8
Ψυχαγωγία

Είσαι gamer; Μάθε για το game mode

Είσαι gamer; Μάθε για το game mode
Τα Windows 10 διαθέτουν το game mode που βελτιώνει την ισχύ του υπολογιστή και απελευθερώνει πόρους όταν παίζεις παιχνίδια. Μάθε πώς λειτουργεί

Έχεις αναρωτηθεί, αν βλέπεις δοκιμές καρτών γραφικών ή νέων επεξεργαστών, πως είναι δυνατόν αυτοί που κάνουν τις δοκιμές να καταφέρνουν να έχουν τόσο καλές επιδόσεις; Μήπως έχεις δει τα frame rates που εμφανίζονται σε διάφορα sites και παρατηρείς πως, ενώ το δικό σου PC έχει καλύτερο hardware, τα παιχνίδια που παίζεις πηγαίνουν πιο αργά;

Ή μήπως σου συμβαίνει τακτικά, ενώ παίζεις κάποιο παιχνίδι, για φαινομενικά ανεξήγητους λόγους, η ταχύτητα να πέφτει δραματικά σε τυχαία σημεία; Μήπως, ακόμη χειρότερα, τα Windows σου έχουν κόψει το παιχνίδι στη μέση για να πετάξουν κάποια ειδοποίηση ή, ακόμα χειρότερα, να ξεκινήσουν update;

Τώρα, με την τελευταία έκδοση των Windows 10, όλα αυτά μπορούν να γίνουν παρελθόν.

Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο. Οι δοκιμαστές hardware και, πολύ περισσότερο, αυτοί που ασχολούνται επαγγελματικά με το overclocking και το σπάσιμο των ρεκόρ, δεν τρέχουν τα παιχνίδια και τα benchmarks σε αυτό που λέμε «κανονικά» Windows. Αντιθέτως, τα Windows που χρησιμοποιούν είναι ολοκαίνουρια εγκατάσταση και μάλιστα επεμβαίνουν σε αυτά, κλείνοντας κάθε διεργασία, πρόγραμμα ή λειτουργία των Windows, έτσι ώστε να μειώσουν τη σπατάλη επεξεργαστικής ισχύος στο ελάχιστο δυνατόν. Έτσι, διεργασίες όπως το Windows Update, το Search Indexer, ακόμη και το Superfetch απενεργοποιούνται, μαζί με το σύστημα ειδοποιήσεων των Windows αλλά και το Windows Defender. Οτιδήποτε είναι άσχετο με το τρέξιμο του benchmark πρέπει απλά να κλείσει! Εξυπακούεται πως δεν τρέχει και κανένα άλλο πρόγραμμα, ούτε καν στο υπόβαθρο ή την taskbar.

Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που, σε «κανονικούς» υπολογιστές, συμβαίνουν καθυστερήσεις και τυχαίες περίοδοι χαμηλής απόδοσης. Δεν είναι πως ο υπολογιστής υπερθερμάνθηκε (το ακούμε πολύ συχνά) ή πως… τελείωσε η μνήμη. Το πιο σύνηθες είναι πως τα Windows ή κάποιο άλλο πρόγραμμα θυμήθηκαν να εκτελέσουν κάποια διεργασία, όπως για παράδειγμα η σάρωση του σκληρού δίσκου, ο έλεγχος για ιούς, η εγκατάσταση κάποιου update, ενημέρωση του antivirus και ό,τι άλλο μπορείς να σκεφτείς.

Τώρα όμως, η Microsoft αποφάσισε να λύσει αυτό το πρόβλημα, ενσωματώνοντας στα Windows μια πολυπόθητη λειτουργία: το Game Mode!

Τι είναι το Game Mode; Πολύ απλά, είναι η ενημέρωση των Windows πως «αυτή τη στιγμή παίζω παιχνίδι και δε με ενδιαφέρει απολύτως τίποτε άλλο. Τώρα παίζω!» Το τελευταίο update των Windows 10, έχει τις υποδομές ώστε να καταλάβει αυτό το μήνυμα και να βάλει στον… πάγο όλα αυτά τα υποσυστήματα που θα μπορούσαν να διακόψουν τη… θεάρεστη ενασχόλησή σου με κάποιο παιχνίδι, ή έστω τη μείωση της απόλαυσής του. Ουσιαστικά, τα Windows 10 μπορούν, αντί να κλείσουν όλες τις διεργασίες που αναφέραμε πιο πάνω, να κάνουν παύση και να διακόψουν την εκτέλεσή τους, μέχρι να τελειώσεις το παιχνίδι.

Το μόνο που χρειάζεται από τη δική σου πλευρά είναι να ανοίξεις τις Ρυθμίσεις, να πατήσεις στο Gaming και απλά να τσεκάρεις πως το Game Mode είναι στο On. Θεωρητικά, τα Windows θα καταλάβουν από μόνα τους αν το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς την εκάστοτε στιγμή είναι παιχνίδι και θα ενεργοποιήσουν το Game Mode αυτομάτως. Στη σπάνια περίπτωση που κάποιο παιχνίδι δεν ανιχνεύεται σωστά από τα Windows ή δεν έχει προεπιλεγμένη τη χρήση του Game Mode, μπορείς να ανοίξεις το game bar (πάτα Windows+G ἤ βρες το στις ρυθμίσεις του παιχνιδιού) και να το επιλέξεις.