4
Υγεία & Fitness

Εθισμένος στο κινητό; Καταπολέμησέ το

Εθισμένος στο κινητό; Καταπολέμησέ το
…με τη βοήθεια του κινητού σου. Δοκιμάσαμε και προτείνουμε apps που προσπαθούν να μας κάνουν να απεξαρτηθούμε από το κινητό μας.

Οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί: η συνεχής «σύνδεση» με την τεχνολογία υπονομεύει τις ανθρώπινες σχέσεις, την ευτυχία και τη δημιουργικότητα. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σπαταλούν πολύ χρόνο σκυμμένοι πάνω από την οθόνη ενός smartphone. Κι αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στην πνευματική αλλά και στην σωματική τους υγεία. Η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη, με ατυχήματα, ακόμη και με μοιραίες καταστάσεις.

Εδώ και καιρό έχει εντοπιστεί και διαγνωστεί ο εθισμός στο κινητό. Υπάρχουν μέχρι και υπηρεσίες και επαγγελματίες ψυχολόγοι ειδικοί σε τέτοιες «παθήσεις». Ίσως είναι ειρωνικό αλλά οι developers, οι άνθρωποι που ψάχνουν ιδέες και τρόπους για να φτιάξουν το app εκείνο που θα κάνει όλο τον κόσμο να κολλήσει, είναι εκείνοι που έχουν μπει μπροστά στη μάχη ενάντια στον εθισμό στο smartphone. Υπάρχουν apps τα οποία θέλουν να σε ξεκολλήσουν από την οθόνη του κινητού σου. Κάποια μέσω επιβράβευσης και κάποια άλλα μέσω τιμωρίας. Ακόμη και η Apple έχει βάλει στα iPhones της χρονόμετρο που καταγράφει το πόση ώρα έχεις ξοδέψει στο κινητό σου.

Τα εργαλεία για τη μείωση του εθισμού στο smartphone υπάρχουν, υπό τη μορφή apps, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για αυτό. Για παράδειγμα το Moment είναι περισσότερο «σύμβουλος» και εργαλείο ανάλυσης των συνηθειών, παρά μπαμπούλας. Μετρά και αναλύει τις συνήθειές σου στο smartphone και προτείνει απλές ασκήσεις και τρόπους να χρησιμοποιείς το κινητό σου με πιο υγιή τρόπο, έτσι ώστε να είσαι παρών στις στιγμές της ζωής σου που έχουν σημασία.

Το Offtime είναι ο μπαμπούλας που λέγαμε πιο πάνω. Μπορείς να μπλοκάρεις κλήσεις, ειδοποιήσεις, μηνύματα, ακόμη και την πρόσβαση σε συγκεκριμένα apps, έτσι ώστε να μην σου αποσπάται η προσοχή κάθε τόσο από άσχετα πράγματα. Μπορείς να βάλεις εξαιρέσεις ἤ να το ρυθμίσεις να στέλνει αυτοματοποιημένες απαντήσεις – και κρατά αρχείο όλων αυτών που έχασες (κλήσεις, ειδοποιήσεις, μηνύματα), για να τα δεις όταν θέλεις εσύ, και όχι όποτε θέλουν αυτά.

Το Flipd είναι άλλος ένας μπαμπούλας, ο οποίος μπλοκάρει συγκεκριμένα apps, όταν ξεπεράσεις κάποιο όριο που έχεις βάλει εσύ. Ακόμη κι αν κάνεις restart το smartphone, δεν πρόκειται να σε αφήσει. Και βέβαια, το Cold Turkey είναι το αντίστοιχο πρόγραμμα για κανονικούς υπολογιστές, σε περίπτωση που νόμιζες πως θα μπεις στο Facebook από το laptop. Μπλοκάρει προγράμματα, παιχνίδια και συγκεκριμένα sites, για να κάτσεις να δουλέψεις απερίσπαστος. Βάλε το πρόγραμμα της ημέρας και δεν πρόκειται να σε αφήσει να μπεις πουθενά προτού τελειώσεις τις δουλειές σου.

Αν θες κάτι συνολικό, το Freedom είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο με εκδόσεις για Windows, Macintosh, Android και iOS, ακόμη και με extensions για Firefox, Chrome και Opera, έτσι ώστε να μη… γλυτώνεις από πουθενά!