμο χώρο από το δίσκο σου. Μάθε πώς λειτουργεί.

Μπορεί να μην σε απασχολεί πλέον ο ελεύθερος χώρος του σκληρού δίσκου του υπολογιστή σου, αφού οι δίσκοι πλέον διαθέτουν πολλά Terabytes και κοστίζουν ελάχιστα χρήματα. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου απίθανο να αρχίσει να γεμίζει επικίνδυνα, ειδικά εάν διαθέτεις ένα ultraportable laptop με δίσκο SSD μικρής χωρητικότητας. Πριν δούμε τι μπορείς να κάνεις, να αναφέρουμε ότι εάν σκέφτεσαι να αναβαθμίσεις τον υπολογιστή σου, μπορείς να δεις εδώ τις προτάσεις του ΓΕΡΜΑΝΟΥ για δίσκους εσωτερικούς και εξωτερικούς και εδώ μια μεγάλη γκάμα από laptops για κάθε χρήση.

Εκκαθάριση δίσκου

Η λύση στο πρόβλημα της χωρητικότητας είναι αφενός η αναβάθμιση του υφιστάμενου ή η προσθήκη δεύτερου δίσκου, όπου υπάρχει δυνατότητα και αφετέρου η εκκαθάριση. Έχε υπόψη σου ότι ακόμα κι αν δεν γεμίζεις εσύ τον δίσκο σου με αρχεία μουσικής, εικόνας και βίντεο, με τον καιρό, ο δίσκος γεμίζει από μόνος του, αφού τα Windows έχουν την τάση να διατηρούν τα διάφορα αρχεία αναβάθμισης, ή προσωρινά αρχεία που στην πραγματικότητα δεν χρειάζεσαι. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Αν ψάξεις λίγο θα διαπιστώσεις ότι πολλά Gigabytes μπορούν να διαγραφούν με ασφάλεια και να απελευθερώσουν χώρο στον δίσκο σου.

Το εργαλείο που θα χρειαστείς ονομάζεται Εκκαθάριση Δίσκου (ή Disk Cleanup). Το βρίσκεις ως εξής: κάνε δεξί κλικ στον σκληρό δίσκο που θέλεις να καθαρίσεις, επίλεξε Ιδιότητες και εκεί πάτα το Εκκαθάριση Δίσκου. Η διαδικασία ξεκινά αμέσως και έπειτα από λίγο παρουσιάζει τα ευρήματά του. Σε αυτά περιλαμβάνεται τι ακριβώς μπορείς να διαγράψεις και πόσο χώρο θα απελευθερώσεις.

Το Disk Cleanup ελέγχει και τον κάδο ανακύκλωσης και τρέχοντάς το, μπορεί να διαπιστώσεις ότι ο κάδος ανακύκλωσης έχει φτάσει σε χωρητικότητα πολλών Gigabytes.

Μια άλλη παράμετρος που αξίζει να ελέγξεις είναι η Εκκαθάριση αρχείων συστήματος. Εκεί θα βρεις απομεινάρια παλαιότερων εκδόσεων των Windows, αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων ενημέρωσης, καθώς και παλιά σημεία επαναφοράς (System Restore) που απλά πιάνουν χώρο. Εάν ο υπολογιστής σου λειτουργεί κανονικά, μπορείς να διαγράψεις τα παλαιότερα σημεία επαναφοράς, αφήνοντας το πιο πρόσφατο.

Επίσης, το Windows Update καταλαμβάνει αρκετό χώρο στο δίσκο καθώς τα Windows διατηρούν αντίγραφα των εγκατεστημένων ενημερώσεων ακόμα κι αν έχουν εγκατασταθεί νεότερες εκδόσεις ή ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος.

Όλα τα παραπάνω μπορείς να τα διαγράψεις με ασφάλεια και να απελευθερώσεις πολύτιμο χώρο στον δίσκο σου. Θυμήσου μόνο να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία κάθε λίγους μήνες, διότι όπως αναφέραμε και στην αρχή, ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή έχει την κακή συνήθεια να γεμίζει από μόνος του.