7
Τεχνολογία

Γιατί να βάλεις τον Edge στη θέση του Chrome

Γιατί να βάλεις τον Edge στη θέση του Chrome
Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα προτείναμε ποτέ τον Microsoft Edge στη θέση του Google Chrome. Κι όμως, πλέον, ο Edge υπερέχει σε κάποια σημεία. Μάθε ποια είναι αυτά.

Κατά πάσαν πιθανότητα, διαβάζεις αυτό το άρθρο από τον Chrome. Δεν είναι μαντεία, είναι κοινή λογική, μιας και ο browser της Google κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Από το μακρινό 2008, οπότε και εμφανίστηκε, ο Chrome δεν χρειάστηκε παρά λίγους μήνες για να γίνει ο νούμερο ένα browser, ξεπερνώντας πρώτα τον (πολύ αδικημένο) Firefox και λίγο ύστερα τον (τραγικά υπερεκτιμημένο) Internet Explorer. Τώρα, όμως, έχουν περάσει χρόνια, ο Internet Explorer αντικαταστάθηκε από τον Edge και σχετικά πρόσφατα ο ίδιος ο Edge άρχισε να χρησιμοποιεί την βάση του (ανοικτού) κώδικα στην οποία βασίζεται και ο Chrome, ένα project ονόματι Chromium!

Αυτό σημαίνει πως Edge και Chrome είναι το ίδιο; Σε καμία περίπτωση! Απλώς χρησιμοποιούν την ίδια βάση, αλλά εξελίσσονται εντελώς ξεχωριστά και από διαφορετικές εταιρείες. Ο Edge είναι προϊόν της Microsoft, ο Chrome της Google.

Παρά το γεγονός πως είναι προϊόν Microsoft, ο Edge κυκλοφορεί σε εκδόσεις για Windows (προφανώς), macOS, Android και iOS! Μπορείς δηλαδή να τον χρησιμοποιείς σε όλες σου τις συσκευές και μάλιστα να τις έχεις συγχρονισμένες μέσω του Microsoft Account σου.

Ένα ακόμη «παραπροϊόν» του γεγονότος πως βασίζεται στο Chromium, ο Edge είναι συμβατός με τα extensions που υπάρχουν και για τον Chrome! Αυτό που γλυτώνεις είναι η στενή σχέση που έχει ο Chrome με τις υπηρεσίες της Google (πχ Gmail, Google Translate).

Το αποτέλεσμα είναι ένας browser πιο ελαφρύς, πιο σβέλτος και πιο αποδοτικός. Ο Chrome έχει γίνει ανέκδοτο εδώ και κάμποσα χρόνια για το πόση μνήμη καταβροχθίζει και πόσο γρήγορα αδειάζει τη μπαταρία ενός laptop. Οι μηχανικοί της Google προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση, αλλά (φαινομενικά) εις μάτην!

Βλέπεις, ο Edge δεν έχει υψηλές φιλοδοξίες, όπως αυτές που έχει φορτώσει η Google τον Chrome, δηλαδή να είναι ένα πολυεργαλείο και, πρακτικά, να περιλαμβάνει δυνατότητες από άλλες υπηρεσίες της ίδιας της Google (Gmail, Google Docs, Translate, Maps κλπ). Η Microsoft το μόνο που θέλει από τον Edge είναι να είναι ένας… browser! Τίποτε άλλο! Τη διαφορά του Edge από τον Chrome μπορείς να τη δεις απλά δοκιμάζοντας να ανοίξεις τα ίδια tabs και, μέσα από το Task Manager των Windows να δεις πόση μνήμη και πόσα resources καταναλώνει ο καθένας. Θα εκπλαγείς!

Μια άλλη παράμετρος που θα (πρέπει να) σε κάνει να στραφείς στον Edge είναι η προστασία των δεδομένων σου. Το θέμα αυτό είναι πολυεπίπεδο και πάει πολύ πιο μακριά από τον browser, αλλά ο Edge παρέχει πιο σαφείς και ευανάγνωστες ρυθμίσεις για να μένεις ασφαλής στο Internet. Αν και ο Chrome διαθέτει κάποιες επιλογές, ο Edge υπερέχει λόγω απλότητας και σαφήνειας. Και για το ότι σου δίνει την επιλογή να διαγράφεις όλα τα δεδομένα (πχ cookies) κάθε φορά που κλείνεις το παράθυρο!

Από την άλλη, κι αυτό είναι κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν θα φανταζόμασταν πως θα το πούμε, ο Edge είναι της Microsoft! Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν ενδιαφέρεται για να σε παρακολουθήσει σε ό,τι κάνεις στο Internet. Εν αντιθέσει με τη Google, η οποία βασίζεται ως εταιρεία στο να συλλέγει όσα περισσότερα δεδομένα μπορεί από τους χρήστες της ώστε να πουλά διαφημίσεις. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να είναι αρκετό για να σπρώξει όλους τους χρήστες μακριά από τον Chrome, αλλά μυστηριωδώς αυτό δεν συμβαίνει. Τελικά, ποιον θα εμπιστευόσουν περισσότερο, τη Microsoft ή τη Google;

Τέλος, ο Edge είναι πιο πρωτοποριακός! Ένα από τα πιο ορατά παραδείγματα αυτού είναι τα κάθετα tabs, μια λειτουργία η οποία εμφανίστηκε προσφάτως και λειτουργεί χωρίς extensions, addons ή τίποτε άλλο! Μια άλλη λειτουργία είναι πως ο Edge βάζει τα tabs τα οποία δεν χρησιμοποιείς σε “λήθαργο” (με άλλα λόγια, τα βγάζει από τη μνήμη) μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και έτσι δεν καταναλώνουν μνήμη ή επεξεργαστική ισχύ. Επίσης χωρίς extensions ή άλλα πρόσθετα. Κι αυτά δεν είναι όλα! Έχει κι άλλα, τα οποία μπορείς να ανακαλύψεις (πχ Collections)!

Και δεν είπαμε το καλύτερο: δεν χρειάζεται να εγκαταστήσεις τίποτε για να δοκιμάσεις τον Edge! Υπάρχει ήδη στον υπολογιστή σου, μιας και έρχεται μαζί με τα Windows 10! Δώσ’ του μια ευκαιρία και θα δεις πως οι εποχές του… τρισκατάρατου Internet Explorer έχουν περάσει ανεπιστρεπτί! Ο Edge είναι σύγχρονος, είναι γρήγορος και πρωτοποριακός. Και δεν είναι της Google!