7
Τεχνολογία

Δεν σκοτώνουν τα laptops όταν γεράσουν!

Δεν σκοτώνουν τα laptops όταν γεράσουν!
Εγκατέστησε Chrome OS Flex και δώσε στο παλιό σου laptop παράταση ζωής!

Έχεις δει τα καινούρια Chromebooks και… εποφθαλμιάς ένα τέτοιο; Τα μηχανήματα αυτά είναι η αλήθεια πως έχουν κάνει το δικό τους κοινό, κυρίως λόγω του πολύ χαμηλού κόστους τους, αλλά και του γεγονότος πως υπερκαλύπτουν τις ανάγκες όσων χρειάζονται ένα απλό laptop για εξ ίσου απλή χρήση. Βέβαια, παραφράζοντας το ρητό που έγινε γνωστό εσχάτως, το φθηνότερο laptop είναι αυτό που δεν χρειάζεται να αγοράσεις. Ας δούμε λίγο τι βρίσκουμε στην αγορά των Chromebooks αλλά και τι συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε από αυτό.

Chromebooks και hardware

Ρίχνοντας μια ματιά στην αγορά, βλέπουμε πως όλα τα Chromebooks χαρακτηρίζονται από ένα πράγμα: πολύ χαμηλής ισχύος επεξεργαστή (και υπόλοιπο hardware) για τα σημερινά δεδομένα. Βρίσκουμε μοντέλα με επεξεργαστή Pentium, πολύ κοινοί είναι οι επεξεργαστές με δύο πυρήνες – Intel Celeron, Pentium, Core i3 ή i5 χαμηλής ισχύος – αλλά μέχρι και με επεξεργαστές φτιαγμένους για… κινητά, ενώ η βασική συχνότητα λειτουργίας σπανίως ξεπερνά τα 1,1-1,2GHz. Παράλληλα, από άποψης κάρτας γραφικών βλέπουμε το απόλυτο μηδέν. Ήτοι, όλα τα μοντέλα αρκούνται στις ενσωματωμένες GPUs που υπάρχουν κρυμμένες μέσα στους επεξεργαστές. Προφανώς, αυτά είναι μηχανήματα χαμηλής επεξεργαστικής ισχύος με βάση το σήμερα. Ομοίως και σε επίπεδο μνήμης, το πιο συχνό είναι τα 4GB, ενώ σπανίως βλέπουμε 8GB, πάντα μιλώντας για επεξεργαστές x86, γιατί σε επεξεργαστές ARM (κινητών) τα 4GB είναι το μέγιστο. Αλλά και σε επίπεδο αποθήκευσης (σκληρού δίσκου), βρίσκουμε πολύ μικρές χωρητικότητες, με τα 32GB να είναι το πιο συχνό, ενώ δεν βρίσκουμε τίποτα πάνω από 256GB, κι αυτά σπανίως.

Ποιο είναι το συμπέρασμα όλων αυτών των παρατηρήσεων; Το γεγονός πως από άποψης χαρακτηριστικών, έχουμε πολύ βασικά πράγματα, ενώ το πιο αξιοσημείωτο είναι πως κάποια έχουν οθόνες υψηλής ανάλυσης (HD ή λίγο περισσότερο). Ρίχνοντας μια ματιά στα κανονικά laptops που κυκλοφορούσαν από πριν λίγα χρόνια μέχρι και… σχεδόν μια δεκαετία πριν, βλέπουμε πως τα περισσότερα εξ αυτών ξεπερνούν κατά πολύ τις προδιαγραφές ενός Chromebook. Bingo!

Λοιπόν, γιατί να μη μπορείς να μετατρέψεις ένα κανονικό (παλιό) laptop σε Chromebook, αφού το hardware υπερκαλύπτει τις τυπικές προδιαγραφές των σύγχρονων καινούριων Chromebooks; Τι άλλο χαρακτηρίζει ένα Chromebook; Η απάντηση είναι: μόνο το λειτουργικό σύστημα! Τα Chromebooks δεν τρέχουν Windows αλλά το ειδικό λειτουργικό σύστημα της Google, το Chrome OS, το οποίο είναι ένα πολύ βασικό λειτουργικό σύστημα, το οποίο μοιάζει λίγο με το Android και είναι φτιαγμένο ειδικά για να είναι πανάλαφρο και να μπορεί να τρέξει τον Chrome, τον browser της Google. Εξ ου και Chromebook. Με άλλα λόγια, είναι ένας browser με ένα ελάχιστο περιτύλιγμα λειτουργικού συστήματος, ίσα ίσα για να μπορεί να τρέξει ο browser.

Ok, λοιπόν… και πού βρίσκουμε το Chrome OS;

Μέχρι πρότινος, το Chrome OS ήταν αποκλειστικό προνόμιο των Chromebooks και δεν μπορούσες να το πάρεις μεμονωμένα και να το βάλεις σε ένα δικό σου μηχάνημα. Υπήρχαν, βέβαια, κάποια ανεπίσημα ports, αλλά η Google δεν είχε κυκλοφορήσει κάτι επίσημο, επομένως η υποστήριξη του hardware του εκάστοτε μηχανήματος δεν ήταν καθόλου σίγουρη, μιας και το Chrome OS ήταν κομμένο και ραμμένο για συγκεκριμένο hardware.

Ερχόμενοι στο σήμερα, η Google κυκλοφορεί το Chrome OS Flex, το οποίο είναι το κανονικό Chrome OS που τρέχει σε όλα τα Chromebooks, αλλά σε ειδική έκδοση η οποία μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε μηχάνημα ΔΕΝ είναι Chromebook. Αν και ακόμη σε μορφή beta, το Chrome OS Flex είναι υπό ανάπτυξη και κάποια στιγμή θα το δούμε να κυκλοφορεί επισήμως, μετά δόξης και τιμής, για όλους τους υπολογιστές.

Αν ψήθηκες, όμως, μπορείς να το δοκιμάσεις!

Επαναλαμβάνουμε: να το δοκιμάσεις. Δεν είναι ακόμη σε κατάσταση που να μπορείς να βασιστείς πάνω του για κανονική δουλειά, αλλά μπορείς να το δοκιμάσεις και να δεις πώς πάει. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας οποιοσδήποτε υπολογιστής, desktop ή laptop, με επεξεργαστή AMD ή Intel που να υποστηρίζει x86-64 (δηλαδή 64-bit), να έχει τουλάχιστον 4GB RAM, και να έχει τουλάχιστον 16GB χώρο στον σκληρό δίσκο. Και να μπορεί να μπουτάρει από USB stick. Όπερ σημαίνει πως μπορείς να το δοκιμάσεις σε πραγματικά οποιονδήποτε υπολογιστή μέχρι και… 12ετίας, αλλά ακόμη και σε παλιά Mac, με επεξεργαστή Intel!

Πώς

Η διαδικασία της εγκατάστασης είναι κάπως περίεργη, ομολογουμένως. Για να κατεβάσεις το Chrome OS Flex, θα πρέπει να ανοίξεις έναν οποιονδήποτε υπολογιστή, στον οποίο υπάρχει εγκατεστημένο το Chrome (ο browser). Έπειτα να πας στο Chrome web store και να βρεις το Chromebook Recovery Utility (ή να πατήσεις εδώ). Εγκαθιστώντας το extension αυτό, θα έχεις πρόσβαση στο utility δημιουργίας USB για recovery. Το τρέχεις (από την toolbar του Chrome) και στην ερώτηση για ποιο μοντέλο Chromebook έχεις, επιλέγεις Google Chrome OS Flex στον κατασκευαστή και Chrome OS Flex (Developer-Unstable) για το μοντέλο. Τώρα θα πρέπει να συνδέσεις ένα άδειο USB stick με χωρητικότητα τουλάχιστον 8GB στον υπολογιστή και να το επιλέξεις ως drive προορισμού. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία είναι τυπική. Το utility θα βάλει στο USB stick όλα όσα χρειάζονται, έπειτα θα πάρεις αυτό το USB stick και θα το βάλεις στον υπολογιστή που θέλεις να μετατρέψεις σε Chromebook, θα κάνεις boot από αυτό και θα ακολουθήσεις τις οδηγίες. Μετά από λίγα λεπτά, θα έχεις στη διάθεσή σου ένα Chromebook, δωρεάν!

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως οι απαιτήσεις της Google δεν είναι απόλυτες, δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος προτού ξεκινήσει η εγκατάσταση. Επομένως, μπορεί να καταφέρεις να το εγκαταστήσεις σε υπολογιστές με λιγότερη μνήμη ή μικρότερο δίσκο απ’ όσο αναφέρει η Google, αν και η απαίτηση για 64-bit επεξεργαστή είναι απόλυτη.

Μετά την εγκατάσταση, έχεις στη διάθεσή σου ένα κανονικότατο Chromebook, ή αν προτιμάς έναν σχεδόν κανονικό υπολογιστή. Αν το μόνο που χρειάζεσαι είναι να σερφάρεις στο internet, τότε το Chromebook που μόλις έφτιαξες είναι υπέρ-αρκετό και θα σε κρατήσει καλυμμένο για χρόνια! Μάλιστα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις on-line εφαρμογές της Google – αλλά και τρίτων – για να κάνεις δουλειές γραφείου, πχ να γράψεις κάποιο κείμενο στο Google Docs, ή κάποιο φύλλο στο Google Sheets, να δεις βίντεο στο YouTube, και πολλά άλλα!

Γιατί να ξοδεύεσαι για Chromebook, όταν έχεις ένα παλιό laptop στη ντουλάπα;