14
Πολίτης του Σήμερα

Εικονικές συναντήσεις; Πώς να τις κάνεις σωστά

Εικονικές συναντήσεις; Πώς να τις κάνεις σωστά
Η εξ αποστάσεως εργασία περιλαμβάνει και επικοινωνία με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους σου. Δες πώς μπορείς να κάνεις σωστές εικονικές συναντήσεις σαν να βρισκόσουν στο γραφείο.

Η εργασία από το σπίτι αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια το «ιερό δισκοπότηρο» του εργασιακού χώρου και όπως όλα τα καινούρια πράγματα, έχει κι αυτό τη δική του καμπύλη εκμάθησης. Το να δουλεύεις από το σπίτι, αν δεν το έχεις ξανακάνει, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση. Τα meetings μέσω υπολογιστή, με webcam και οθόνη, έχουν κι αυτά τα μειονεκτήματά τους και κρύβουν παγίδες. Ας δούμε πως μπορείς να ελαχιστοποιήσεις τα μεν και να αποφύγεις τις δε.

Πάντα βιντεοκλήση

Η βιντεοκλήση αποτελεί έναν μοχλό πίεσης, ο οποίος λειτουργεί πολυπλεύρως. Από τη μια πλευρά, θα σε κάνει να «σενιαριστεί», να ντυθείς και να είσαι ευπαρουσίαστος, απλά γιατί ξέρεις πως οι υπόλοιποι συμμετέχοντες σε βλέπουν. Από την άλλη, η βιντεοκλήση κάνει πιο εύκολο το να παρακολουθήσεις ποιος μιλάει και τι συμβαίνει στο meeting.

Προτού ξεκινήσει το meeting, καλό θα είναι να γνωρίζεις ποιος είναι ο επικεφαλής του meeting και βέβαια ποια είναι τα θέματα.

Άσε κάτω το κινητό

Για την ακρίβεια, βάλ’ το στο αθόρυβο, κλείσ’ το ή άφησέ το σε άλλο δωμάτιο. Αν το έχεις δίπλα σου, ο πειρασμός είναι μεγάλος να το ανοίξεις για να ρίξεις μια ματιά σε μια ειδοποίηση, να μπεις στο Facebook, να τσεκάρεις το Twitter… και να κολλήσεις.

Κλείσε τα άσχετα tabs

Προτού ξεκινήσει το meeting, κλείσε όλες τις πηγές πιθανών περισπασμών. Κλείσε το tab του Facebook από τον browser, κλείσε και τα e-mails σου, αλλά και όλα τα άλλα sites τα οποία έχουν ειδοποιήσεις ή/και αποτελούν πειρασμό να χαζέψεις.

Όσο καλός κι αν πιστεύεις πως είσαι στο… multitasking, στο να κάνεις πολλά πράγματα ταυτοχρόνως, δε γίνεται να συμμετέχεις σε ένα meeting παραγωγικά, όταν χαζεύεις στο Twitter.

Καθάρισε το γραφείο

Εκτός του ότι ίσως φαίνεται στην κάμερα, καλό θα είναι να δημιουργήσεις ένα χώρο «αποστειρωμένο», όπως το δωμάτιο συνεδριάσεων μιας εταιρείας. Εξαφάνισε μολύβια, στυλό, χαρτάκια, συνδετήρες και γενικά οτιδήποτε μπορεί να σε κάνει να… παίζεις, αντί να παρακολουθείς τον εκάστοτε ομιλητή. Αν γίνεται, μετέφερε τον υπολογιστή σου σε έναν άλλο χώρο, π.χ τραπεζαρία, για να μη νιώθεις τόσο πολύ άνετα (όχι ξάπλα στον καναπέ) – και η προσοχή σου να είναι στραμμένη μόνο στην οθόνη.

Χαρτί και μολύβι

Αν μπορείς, μην κρατάς σημειώσεις στον ίδιο τον υπολογιστή, την ώρα που γίνεται το meeting. Κράτα την οθόνη όσο το δυνατόν «άδεια» από οτιδήποτε άλλο εκτός του παραθύρου της βιντεοκλήσης. Επίσης είναι εκνευριστικό για τους υπόλοιπους να ακούν συνεχώς το φρενήρες κλίκι-κλίκι ενός πληκτρολογίου. Πάρε ένα κενό σημειωματάριο ή ένα τετράδιο και ένα μολύβι ή στυλό και κράτα σημειώσεις έτσι.

Βάλε ακουστικά

Μπορεί να νομίζεις πως σου χαλάει την εικόνα, αλλά τα ακουστικά, ειδικά αν έχουν σύστημα noise-cancelling, θα σε κρατήσουν πιο συγκεντρωμένο, μειώνοντας ή και εξαλείφοντας τους ήχους του περιβάλλοντος.

Πιες, μην τρως

Αν νιώθεις ότι πεινάς, φάε ένα μικρό σνακ πριν ξεκινήσει το meeting· όχι όμως την ώρα που διεξάγεται. Αντιθέτως, για τη διάρκεια του meeting, καλό θα είναι να έχεις δίπλα σου κάτι πόσιμο, είτε αυτό είναι καφές, τσάι, χυμός ή σκέτο νερό.