7
Τεχνολογία

Δίκτυα Mesh: Τι είναι και γιατί τα χρειάζεσαι;

Δίκτυα Mesh: Τι είναι και γιατί τα χρειάζεσαι;
Η τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης mesh υπόσχεται απρόσκοπτο σήμα σε κάθε σημείο του σπιτιού σου. Μάθε πώς λειτουργεί και τι χρειάζεσαι για να την αποκτήσεις.

Καλώς όρισες στον κόσμο του πλέγματος. Το mesh είναι μια παραλλαγή του γνωστού Wi-Fi το οποίο δανείζεται στοιχεία από τα κυψελωτά δίκτυα. Αυτό που  μπορεί να κάνει είναι να λύσει μια για πάντα το πρόβλημα της πτώσης ή της παντελούς ανυπαρξίας σήματος σε συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού σου.

Για να καταλάβεις πώς ακριβώς λειτουργεί, σκέψου το Wi-Fi του σπιτιού σου ως τη μια και μοναδική κεραία, η οποία μεταδίδει σήμα από ένα κεντρικό σημείο σε όλο το σπίτι. Όπως συμβαίνει και με τις κεραίες μετάδοσης τηλεόρασης, αν είσαι πίσω από κάποιο λόφο ἤ βουνό, δεν πιάνεις τίποτε. Έτσι και με το Wi-Fi, αρκεί ένας τοίχος, μια κολώνα ή ένα πάτωμα για να χάνεις το σήμα είτε εν μέρει είτε ολοκληρωτικά. Λύσεις υπάρχουν, όπως τα WiFi extenders ή τα δευτερεύοντα access points, αυτά όμως λειτουργούν σε διαφορετικά κανάλια, απαιτούν διαφορετικό login και πρέπει να αποσυνδεθείς από το ένα και να συνδεθείς στο άλλο χειροκίνητα. Επιπλέον, η ταχύτητα των extenders συνήθως είναι πολύ μικρότερη από αυτή του κεντρικού router.

Κάπου εδώ έρχεται το mesh. Αντί να προσθέτεις δίκτυα, η τεχνολογία του mesh σου επιτρέπει να προσθέτεις μικρές συσκευές «δορυφόρους» και να επεκτείνεις το ένα και μοναδικό δίκτυο όσο θες εσύ. Κάπως έτσι λειτουργούν και τα κυψελωτά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, που έχουν κεραίες σε συγκεκριμένες αποστάσεις οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους, και με τις συσκευές των χρηστών. Οι «δορυφόροι» επικοινωνούν ο ένας με τον άλλο και μεταφέρουν τα δεδομένα από και προς το κεντρικό router, με πλήρη ταχύτητα.

Ένα τέτοιο σύστημα mesh, όπως αυτό που θα βρεις στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ, αποτελείται από μια κεντρική μονάδα η οποία συνδέεται με το modem ή router που έχεις, και έναν αριθμό από «δορυφόρους». Το πόσοι δορυφόροι χρειάζονται για να καλύψεις τις δικές σου ανάγκες, εξαρτάται από τη διαρρύθμιση του σπιτιού, του γραφείου ή γενικά του χώρου σου. Το καλύτερο στοιχείο του mesh είναι πως οι δορυφόροι δεν χρειάζονται ρύθμιση. Απλά συνδέεις τον ένα στο modem και τα υπόλοιπα στο ρεύμα και τελείωσες. Το δίκτυο θα αυτορυθμιστεί, οι δορυφόροι και η κεντρική μονάδα θα βρουν μόνα τους το βέλτιστο κανάλι για να επικοινωνούν μεταξύ τους και ο χώρος σου θα καλυφθεί με δυνατό και γρήγορο Wi-Fi!

Άλλο ένα πλεονέκτημα του mesh είναι πως οι δορυφόροι είναι μικρές και καλαίσθητες συσκευές, οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε, χωρίς να αποτελούν παραφωνία με την εμφάνισή τους, ενώ ταυτοχρόνως καλύπτουν τις ανάγκες σου σε Internet χωρίς καλώδια. Ακόμη και για συσκευές που απαιτούν καλώδιο δικτύου, όμως, οι δορυφόροι διαθέτουν και μια θύρα ενσύρματου δικτύου RJ45, για να συνδέσεις κάποια τηλεόραση ή άλλη συσκευή.