16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Εσύ θα μπεις στο Facebook του fitness;

Εσύ θα μπεις στο Facebook του fitness;
Το Wondercise Studio είναι η πρώτη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με σαφή εστίαση στο fitness, την άσκηση και τα wearables. Μπες και βρες δεκάδες γυμναστές αλλά και εκατοντάδες ανθρώπους που γυμνάζονται από το σπίτι τους, μπροστά στην οθόνη!

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είδαν μια τεράστια άνθηση με την έλευση της πανδημίας, καθώς πολλοί χρήστες αύξησαν κατακόρυφα την χρήση τους, σε μια προσπάθεια να μείνουν σε επαφή με φίλους, συγγενείς και γνωστούς. Αλλά η χρήση τους μεγάλωσε ακόμη περισσότερο από γυμναστές, προπονητές και απλούς χρήστες που ήθελαν να ασκηθούν, καθώς τα γυμναστήρια παρέμειναν κλειστά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Είδαμε το TikTok, το Instagram αλλά και το Zoom να γίνονται πλατφόρμες διασύνδεσης γυμναστών και fitness influencers με τους πελάτες τους, παρ’ ότι οι πλατφόρμες αυτές δεν είχαν τέτοιο στόχο.

Εδώ έρχεται η εταιρεία Wondercise, η οποία είναι μια ταϊβανέζικη εταιρεία οργάνων γυμναστικής και trackers, για να κλείσει και αυτή την τρύπα, δημιουργώντας το Wondercise Studio. Αυτό είναι το πρώτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο έχει σαφή προσανατολισμό προς το fitness και την άσκηση, και το οποίο ξεχωρίζει γιατί έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται με τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας.

Στο Wondercise Studio οι χρήστες μπορούν να κάνουν ηχητικές και οπτικές κλήσεις μεταξύ τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια ζωντανών μαθημάτων. Μάλιστα, ο κάθε χρήστης μπορεί να κάνει stream τη δική του προπόνηση, εν είδει μαθήματος, ενώ όλοι μπορούν να κάνουν follow άλλους χρήστες, όπως θα έκαναν και στα άλλα social media! Μάλιστα, αν διαθέτουν και κάποιο wearable, όπως το Apple Watch, trackers της Garmin ή της ιδίας της Wondercise, μπορούν να προβάλλουν τις μετρήσεις τους στην οθόνη του stream, είτε είναι στο δικό τους stream είτε είναι απλώς θεατές. Όπερ σημαίνει πως ο γυμναστής θα μπορεί να βλέπει, για παράδειγμα, τους καρδιακούς παλμούς των μαθητών-αθλητών του!

Ο CEO της Wondercise, Eric Chuang, αναφέρει: «Μετασχηματιστήκαμε από πλατφόρμα για μαθήματα on-demand σε κοινωνική πλατφόρμα και τώρα γινόμαστε και πλατφόρμα για τον γυμναστή και τον αθλητή». Το επόμενο βήμα θα είναι να υλοποιήσουν ένα νέο σύστημα εγγραφών, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να ψάχνουν για τους προπονητές που προτιμούν και να κλείνουν ραντεβού για προπόνηση. Παράλληλα, ερευνούν διάφορους τρόπους πληρωμών, για να επιτρέπουν στους χρήστες είτε να πληρώνουν για ολοκληρωμένα πακέτα προπονήσεων, είτε να αγοράζουν μεμονωμένες προπονήσεις a-la-carte.

Το Wondercise Studio έχει δωρεάν έκδοση app για iOS και Android, αλλά και μια εμπορική έκδοση χωρίς διαφημίσεις, η οποία κοστίζει 10 δολάρια.

Η εταιρεία έχει κι άλλους άσσους κρυμμένους στο μανίκι της, βέβαια. Η τεχνολογία Live Motion Matching, την οποία παρουσίασε πέρυσι, χρησιμοποιεί αισθητήρες και δεδομένα που προέρχονται από wearables έτσι ώστε να αξιολογεί την τεχνική και τη στάση του σώματος κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Οι προπονητές μπορούν να φορούν τέσσερα wearables, από ένα σε κάθε χέρι και πόδι, την ώρα που γράφουν μαθήματα. Τα δεδομένα αυτά των κινήσεων καταγράφονται και μπαίνουν σε ειδικό αλγόριθμο έτσι ώστε, όταν οι μαθητές ασκούνται, οι κινήσεις τους να συγκρίνονται με αυτές των προπονητών και να βαθμολογούνται αυτομάτως από το σύστημα!

Πώς σου ακούγεται ως ιδέα; Η Wondercise γνωρίζει πως, για να πείσει τους χρήστες να γραφτούν στο Studio, θα πρέπει να δώσουν κίνητρα. Ο συνδυασμός των τεχνολογιών της εταιρείας με τα κλειστά (ή μερικώς ανοικτά) γυμναστήρια λόγω πανδημίας ίσως της επιτρέψει να καταφέρει τους στόχους της. Σε κάθε περίπτωση, είναι ίσως το μοναδικό social το οποίο έχει απτό και σαφή λόγο ύπαρξης, πέραν των αναρτήσεων, των αστείων βίντεο και των φωτογραφιών. Αν έψαχνες κίνητρο για να ξεκινήσεις γυμναστική στο σπίτι, το Wondercise Studio μπορεί να στο δώσει!