7
Τεχνολογία

Εσύ ξέρεις πως να χρησιμοποιήσεις το Google Assistant;

Εσύ ξέρεις πως να χρησιμοποιήσεις το Google Assistant;
Μάθε όλες τις εντολές που μπορείς να δώσεις στο Ok Google και κάνε… άλλα κόλπα!

Το Google Assistant είναι ένα εργαλείο το οποίο σου παρέχει δυνατότητες βγαλμένες από σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Όλοι μας, κάποτε, φανταζόμασταν πως το 2021 θα ζούμε σε σπίτια με νοημοσύνη, στα οποία απλά θα έλεγες «κλείσε τα παντζούρια» κι αυτά θα έκλειναν από μόνα τους! Εντάξει, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα πρέπει να σηκωθείς και να τα κλείσεις μόνος σου, αλλά σε γενικές γραμμές, μη νομίζεις πως απέχουμε και πάρα πολύ από αυτό. Το Google Assistant, όμως, μπορεί να σε βοηθήσει σε πολλά άλλα πράγματα, όχι ότι δεν υπάρχουν σήμερα από παντζούρια και roman μέχρι τέντες που κλείνουν μέσω φωνής.

Πάντως, ο Assistant ακόμη δεν έχει βρει την απήχηση που θα ήθελε η Google, ειδικά στη χώρα μας, όπου δεν υπάρχει ακόμη υποστήριξη της Ελληνικής γλώσσας. Ωστόσο, μπορεί να αντιληφθεί όλων των ειδών τα αγγλικά, ακόμη και με… ελληνική προφορά! Επομένως, καλό θα είναι να μάθεις τα κόλπα του και να βάλεις κι εσύ λίγη… επιστημονική φαντασία στη ζωή σου. Στο κάτω κάτω, ο Assistant βρίσκεται σε όλα τα smartphones των τελευταίων αρκετών ετών, υπάρχει μέχρι και σε smart TVs, tablets, έξυπνα ηχεία και smartwatches.

Βασικές εντολές

Η πιο βασική εντολή είναι, προφανώς, η εντολή που ενεργοποιεί τον Assistant: «Hey Google» ή «Ok Google». Από εκεί και πέρα, ό,τι πεις περνάει από τη μηχανή της Google και ερμηνεύεται… ποικιλοτρόπως. Αν πεις «open [τάδε]», όπου τάδε είναι το όνομα κάποιου app που έχεις εγκατεστημένο στο κινητό σου, θα το ανοίξει. Για παράδειγμα, «open Facebook» θα ανοίξει το app του Facebook, «open Viber» θα ανοίξει το Viber κ.ο.κ. Αν πεις «go to [τάδε.com]», θα ανοίξει ο Chrome στο «τάδε.com» με άλλα λόγια, ανοίγει sites. Αν πεις «search for [τάδε]», θα κάνει αναζήτηση στο Google για το «τάδε». Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως η αναζήτηση λειτουργεί ακόμη και με απλές ερωτηματικές προτάσεις και δεν χρειάζεται απαραιτήτως να πεις «search for». Για παράδειγμα, αν ρωτήσεις «who is Keith Richards», το Assistant θα σου απαντήσει φωνητικά για το ποιος είναι ο Keith Richards, ανοίγοντας ταυτοχρόνως και τα αποτελέσματα της αναζήτησης στην οθόνη του κινητού σου – υποθέτοντας πως το χρησιμοποιείς μέσα από το κινητό.

Εκτός αυτών, μπορείς να ελέγξεις βασικές λειτουργίες του κινητού σου. Για παράδειγμα, το «Ok Google, turn on/off Bluetooth/Wi-Fi/the flashlight» θα ενεργοποιήσει/απενεργοποιήσει το Bluetooth, το Wi-Fi ή το φακό. Αν πεις «turn the volume up/down» θα ανεβάσει ή κατεβάσει την ένταση των ηχείων, ενώ το mute θα κλείσει τον ήχο της συσκευής.

Κάμερα

Αυτό είναι ιδανικό για να χρησιμοποιήσεις το κινητό από απόσταση! Για παράδειγμα, αν πεις «Ok Google, take a picture» θα βγάλει φωτογραφία· «record a video» θα αρχίσει να γράφει βίντεο!

Ξυπνητήρια και χρονόμετρα

Ναι, μπορείς να βάλεις τον Assistant να ρυθμίσει ένα ξυπνητήρι ή ένα χρονόμετρο! Απλά λες «Ok Google, set an alarm for [τάδε]», όπου τάδε κάποια ώρα, πχ nine thirty. Το Assistant θα βάλει το κινητό να χτυπήσει στις 9:30! Αν θες χρονόμετρο, τότε λες «set a timer for [τάδε] minutes». Το κινητό σου θα χτυπήσει μετά από τόσα λεπτά όσα έχεις πει. Αν θες, μπορείς να βάλεις και υπενθύμιση, δηλαδή κάτι σαν ξυπνητήρι αλλά με «ταμπέλα»”. «Hey Google, remind me to [κάτι] at [τάδε]». Ο Assistant θα σου μιλήσει και θα σου πει πως πρέπει να κάνεις κάτι στις “άδε η ώρα.

Κλήσεις

Ε, προφανώς. Τόσα κάνει, δε θα έπαιρνε τηλέφωνα; Αν πεις «call [τάδε]», θα πάρει τηλέφωνο τον τάδε, αρκεί να πεις το όνομα με το οποίο τον έχεις καταχωρίσει στις επαφές. Ωστόσο, επειδή δεν καταλαβαίνει από ελληνικά ονόματα θα πρέπει είτε να έχεις βάλει ψευδώνυμα («call wife», ή «call mom» για παράδειγμα), είτε να έχεις τις επαφές σου στα αγγλικά. Μπορείς να πεις και «call [τάδε] on speakerphone» για ανοιχτή ακρόαση! Επίσης, μπορείς να στείλεις μήνυμα, λέγοντας «text [τάδε], [μήνυμα στα αγγλικά]». Μπορείς να ρωτήσεις και πληροφορίες για κάποια επαφή, πχ «when is [τάδε] birthday?»

Smart home

Αν έχεις έξυπνες συσκευές, οι οποίες υποστηρίζουν το Google Home, τότε μπορείς να τις ελέγξεις μέσα από τον Assistant. Για παράδειγμα, αν έχεις έξυπνες λάμπες ή διακόπτες, στα οποία έχεις δώσει κατάλληλα ονόματα, μπορείς να πεις «hey Google, turn on the table lamp» και να την ανάψει. Ομοίως, μπορείς να ρυθμίσεις να ανάψει ή να σβήσει κάποια συσκευή συγκεκριμένη ώρα, λέγοντας «turn off the bed lamp at 2:10». Απλά λέγοντας «hey Google, which lamps are on?» ο Assistant θα σου πει ποιες λάμπες είναι αναμμένες εκείνη τη στιγμή – προφανώς από τις έξυπνες, δε μπορεί (ακόμη) να γνωρίζει για τις υπόλοιπες!

Καιρός

Με τον ίδιο τρόπο, μπορείς να ρωτήσεις «what’s the weather» και να μάθεις τι καιρό κάνει… εκεί έξω. Αν ρωτήσεις «what’s the forecast for tomorrow» θα μάθεις την πρόβλεψη του καιρού για την αυριανή μέρα!

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα όσα μπορεί να κάνει ο Assistant. Βέβαια, εδώ οφείλουμε να παρατηρήσουμε πως… μην περιμένεις θαύματα! Αν κάνεις λίγο πιο περίπλοκες ερωτήσεις ή δώσεις λίγο πιο περίπλοκες εντολές, ο Assistant θα καταλάβει… τα απλά! Δηλαδή, μην περιμένεις να του πεις «άναψε το φως στο σαλόνι, αλλά μόνο αν είναι πρωί, δεν είναι Κυριακή και έξω βρέχει» και να καταλάβει! Αν όμως κάνεις τις εντολές απλές και σαφείς, τότε το Assistant μπορεί να γίνει το δικό σου… ρομπότ!

Έξυπνα ηχεία

Μπορείς να κάνει όλα τα παραπάνω όχι από το κινητό σου αλλά από ένα έξυπνο ηχείο το οποίο υποστηρίζει τον Google Assistant, έχει συνδεθεί στο Wi-Fi του σπιτιού σου και του έχεις δώσει πρόσβαση στον Google λογαριασμό σου. Δες εδώ στον ΓΕΡΜΑΝΟ μια πλήρη γκάμα από Speakers & Voice Control συστήματα και κάνε το σπίτι σου πιο έξυπνο!