14
Πολίτης του Σήμερα

Ενέργεια από τον Ήλιο στο σπίτι σου

Ενέργεια από τον Ήλιο στο σπίτι σου
Πώς να αξιοποιήσεις την ηλιακή ενέργεια στις οικιακές συσκευές σου.

Μετά και τον φετινό χειμώνα (αλλά και το προηγούμενο καλοκαίρι), δεν έχει μείνει κανείς που ακόμη να μην πιστεύει πως η κλιματική αλλαγή βρίσκεται για τα καλά εν εξελίξει. Όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις του πλανήτη προωθούν προγράμματα για το «πρασίνισμα» της παραγωγής ενέργειας, τεράστια ποσά επενδύονται στην έρευνα για νέες μεθόδους παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής και «πράσινης» ενέργειας, ενώ εξ ίσου τεράστια ποσά επενδύονται στην κατασκευή ηλιακών και αιολικών πάρκων και υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Το κράτος επενδύει στην τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών στις ταράτσες δημοσίων κτιρίων, ενώ και απλοί πολίτες επενδύουν τοποθετώντας τέτοια συστήματα στις οροφές των σπιτιών τους. Κι όμως, αν θες κι εσύ να μπεις στο γκρουπ της πράσινης ενέργειας, δεν χρειάζεται να επενδύσεις χιλιάδες ευρώ. Γίνεται και πιο εύκολα!

Ηλιακός εξωτερικός φωτισμός

Φώτα υπάρχουν πολλά· ηλιακά όμως… ακόμη περισσότερα. Αν έχεις φώτα στον κήπο και η θέση σε ευνοεί, άλλαξέ τα με ηλιακά! Πλέον οι τεχνολογίες LED για παραγωγή φωτός, λιθίου-ιόντων για αποθήκευση και των ίδιων των ηλιακών panel έχουν βελτιωθεί τόσο, ώστε υπάρχουν πολύ φθηνά, αξιόπιστα και μεγάλης φωτεινότητας «φαναράκια» κάθε τύπου, σε πολύ χαμηλές τιμές. Η τοποθέτησή τους, πολύ εύκολη: απλά τα «καρφώνεις» στη θέση τους στο χώμα ἤ τα βιδώνεις, σε περίπτωση τσιμέντου. Επίσης, ανάβουν και σβήνουν μόνα τους, μόλις πέσει ο ήλιος! Τι πιο απλό;

Ηλιακοί φορτιστές

Είτε βγαίνεις έξω είτε όχι, οι ηλιακοί φορτιστές μπορούν να μειώσουν το ρεύμα που καταναλώνεις για φόρτιση laptop και smartphone στο μηδέν! Και όχι, δεν είναι ανάγκη να κάθεσαι έξω στα πεζοδρόμια και τα πάρκα με ένα ηλιακό panel! Μπορείς πολύ απλά να αφήσεις τα panels σε κάποιο ηλιόλουστο παράθυρο, μπαλκονόπορτα ἤ βεράντα του σπιτιού σου για να φορτίσουν τις εσωτερικές τους μπαταρίες και να βάλεις τη συσκευή σου να φορτίσει το βράδυ, όταν γυρίσεις στο σπίτι. Είπαμε, τα ηλιακά panels έχουν βελτιωθεί πολύ, και ακόμη περισσότερο οι μπαταρίες. Φόρτισε τις συσκευές σου με τη δύναμη που μας χαρίζει δωρεάν και άφθονη ο ήλιος!

Ηλιακά κουζινικά

Όχι, δεν εννοούμε κατσαρόλες και τηγάνια. Εννοούμε συσκευές όπως καφετιέρα, τοστιέρα, φρυγανιέρα, φραπεδιέρα κ.λπ. Ούτε θα χρειαστεί να αλλάξεις τις συσκευές σου με άλλες ηλιακές, ούτε θα βγεις στον κήπο με τεράστιους ανακλαστήρες για να βράσεις μισό λίτρο νερό. Υπάρχουν μεγάλα ηλιακά kits με μεγάλες μπαταρίες και αρκετά Watt ισχύος, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τέτοιες συσκευές που καταναλώνουν πολύ αλλά για λίγη ώρα. Αυτές περιλαμβάνουν και τον απαραίτητο μετατροπέα συνεχούς σε εναλλασσόμενο ρεύμα, οπότε απλά συνδέεις το μηχάνημα που θες και φτιάχνεις τον καφέ σου δωρεάν.

Προφανώς, αν έχεις όντως το κεφάλαιο, μπορείς να μεταβείς πλήρως σε ηλιακή ενέργεια, με panels στην ταράτσα ἤ στη σκεπή, μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας την ημέρα, και να απαλλαγείς κι εσύ από τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Και μια τελευταία παρατήρηση: στις ΗΠΑ, όπου οι πολίτες είναι συνηθισμένοι να ξοδεύουν ενέργεια χωρίς να το σκέφτονται, έχει παρατηρηθεί από μελέτες πως, όσοι εγκαθιστούν ηλιακά συστήματα στο σπίτι τους, γίνονται πολύ πιο προσεκτικοί και «φειδωλοί» στην κατανάλωση ενέργειας!