8
Ψυχαγωγία

Δωρεάν μουσική; Κι όμως υπάρχει

Δωρεάν μουσική; Κι όμως υπάρχει
Αυτά είναι τα καλύτερα websites για να κατεβάσεις δωρεάν και απολύτως νόμιμα μουσική

Η μουσική στη σημερινή εποχή έχει γίνει σχεδόν αποκλειστικότητα των smartphones και των υπολογιστών. Μάλιστα, υπηρεσίες όπως το Spotify ή το Apple Music είναι πλέον οι προφανείς πηγές για τη μουσική των περισσοτέρων. Εκτός από αυτούς τους κολοσσούς της μουσικής, όμως, οι οποίοι λειτουργούν με βάση συνδρομητικό μοντέλο, υπάρχουν και άλλες πηγές, οι οποίες μάλιστα είναι δωρεάν και νόμιμες!

Τα δωρεάν αυτά sites σου επιτρέπουν να ψάξεις ανάμεσα σε χιλιάδες δημιουργίες διαφόρων καλλιτεχνών ανά τον κόσμο, αλλά ακόμη και να χρησιμοποιήσεις αυτά τα κομμάτια για τις δικές σου δημιουργίες, αν είσαι καλλιτέχνης. Ας δούμε κάποια από τα καλύτερα.

Bandcamp

Το Bandcamp είναι ένα site στο οποίο μπορείς να βρεις δωρεάν μουσική, αλλά και να υποστηρίξεις καλλιτέχνες μέσω του μοντέλου Pay What You Want, ενώ πολλοί είναι αυτοί που παρέχουν δωρεάν μουσική. Επίσης μπορείς να βρεις προς πώληση βινύλια, CD, ακόμη και μπλουζάκια! Επίσης μπορείς να κατεβάσεις κομμάτια είτε σε τυπική μορφή mp3, είτε σε υψηλής ποιότητας FLAC, WAV και AIFF.

Free Music Archive

Το motto του FMA είναι «It’s not just free music; it’s good music». Αν και εξαγοράστηκε πριν λίγα χρόνια, το Free Music Archive συνεχίζει και διαθέτει μια τεράστια βάση από πολλή και καλή μουσική. Δημοφιλής προορισμός για όσους θέλουν δωρεάν μουσική εδώ και πολλά χρόνια, στο FMA μπορείς να βρεις καλλιτέχνες και παραγωγούς κάθε είδους.

The Internet Archive

Πασίγνωστο για την «αρχειοθέτηση» και τη διατήρηση πολλών sites τα οποία έχουν κλείσει, μέσω του Wayback Machine, το Internet Archive “περιλαμβάνει” και δύο μεγάλες βάσεις δωρεάν μουσικής, το Live Music Archive και το LibriVox Free Audio. Εκεί μπορείς να βρεις χιλιάδες κομμάτια τα οποία μπορείς να κατεβάσεις, αλλά εκτός της μουσικής, μπορείς να βρεις και audio books αλλά μέχρι και αναγνώσματα ποίησης!

Jamendo Music

Το Jamendo Music έχει τη βάση του στο Λουξεμβούργο και παρέχει υπηρεσίες streaming και download για καλλιτέχνες. Αν και η βάση του είναι το να βοηθά νέους καλλιτέχνες να βγάζουν κέρδος από τις δημιουργίες τους, μπορείς να ακούσεις δωρεάν μουσική, να βρεις μουσική με βάση το είδος, να ακούσεις σταθμούς μέσω streaming, αλλά και μεμονωμένα άλμπουμ και διασκευές.

Beatstars

Το Beatstars είναι κατά βάσιν πλατφόρμα για πώληση μουσικής από καλλιτέχνες. Έχει, όμως, και πάρα πολλά κομμάτια δωρεάν. Μπορεί να μην είναι όλα δωρεάν, αλλά ένα μεγάλο τμήμα τους είναι και μπορείς να το κατεβάσεις! Μάλιστα, το site έχει και αντίστοιχο app για Android και iOS, το οποίο μπορείς να κατεβάσεις από το Play Store ή το App Store.

YouTube Audio Library

Κι όμως! Το YouTube έχει και μουσική! Μάλιστα, το YouTube Audio Library είναι πηγή μουσικής, η οποία περιέχει υλικό από πάρα πολλούς καλλιτέχνες που ήδη γνωρίζεις. Μπορείς να ψάξεις για συγκεκριμένους ή να φιλτράρεις τα αποτελέσματα βάσει είδους ή ύφους. Οι μόνοι περιορισμοί είναι πως δε μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μουσική για παράνομο υλικό ή με παράνομο τρόπο, ή να πουλήσεις τη μουσική αυτή.

Τελικά, το Internet είναι γεμάτο μουσική. Μουσική για όλα τα γούστα και για όλες τις ανάγκες. Είτε θέλεις απλά να ακούσεις κάτι, είτε ψάχνεις για μουσική ως επένδυση σε κάποιο δικό σου βίντεο, υπάρχουν όλα! Αρκεί να ξέρεις πού να ψάξεις.