6
Πολιτισμός

Δες την Παναγία των Παρισίων σε 3D

Δες την Παναγία των Παρισίων σε 3D
Με τις προσπάθειες της αποκατάστασης του εμβληματικού ναού να βρίσκονται σε εξέλιξη, άπειρα τρισδιάστατα μοντέλα έχουν εμφανιστεί στο Internet. Περιηγήσου στη Notre Dame από την οθόνη του υπολογιστή σου ή μέσω virtual reality εάν έχεις headset.

Τον περασμένο μήνα, ο κόσμος όλος κοίταζε με θλίψη τις φλόγες να καταστρέφουν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και σημαντικά μνημεία σε ολόκληρο τον κόσμο: την Παναγία των Παρισίων, την πασίγνωστη Notre Dame. Καθώς η φωτιά κατέτρωγε τη στέγη και το πασίγνωστό «βέλος» του καμπαναριού κατέρρεε, φαινόταν πως ο ναός και τα τόσο σημαντικά τεχνουργήματα που τον απάρτιζαν χάνονταν για πάντα.

Ίσως όμως να μην είναι ακριβώς έτσι.

Ευτυχώς για όλη την ανθρωπότητα, ο ιστορικός τέχνης Andrew Tallon είχε λάβει άδεια το 2015 και, χρησιμοποιώντας μεθόδους απεικόνισης μέσω laser, κατέγραψε μεθοδικά κάθε λεπτομέρεια και κάθε μικροσκοπική δομή της Notre Dame σε ένα ψηφιακό αρχείο. Εκτός του ότι η σάρωση αυτή έδωσε νέες δυνατότητες ανάλυσης και κατανόησης της κατασκευής του ναού, παρέχει και το απόλυτο «πατρόν» για την ανακατασκευή του ναού.

Όπως ανέφερε το National Geographic, η δουλειά του Tallon ήταν πρωτοποριακή. Για τέτοιες απεικονίσεις, τα μόνα εργαλεία που υπήρχαν μέχρι πρότινος ήταν παλαιολιθικά: χάρακες, μοιρογνωμόνια, νήματα, μολύβια και βαρίδια. Ο Tallon όμως τα έβαλε όλα στην άκρη και πήρε τα lasers, καταγράφοντας κάθε απόσταση και κάθε γωνία. Πήρε μετρήσεις από 50 και πλέον σημεία εντός και περιμετρικά του ναού. Μετά την επεξεργασία των δεδομένων, αυτό οδήγησε σε ένα δισεκατομμύριο σημεία, τα οποία αποτελούν ένα τρισδιάστατο «αποτύπωμα» του ναού.

Δες περισσότερα στο παρακάτω βίντεο:

Μέχρι να γίνει η ανακατασκευή, όμως, αν δεν είχες την τύχη να επισκεφθείς τη Notre Dame, μπορείς να το κάνεις μέσω του virtual reality – ή απλά της οθόνης του υπολογιστή σου. Ήδη πολλοί «masters» των τριών διαστάσεων έχουν δημιουργήσει, μέσα από στερεοφωτομετρία ή άλλες μεθόδους, πολύ ακριβή μοντέλα της Notre Dame, τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα για προβολή. Δες χαρακτηριστικά παραδείγματα εδώ κι εδώ.

Μάλιστα, αν είσαι από τους τυχερούς που έχουν στη διάθεσή τους κάποιο VR headset, όπως αυτά που μπορείς να βρεις στον ΓΕΡΜΑΝΟ, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και να περιηγηθείς μέσα στη Notre Dame από το σπίτι σου.