16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Εξερεύνησε το σύμπαν με το αυτόματο τηλεσκόπιο

Εξερεύνησε το σύμπαν με το αυτόματο τηλεσκόπιο
Για να μην ψάχνεις τα άστρα στον ουρανό, σου έχουμε τηλεσκόπιο το οποίο τα βρίσκει μόνο του, και σου τα δείχνει στην οθόνη.

Ο ουρανός είναι ένα από τα πράγματα που ανέκαθεν μαγνήτιζαν τον άνθρωπο. Από την αρχαιότητα, όλοι οι λαοί, όπου κι αν βρίσκονταν στον πλανήτη, κοίταζαν τα αστέρια, έπλαθαν ιστορίες, τοποθετούσαν τους ήρωες των μύθων τους σε αυτά, ενώνοντάς τα με φανταστικές γραμμές. Από την εφεύρεση του τηλεσκοπίου και μετά, η ανθρωπότητα μπόρεσε να δει με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια τους κοντινούς πλανήτες, άλλα αστέρια του γαλαξία μας, αλλά και μακρινούς γαλαξίες. Τα τηλεσκόπια, όμως, είναι δύστροπα εργαλεία για τον ερασιτέχνη, ενώ απλά και μόνο το να εντοπίσει κανείς έναν πλανήτη ή ένα αστέρι, να το κεντράρει στο τηλεσκόπιο και να το δει με σχετικά καλή εστίαση, θέλει πολλή υπομονή και επιμονή.

Τώρα, όμως, μια εταιρεία φροντίζει να φέρει την αστρονομία στα χέρια των απλών ανθρώπων, κατασκευάζοντας ένα τηλεσκόπιο το οποίο τα κάνει όλα μόνο του. Η εταιρεία Vaonis, η οποία είχε ήδη κάνει την αρχή πριν 3 χρόνια με ένα άλλο τηλεσκόπιο, το Stellina, έβγαλε μια νέα ιδέα στο Kickstarter, ζητώντας την υποστήριξη του κοινού. Κι εκτός αυτής, πήρε και το Innovation Award της CES 2021, πριν λίγες εβδομάδες! Σκοπός του Vespera είναι να φέρει το σύμπαν πιο κοντά στον απλό άνθρωπο.

Η ιδέα είναι ενός παρατηρητηρίου, το οποίο θα συνδέεται με το smartphone ή το tablet σου και θα σου επιτρέπει να διαλέγεις εσύ τι θέλεις να δεις. Θα παίρνει στοιχεία από το GPS της συσκευής σου, για να καταλαβαίνει που βρίσκεται και την ακριβή ώρα, και το app θα σου προτείνει τα πιο ενδιαφέροντα ουράνια σώματα που μπορείς να δεις.

Μάλιστα, διαθέτει αισθητήρα της Sony, ειδικά σχεδιασμένο για συνθήκες χαμηλού φωτισμού, αλλά και μοτέρ ώστε να «κλειδώνει» στον στόχο και να περιστρέφεται μόνο του, συγχρονίζοντας την κίνησή του με την περιστροφή της Γης. Και όλα αυτά σε ένα πακέτο με βάρος μόνο 5 κιλών, το οποίο μπορείς να πάρεις μαζί σου ακόμη και πάνω στα βουνά, όπου η παρατήρηση του ουρανού είναι απείρως καλύτερη!

Αν όλα αυτά σου φαίνονται περίεργα, και ειδικά το να βλέπεις τον ουρανό μέσα από οθόνη κινητού και όχι απ’ ευθείας από το φακό ενός τηλεσκοπίου, απλά θα σε ενημερώσουμε πως… θα απογοητευτείς. Για να δεις με τα μάτια σου κάτι περισσότερο από μια φωτεινή… τελεία ή μια μικροσκοπική θολή… μουτζούρα, χρειάζεσαι τηλεσκόπιο πολύ μεγάλου μεγέθους. Μη νομίζεις πως θα πάρεις ένα τηλεσκόπιο του ενός μέτρου από το παιχνιδάδικο της γειτονιάς και θα αρχίσεις να βλέπεις εικόνες επιπέδου Hubble. Αντιθέτως, τα συστήματα με κάμερα μπορούν να σου δώσουν πολύ καλές εικόνες, συνθέτοντας πολλές λήψεις, ώστε να αυξήσουν τη φωτεινότητα και να σου δώσουν εικόνες που, με τα μάτια, δε θα μπορούσες να δεις.

Η πραγματική δύναμη του Vespera, όμως, βρίσκεται στο ότι σου επιτρέπει να διαλέξεις το ουράνιο σώμα που θέλεις να δεις, μέσα από το app, και αυτό θα αναλάβει να το κεντράρει και να σου δώσει την εικόνα, χωρίς εσύ να κάνεις κάτι άλλο!

Αν σε ενδιαφέρει όλο αυτό, τότε μπορείς να μπεις στη σελίδα του Vespera και να κάνεις προ-παραγγελία. Δες πώς λειτουργεί στο βίντεο που ακολουθεί:
www.youtube.com/watch?v=LJB61FUjmMQ