16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Είσαι μουσικός; Δημιούργησε τους δικούς σου ήχους με το Orba!

Είσαι μουσικός; Δημιούργησε τους δικούς σου ήχους με το Orba!
Το Orba είναι το υπέρτατο όργανο μουσικής. Τώρα η μηχανή σύνθεσης ανοίγει και θα μπορείς να δημιουργήσεις όποιον ήχο επιθυμείς, μέσα από το interface του app.

Όλοι γνωρίζουμε τα διάφορα μουσικά όργανα που υπάρχουν. Όταν ακούμε τη λέξη μουσικό όργανο το μυαλό μας πηγαίνει σε μια κιθάρα, ένα βιολί, ένα σαξόφωνο, μια τρομπέτα, ένα σετ ντραμς, ένα πιάνο… όργανα τα οποία υπάρχουν σε διάφορες μορφές εδώ και δεκαετίες. Λίγοι θα θεωρήσουν ως μουσικό όργανο ένα synthesizer, αλλά, εν πολλοίς, είναι. Όπως μουσικά όργανα εφευρίσκονταν και βελτιώνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, έτσι συνέχισαν και τον προηγούμενο αιώνα. Για παράδειγμα, η ηλεκτρική κιθάρα δεν υπήρχε μέχρι τη δεκαετία του 1930 (1932), ενώ υπάρχουν και άλλα μουσικά όργανα (πχ το theremin του 1928) τα οποία είναι εντελώς ηλεκτρονικά στη φύση τους, αλλά επειδή δεν εμπίπτουν σε κάποια καθιερωμένη κατηγορία (έγχορδα, κρουστά, πνευστά), πολλοί θεωρούν πως είναι απλώς συσκευές παραγωγής ήχου.

Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό και τα synthesizers, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιούν πληκτρολόγιο τύπου πιάνου, μπορεί όμως και όχι. Το synthesizer μπορεί να είναι απλά ένα μικρό κουτί γεμάτο με ηλεκτρονικά κυκλώματα, το οποίο να συνδέεται με άλλες συσκευές, πχ υπολογιστή ή εξωτερικό πληκτρολόγιο, αλλά και ενισχυτή ή ηχεία. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι τα synthesizers και όλα τα μουσικά όργανα που παράγουν ήχο με ψηφιακό τρόπο… δεν δουλεύουν με φυσικό παίξιμο αλλά με προγραμματισμό, υπάρχουν πολλοί που δεν τα θεωρούν μουσικά όργανα αλλά μουσικές συσκευές. Η τεχνολογία, όμως, έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που πλέον έχουμε πολλές συσκευές οι οποίες έχουν πολύ ιδιαίτερες ικανότητες και, είτε κάποιος τις θεωρεί μουσικά όργανα είτε όχι, χρησιμοποιούνται τόσο από επαγγελματίες όσο και από ερασιτέχνες μουσικούς, παράγοντας νέους και ενδιαφέροντες ήχους. Ένα εξ αυτών είναι και το Orba!

Το Orba είναι μια συσκευή η οποία έχει σχήμα ημισφαιρικό και συνδυάζει τις λειτουργίες synthesizer, looper αλλά και MPE MIDI controller. Προς τέρψιν όσων δεν θεωρούν τέτοια κατασκευάσματα ως μουσικά όργανα, λόγω του ότι ο μουσικός δεν παίζει κάτι, το Orba διαθέτει οκτώ (συν ένα) πλήκτρα στο επίπεδο τμήμα του, αλλά αντιδρά και αν το στρίψεις, αν το περιστρέψεις, αν το κουνήσεις ή αν το χτυπήσεις! Ο στόχος των σχεδιαστών του ήταν να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό μουσικό όργανο το οποίο να είναι εύκολο στη χρήση και να μπορεί να λειτουργήσει ως… οποιοδήποτε μουσικό όργανο, αλλά να είναι και φτηνό!

Αυτό που κατάφεραν είναι να δημιουργήσουν κάτι σαν fidget spinner (τα θυμάσαι αυτά;) για μουσική! Προφανώς, το Orba διαθέτει και το αντίστοιχο app, ενώ μέχρι πρότινος το app διέθετε μεν πολλούς ήχους και όργανα, αλλά όλα έρχονταν έτοιμα με το app και δεν υπήρχε τρόπος για τον χρήστη του να δημιουργήσει τους δικούς του ήχους.

Αυτό, τώρα, αλλάζει! Η εταιρεία που δημιούργησε το Orba, η Artiphon, ίσως πίστευε πως δεν θα υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία custom ήχων ή εφέ. Τώρα φαίνεται πως κατάλαβαν πόσο λάθος έκαναν, μιας και έδωσαν στο app την ικανότητα της προσθήκης ήχων, παίζοντας με παραμέτρους όπως το attack, το decay, το sustain, το release, μεταξύ άλλων, αλλά και τη δημιουργία envelopes, ενώ υποστηρίζονται φίλτρα, πηγές θορύβου, μέχρι και ring modulator! Με άλλα λόγια, είναι ο παράδεισος του μουσικού που ασχολείται με την ψηφιακή μουσική!

Προφανώς, αυτό που κάνει το Orba να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος χειρισμού του. Δεν μιλάμε για το app, αυτό υπάρχει απλά για να συντονίζει τα πράγματα και να κάνει πιο εύκολο τον χειρισμό των παραμέτρων. Το παίξιμο του Orba, όμως, είναι αυτό που είπαμε πιο πάνω: στρίψιμο, πάτημα, περιστροφή, χτύπημα! Ο χρήστης μπορεί να ορίσει τις λειτουργίες αυτές σε οτιδήποτε, κάνοντας το Orba ένα πολυόργανο, το οποίο μάλιστα δεν βασίζεται στην εκμάθηση κάποιου στάνταρ οργάνου, όπως το πληκτρολόγιο του πιάνου ή τα τάστα της κιθάρας, αλλά σε πιο φυσικές κινήσεις!

Αν όλα αυτά σου φάνηκαν ενδιαφέροντα, το Orba είναι διαθέσιμο και δεν είναι καθόλου ακριβό. Μπορείς να το βρεις από το επίσημο site της Artiphon και να αρχίσεις να πειραματίζεσαι με ήχους και ρυθμούς, ακόμη κι αν δεν έχεις αγγίξει μουσικό όργανο ποτέ στη ζωή σου.

Δες πως λειτουργεί το Orba στο παρακάτω βίντεο: