6
Πολιτισμός

Εικονική βόλτα στις Βερσαλλίες

Εικονική βόλτα στις Βερσαλλίες
Εάν δεν μπορείς να… πεταχτείς μέχρι τη Γαλλία, μπορείς να πραγματοποιήσεις μια εικονική βόλτα με την τεχνολογία της Google.

Βερσαλλίες. Το πολυθρύλητο παλάτι των Γάλλων βασιλέων και, ενίοτε, αυτοκρατόρων. Εκεί έβλεπε η Μαρία Αντουανέττα τους αγανακτισμένους Γάλλους να διαδηλώνουν για το ψωμί και αναρωτήθηκε «γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι», εκεί ο Λουδοβίκος ο 16ος είδε την αρχή της Γαλλικής επανάστασης, αλλά και εκεί ήταν που υπογράφηκε η ομώνυμη συνθήκη που σηματοδότησε την επίσημη λήξη του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Βερσαλλίες είναι, εδώ και πολλές δεκαετίες, τουριστικός προορισμός. Αν θέλεις κι εσύ να δεις από κοντά το μυθικού πλούτου παλάτι των Γάλλων γαλαζοαίματων, θα πρέπει να πάρεις ένα αεροπλάνο για Παρίσι και να το επισκεφθείς. Ή να ανοίξεις τον υπολογιστή σου και να φορέσεις το VR headset σου!

Η Google και οι υπεύθυνοι του «Chateau de Versailles» συνεργάστηκαν ώστε να δημιουργήσουν το απόλυτο τουρ εικονικής πραγματικότητας της κατοικίας των Λουδοβίκων των Παρισίων!

Ο κολοσσός της πληροφορικής και ο οργανισμός που διαχειρίζεται τις Βερσαλλίες έχουν πραγματοποιήσει ένα τεράστιο έργο φωτομετρίας στο χώρο, ο οποίος καλύπτει 21 δωμάτια και συνολικά έχουν καταγράψει 36.000 τετραγωνικά μέτρα εσωτερικών επιφανειών!

Ο εικονικός επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο χώρο και να δει από κοντά πάνω από 100 έργα τέχνης, γλυπτά, πίνακες και άλλα, με απίστευτη λεπτομέρεια.

Στα αξιοθέατα περιλαμβάνονται τα διαμερίσματα του Βασιλιά και της Βασίλισσας, η Βασιλική Όπερα, το Βασιλικό Παρεκκλήσι και η Αίθουσα των Καθρεπτών, μεταξύ άλλων. Στην περιγραφή διαβάζουμε: «Ταπισερί, πίνακες ζωγραφικής, ταβάνια, γλυπτά και έπιπλα, τα πάντα είναι στη διάθεση του controller του επισκέπτη, με ανεμπόδιστη και προνομιακή πρόσβαση στους θησαυρούς των Βερσαλλιών. Για ακόμη πιο εντυπωσιακή εμπειρία, γυρίστε σε night mode και εξερευνήστε το Παλάτι υπό το φως των τζακιών».

Συνολικά, η Google έχει καταγράψει πάνω από 4 terabytes δεδομένων και 15 δισεκατομμύρια pixels, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη για χρήστες των Oculus Rift και HTC Vive, προς το παρόν. Αλλά ακόμη κι αν δεν διαθέτεις κάποιο από αυτά, η Google έχει δημιουργήσει μια on-line έκθεση, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 390 εκθέματα, μεταξύ των οποίων και πίνακες ζωγραφικής, δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να κάνουν ένα τουρ των πιο διάσημων δωματίων του παλατιού, συνοδευμένο από ηχητική περιήγηση από ιστορικούς.

Τόσο το app όσο και η έκθεση είναι διαθέσιμα από το ειδικό Arts & Culture website της Google.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς δημιουργήθηκε η εικονική περιήγηση στις Βερσαλλίες::