4
Υγεία & Fitness

Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς; Όχι πια

Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς; Όχι πια
Έξυπνα gadgets που επικεντρώνονται στο να σε βοηθήσουν να συγκεντρωθείς σε αυτό που κάνεις χωρίς περισπασμούς.

Το καλοκαίρι έρχεται! Μαζί με αυτό, όμως, έρχεται και η περίοδος που μαθητές και φοιτητές ετοιμάζονται για πανελλήνιες, εξεταστική ή απλά τελικές εξετάσεις. Αλλά και οι υπόλοιποι που έχουμε ξεμπερδέψει με αυτά, έχουμε συνεχώς το μυαλό μας σε παραλίες, καυτή άμμο, δροσερό αεράκι, θάλασσα και σίγουρα όχι στη δουλειά μας. Ακόμη και αν καταφέρεις να συγκεντρωθείς για λίγο, όλο και κάτι θα σου αποσπάσει την προσοχή. Το μυαλό είναι περίεργο πράγμα: όταν δεν έχει όρεξη, δε θέλει και πολύ για να αρχίσεις να… κυνηγάς μύγες αντί να γράφεις ή να διαβάζεις.

Η τεχνολογία υπάρχει, όμως, και φιλοδοξεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη συγκέντρωσή σου και να… αφήσεις τις μύγες ήσυχες. Σου παρουσιάζουμε τις εφευρέσεις που έχουν ως στόχο, ως εγκεφαλικοί μεγεθυντικοί φακοί, να εστιάσουν την ισχύ του μυαλού σου στη δουλειά που θες να κάνεις!

Focus Headset

Υπάρχουν headsets και headsets. Δε μιλάμε για τα headsets που βάζεις για να παίξεις PUBG, ούτε αυτά που σε βάζουν σε κόσμους εικονικής πραγματικότητας. Το Focus headset είναι μια συσκευή εγκεφαλικής διέγερσης. Λειτουργεί παρέχοντας «διακρανιακή διέγερση συνεχούς ρεύματος» (tDCS ἤ transcranial direct current stimulation), η οποία είναι μια γνωστή τεχνική η οποία παρέχει ρεύμα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, ειδικά για χαλάρωση, ενέργεια ή συγκέντρωση. Ξεκίνησε ως βοηθητική μέθοδος για άτομα με εγκεφαλικά τραύματα, αλλά πλέον έχει διαδοθεί ως μέθοδος επαύξησης της απόδοσης του εγκεφάλου, ακόμη και σε υγιείς ενήλικους.

Δέκα λεπτά με το Focus Headset και ο εγκέφαλός σου είναι έτοιμος να… λύσει τα μυστήρια του σύμπαντος.

Safilo High-Tech Eyewear

Η ιταλική Safilo δημιούργησε τα γυαλιά του μέλλοντος. Δεν σου προβάλλουν εικόνες, αλλά έρχονται με ενσωματωμένους αισθητήρες και παρακολουθούν τους μύες του προσώπου, τα μάτια και τα εγκεφαλικά σου κύματα. Συνδέονται με το αντίστοιχο app στο κινητό και σε «εκπαιδεύουν» μέσω καθοδηγούμενου διαλογισμού, έτσι ώστε να σε βοηθήσουν είτε να χαλαρώσεις είτε να συγκεντρωθείς. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις οπουδήποτε, μιας και όλο το hardware είναι ενσωματωμένο στο σκελετό των γυαλιών. Απλά τα φοράς και εκπαιδεύεις τον εγκέφαλό σου. Σύντομα θα είσαι σε θέση να πετύχεις τέτοια επίπεδα συγκέντρωσης που μόνο zen masters μπορούν.

Mindset Smart Headphones

Τα ακουστικά αυτά έχουν κρυφά χαρίσματα. Διαθέτουν αισθητήρες οι οποίοι ακουμπούν απαλά στο κεφάλι, μέσα από τα μαλλιά, και λειτουργούν ως ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Οι ειδικοί αλγόριθμοι των ακουστικών αναγνωρίζουν σχήματα και μορφές των εγκεφαλικών κυμάτων και καταλαβαίνουν πότε είσαι συγκεντρωμένος, χαλαρός ή η προσοχή σου έχει αποσπαστεί. Παράλληλα, τα ηχεία παρακολουθούν το περιβάλλον και «σβήνουν» τους εξωτερικούς θορύβους που μπορεί να σε ενοχλήσουν ή να σου αποσπάσουν την προσοχή. Όσο τα χρησιμοποιείς, τόσο οι αλγόριθμοι του Mindset μαθαίνουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου σου και το πως αλλάζει η συγκέντρωσή σου μέσα στη μέρα. Για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση, μπορείς να προγραμματίσεις και περιόδους «προπόνησης», ώστε το μυαλό σου να είναι σε φόρμα!