13
Επιστήμη & Έρευνα

Εξερεύνησε άγνωστους κόσμους από τον καναπέ σου

Εξερεύνησε άγνωστους κόσμους από τον καναπέ σου
Με το νέο 360 visualization tool της NASA μπορείς να εξερευνήσεις τους παράξενους πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί γύρω από μακρινούς αστέρες.

Δεν χρειάζεσαι εκπαίδευση αστροναύτη, ούτε πανάκριβο διαστημόπλοιο για να ταξιδέψεις σε άλλους κόσμους. Τουλάχιστον όχι για την ώρα. Μπορείς να δεις από την άνεση του καναπέ σου, πώς μοιάζει ένας από τους εξωπλανήτες που έχει ανακαλύψει η NASA χάρη στο νέο web 360ο app που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος. Φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι της NASA έχουν αρκετό χιούμορ, διότι ονόμασαν το συγκεκριμένο app «Exoplanet Travel Bureau», δηλαδή γραφείο ταξιδίων εξωπλανητών. Θα το βρεις στο https://exoplanets.nasa.gov/alien-worlds/exoplanet-travel-bureau/explore-kepler-186f/ και σε φέρνει στην επιφάνεια των TRAPPIST-1d, Kepler-186f και μερικών άλλων εξωπλανητών. Φυσικά, επειδή οι πλανήτες αυτοί δεν έχουν φωτογραφηθεί, αλλά έχει ανακαλυφθεί έμμεσα η ύπαρξή τους (λόγω απόστασης και εγγύτητας στον αστέρα τους, είναι αδύνατο να τους δούμε με τη σημερινή τεχνολογία), ό,τι παρουσιάζεται στο «Exoplanet Travel Bureau» πρόκειται για καλλιτεχνική απεικόνιση, η οποία πάντως έχει προκύψει από πραγματικά επιστημονικά δεδομένα. Δηλαδή, αν και όπως προαναφέραμε, δεν έχουν δει με τα μάτια τους την επιφάνεια των εξωπλανητών αυτών, οι επιστήμονες μόνο υποθέσεις μπορούν να κάνουν για το τι ακριβώς επικρατεί στην επιφάνειά τους. Ωστόσο, γνωρίζουν την απόσταση από τον αστέρα γύρω από τον οποίο περιστρέφονται, καθώς και το μέγεθός τους και επομένως μπορούν, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά, να προβούν σε μια σειρά από υποθέσεις, όπως για παράδειγμα εάν πρόκειται για βραχώδη πλανήτη (Γη, Άρης κ .λ .π) ή αέριο γίγαντα (Δίας, Κρόνος κ. λ .π).

Ο Kepler-186f απέχει από τη Γη, 492 έτη φωτός, πράγμα που σημαίνει ότι είναι κυριολεκτικά αδύνατο να μάθουμε ποτέ εάν διαθέτει ατμόσφαιρα και ποια είναι η σύστασή της, πόσο μάλλον εάν στην επιφάνεια υπάρχει νερό σε υγρή μορφή ή άλλα στοιχεία (τους επιστήμονες ενδιαφέρουν κυρίως τα οργανικά στοιχεία). Όπως γίνεται αντιληπτό, τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά για να βγουν συμπεράσματα σχετικά με την πιθανότητα ύπαρξης ζωής. Αυτός άλλωστε είναι και ο απώτερος σκοπός.

Στο«Exoplanet Travel Bureau» μπορείς να κινηθείς με το ποντίκι προς κάθε κατεύθυνση, ενώ υπάρχει η επιλογή Add Atmosphere για να προσθέσεις μια (υποτιθέμενη) ατμόσφαιρα και να δεις μέσα από τα μάτια ενός αστροναύτη που βρίσκεται στην επιφάνεια.

Ο Kepler-186f πάντως είναι ο πρώτος εξωπλανήτης που μοιάζει με τη Γη (είναι 10% μεγαλύτερος), είναι βραχώδης και βρίσκεται μέσα στη κατοικήσιμη ζώνη, ενός άλλου αστέρα.

Αυτή τη στιγμή όλοι οι εξωπλανήτες (περίπου 3.700) έχουν ανακαλυφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Όπως έχουν ανακοινώσει οι αξιωματούχοι της NASA, οι επερχόμενες αποστολές TESS και James Webb Space Telescope, θα φωτογραφίσουν τους πιο κοντινούς εξωπλανήτες, θα απαντήσουν μια για πάντα στο ερώτημα εάν διαθέτουν τη δική τους ατμόσφαιρα και θα μειώσουν σημαντικά το κενό σχετικά με τη γνώση μας, για το τι ακριβώς υπάρχει εκεί έξω.