8
Ψυχαγωγία

Επιτέλους το κινητό γίνεται τηλεχειριστήριο

Επιτέλους το κινητό γίνεται τηλεχειριστήριο
Μόνο αν έχεις Android TV όμως, τηλεόραση ή box με το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα. Προς το παρόν δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο app, αλλά υπάρχει μόνο η ανακοίνωση της Google.

Το smartphone είναι η συσκευή που θα μας συντροφεύει στο μέλλον. Μπορεί να ξεκίνησε ως συσκευή επικοινωνίας, ήδη όμως έχει απλώσει τα πλοκάμια του και σε άλλες πλευρές της καθημερινότητάς μας, αναλαμβάνοντας ρόλους τους οποίους οι σχεδιαστές του δε θα μπορούσαν να έχουν φανταστεί. Παραδείγματα, πολλά! Ποιος μπορούσε να φανταστεί πως κάποτε, με το κατάλληλο app, το κινητό θα μπορούσε να μετράει πόσα βήματα έκανες κάθε μέρα και πόσες θερμίδες έκαψες; Ή ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως από το κινητό θα αναβόσβηνες λάμπες, θα έβαζες το πλυντήριο να πλύνει, ή ακόμη και πως θα δυνάμωνες τον ανεμιστήρα και θα τον γύρναγες λίγο περισσότερο προς τα δεξιά;

Τώρα ήρθε η ώρα της τηλεόρασης. Σχεδόν.

Η Google από πέρυσι έκανε κάποιες ανανεώσεις στο interface του Android TV και του έδωσε άλλη διάταξη και απλότητα, η οποία βασίζεται στο περιεχόμενο (δηλαδή τις ταινίες και τις σειρές). Το νέο interface είναι και πιο απλό στο χειρισμό του από ένα τηλεχειριστήριο. Και προσφάτως ανακοίνωσε πως θα βάλει λειτουργίες τηλεχειρισμού και στα κινητά με Android, επιτέλους!

Πολύ καλή ιδέα, θα πεις, απλά… να… δεν είναι της Google! Η Apple έχει τέτοιες λειτουργίες για το Apple TV και τα iPhones εδώ και χρόνια. Το θέμα μας, όμως, δεν είναι το ποιος το έκανε πρώτος, αλλά το ότι, επιτέλους, τα smartphones με Android θα έχουν αυτή τη λειτουργία.

Από τις εικόνες που κυκλοφόρησε η ίδια η Google, βλέπουμε πως το app στο κινητό θα αφιερώνει μια πολύ μεγάλη περιοχή της οθόνης για λειτουργία ως touchpad. Μέσω αυτού θα μπορείς να χειρίζεσαι την τηλεόραση (σαν βελάκι ποντικιού). Από κάτω υπάρχει πλήκτρο για να πας πίσω μια σελίδα, πλήκτρο για τη home screen ή για το Google Assistant, ενώ στην κάτω πλευρά της οθόνης εδρεύουν τα πλήκτρα έντασης ήχου. Και πάνω-πάνω υπάρχει, ως ήθισται, το πλήκτρο Power και το πλήκτρο για τις ρυθμίσεις.

Το προτέρημα αυτού είναι προφανές: θα μπορείς να χειρίζεσαι την τηλεόρασή σου – αρκεί να χρησιμοποιείς Android TV, βέβαια – από το κινητό, χωρίς να χρειάζεται να έχεις στον καναπέ ακόμη ένα τηλεχειριστήριο ή κάποιο ασύρματο πληκτρολόγιο με touchpad. Κακά τα ψέματα, το κινητό το έχεις μαζί σου πάντοτε, ούτως ή άλλως. Το μόνο πρόβλημα είναι πως δε μιλάμε για universal remote, επομένως θα χρειαστεί να έχεις και τα υπόλοιπα τηλεχειριστήρια κάπου κοντά. Είναι, όμως, μια αρχή.

Η Google ανακοίνωσε πως η λειτουργία αυτή θα κυκλοφορήσει στους χρήστες αργότερα μέσα στο χρόνο και πως θα δουλεύει με το Android TV OS και όσες συσκευές τρέχουν Google TV, όπως αυτά τα TV boxes και αυτές οι τηλεοράσεις που μπορείς να βρεις σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.