13
Επιστήμη & Έρευνα

Δες σε πραγματικό χρόνο την πορεία του Perseverance προς τον Άρη

Δες σε πραγματικό χρόνο την πορεία του Perseverance προς τον Άρη
Στις 30 Ιουλίου εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Perseverance το οποίο κατευθύνεται προς τον πλανήτη Άρη. Η NASA έχει δημιουργήσει ένα online εργαλείο στο οποίο μπορείς να βλέπεις σε πραγματικό χρόνο το ταξίδι του μέσα στο Ηλιακό Σύστημα.

Εδώ και μερικούς μήνες, το καινούριο όχημα της NASA βρίσκεται καθ’ οδόν προς τον πλανήτη Άρη, μέσα στο διαστημόπλοιο που κατασκεύασε για αυτό το σκοπό. Το όχημα είναι το Perseverance Rover, το οποίο μεταφράζεται ως «επιμονή», και είναι το επόμενο εξάτροχο αυτοκινητάκι το οποίο δημιούργησαν οι επιστήμονες της NASA για να συνεχίσει την εξερεύνηση του ερυθρού πλανήτη, συμπληρώνοντας το Curiosity, το οποίο βρίσκεται ήδη στον Άρη, εδώ και χρόνια. Το Perseverance είναι εξοπλισμένο με καλύτερα και διαφορετικά όργανα μελέτης και ανάλυσης του Άρη, ενώ έχει και έναν συνοδό: το Ingenuity, το οποίο είναι ένα ημιαυτόνομο ελικοπτεράκι, που είναι σχεδιασμένο για να πετάει στην πολύ αραιή ατμόσφαιρα του Άρη και να χαρτογραφεί την μελλοντική πορεία του Perseverance αλλά και να βλέπει σε σημεία απρόσιτα για το όχημα.

Για την ώρα, όμως, και από τις 30 Ιουλίου οπότε και εκτοξεύτηκε, το διαστημικό όχημα που τα περιέχει έχει καλύψει το πρώτο τρίτο του ταξιδιού. Στο παρελθόν, οι περισσότεροι εξ ημών δεν μάθαιναν πολλά πράγματα για τις εκτοξεύσεις ή τη διαδρομή και βλέπαμε αναφορές σε ειδήσεις και πρωτοσέλιδα μόνο όταν έφταναν οι πρώτες εικόνες από τα οχήματα. Τώρα όμως, το ενδιαφέρον του κόσμου έχει εκτοξευτεί και η NASA έχει αποφασίσει να παρέχει πολλές πληροφορίες στο κοινό. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, έχει δημιουργήσει μια εικονική αναπαράσταση του οχήματος, καθώς αυτό ταξιδεύει στο ηλιακό μας σύστημα, πηγαίνοντας από τη Γη στον αμέσως κοντινότερο εξωτερικό πλανήτη, τον Άρη. Και μπορείς να το δεις κι εσύ από τον υπολογιστή σου κάνοντας κλικ στο https://eyes.nasa.gov/apps/orrery/#/sc_perseverance.

Προφανώς πρόκειται για αναπαράσταση, μιας και, για να έχουμε κανονική εικόνα, η NASA θα έπρεπε να εκτόξευε και ένα δεύτερο διαστημικό όχημα μαζί με το Perseverance, με κάμερες ώστε να στέλνει ζωντανό βίντεο. Ίσως στο μέλλον αυτό καταστεί δυνατό αλλά για την ώρα θα πρέπει να αρκεστούμε στην προσομοίωση.

Αν αυτό δεν σου αρκεί, όμως, η προσομοίωση είναι τόσο καλή που σου δίνει την ευκαιρία να δεις τα πιο σημαντικά ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος, μερικούς από τους πιο γνωστούς κομήτες, αλλά και κάποια από τα διαστημικά οχήματα που έχει στείλει η NASA και που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο!

Αν δε μπορείς να περιμένεις την 18η Φεβρουαρίου 2021, οπότε και θα γίνει η προσεδάφιση του Perseverance στον Άρη, τότε μπορείς να δεις την εξομοίωση και να πας το χρόνο μπροστά για να δεις τι θα γίνει τότε!