16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

«Διάβασέ μου αυτό το site»

«Διάβασέ μου αυτό το site»
Ο ψηφιακός βοηθός της Google μπορεί και διαβάζει ολόκληρες σελίδες. Σημαντικό βήμα για όσους έχουν προβλήματα όρασης, αλλά βολικό για όλους. Μάθε πώς λειτουργεί.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι βιβλιόφιλοι έχουν αποκτήσει μια σχετικά νέα και ενδιαφέρουσα δυνατότητα: να ακούσουν τα βιβλία που θέλουν να διαβάσουν. Πολλοί εκδοτικοί οίκοι έχουν επενδύσει στη μετατροπή των βιβλίων τους σε διηγήσεις, επιστρατεύοντας τις φωνές γνωστών ηθοποιών. Αυτό, όμως, ήταν η αρχή.

Πλέον, με την πρόοδο της τεχνολογίας, η απαγγελία κειμένου έχει βελτιωθεί τόσο που είναι δυνατόν να βάλεις έναν οποιονδήποτε υπολογιστή, ακόμη κι ένα smartphone, να σου διαβάσει ένα οποιοδήποτε κείμενο. Μάλιστα, η έρευνα έχει δώσει τέτοια προγράμματα για διάφορες γλώσσες.

Τώρα, η Google βάζει αυτή τη δυνατότητα μέσα στο Google Assistant, έτσι ώστε να μπορεί να διαβάζει οποιοδήποτε κείμενο και οποιαδήποτε ιστοσελίδα του ζητήσεις. Η λειτουργία αυτή είναι διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες Android και μπορείς να επιλέξεις ακόμη και φωνή, ενώ υποστηρίζει 42 διαφορετικές γλώσσες!

Τώρα, γιατί να θες να ακούσεις την ανάγνωση μιας ιστοσελίδας; Εκτός από τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης, κάτι το προφανές, η ανάγνωση κειμένου μπορεί να βοηθήσει και ανθρώπους με δυσκολίες στην ανάγνωση, όπως όσους πάσχουν από δυσλεξία. Αλλά ο οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη λειτουργία. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις αποθηκέυσει μερικές σελίδες με άρθρα που θα ήθελες να διαβάσεις, αλλά δεν έχεις τον χρόνο ή, στο κάτω-κάτω, την όρεξη να κάτσεις μπροστά από μια οθόνη. Το Google Assistant θα σου αναγνώσει το κάθε άρθρο, ενώ εσύ κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ ή στη βεράντα σου, απολαμβάνοντας τον καφέ σου.

Οι μηχανικοί της Google αναφέρουν πως το σύστημα διαθέτει εκφραστικές και φυσικές φωνές, οι οποίες χρησιμοποιούν ανθρώπινη εκφορά και ρυθμό. Μάλιστα, μπορείς να αλλάξεις ακόμη και την ταχύτητα της ανάγνωσης, ενώ, προφανώς, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το Google Translate ώστε να μεταφράσεις πρώτα το κείμενο σε όποια γλώσσα θέλεις, και μετά να ακούσεις την ανάγνωση!

Για να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία αυτή, θα πρέπει να έχεις ανοικτή τη σελίδα που σε ενδιαφέρει στο Chrome του κινητού σου. Έπειτα, απλά πες «Hey Google, read it» ή «Hey Google, read this page» και ο Google Assistant θα αναλάβει τα περαιτέρω.

Δες το βίντεο για λεπτομέρειες! https://www.youtube.com/watch?v=psEX5jPkYiw