7
Τεχνολογία

Εσύ πήρες Android Q;

Εσύ πήρες Android Q;
Η επόμενη έκδοση του Android είναι το Q. Μάθε όλα τα χαρακτηριστικά του και φυσικά πότε θα αναβαθμιστεί και το δικό σου κινητό.

Η Google δεν έχει σταματήσει να εξελίσσει το Android ούτε στιγμή, εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμη κι αν τα περισσότερα smartphones συνήθως παραμένουν στην έκδοση του Android με την οποία κυκλοφόρησαν ή το πολύ μια παραπάνω, η εταιρεία συνεχίζει και βελτιώνει το λειτουργικό σύστημα που δίνει στα smartphones και τα tablets όλες εκείνες τις δυνατότητες που χρησιμοποιείς καθημερινά.

Πλέον έχουμε φτάσει στην έκδοση Q. Για τους μη «μυημένους», η Google αναθέτει ένα γράμμα της αγγλικής αλφαβήτου σε κάθε νέα έκδοση. Η έκδοση Q είναι στην πραγματικότητα η έκδοση 10 του Android. Βέβαια, μαζί με την επίσημη κυκλοφορία της κάθε έκδοσης, το γράμμα μετατρέπεται σε κάποιο… γλυκό του οποίου το όνομα αρχίζει με το ίδιο γράμμα. Για παράδειγμα, η παλαιότερη έκδοση L έγινε Lollipop, η M Marshmallow, η N Nougat, η O προφανώς έγινε Oreo, και η πιο πρόσφατη P (9.0) είναι Pie. Μέχρις στιγμής δεν έχουμε καμία ένδειξη για το ποιο γλυκό θα ονομάσει την έκδοση 10, αλλά ξέρουμε πολλά πράγματα για τα νέα του χαρακτηριστικά.

Νέα χαρακτηριστικά

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Android Q είναι πως τα γνωστά shortcuts στο κάτω μέρος της οθόνης φεύγουν. Και δη, το κουμπί «πίσω». Πλέον το πισωγύρισμα θα γίνεται με gesture: με swipe είτε από την αριστερή είτε από την δεξιά πλευρά της οθόνης προς το κέντρο. Με swipe από το κέντρο της κάτω πλευράς αντιστοιχεί στο «home» ενώ το ίδιο με το «home» αλλά με κράτημα στο τέλος, ανοίγει το μενού με τις εφαρμογές. Όσοι έχουν συσκευή full screen χρησιμοποιούν ήδη αυτά τα gestures τα οποία πλέον η Google ενσωματώνει μέσα στο λειτουργικό σύστημά της.

Άλλος νεωτερισμός, το γενικό και καθολικό dark mode! Καθολικό προς όλες τις εφαρμογές και τα apps, και με επίσημο API που οι developers πλέον οφείλουν να χρησιμοποιούν. Αν θες να έχεις το smartphone του… σκότους, θα αρκεί μία και μοναδική ρύθμιση και δεν θα χρειάζεται να ρυθμίζεις όλα τα apps ένα-ένα ξεχωριστά.

Μαζί με την έλευση του… σκότους, έρχεται και μια νέα γενική επιλογή theme. Πλέον μπορείς να επιλέξεις το βασικό χρωματικό μοτίβο όλου του GUI, μεταξύ κάποιων προεπιλογών, οι οποίες στην τελευταία Beta 5 είναι οι: Blue, Black, Green, Purple, Cinnamon, Ocean, Space, Orchid.

Επόμενη προσθήκη, το Live Caption, το οποίο είναι σημαντικότατο για κωφούς και ανθρώπους με προβλήματα ακοής, αλλά και όποιους χρήστες προσπαθούν να δουν ένα βίντεο με ομιλία, ευρισκόμενοι σε χώρο με πολύ θόρυβο. Ο υποτιτλισμός γίνεται τοπικά και αυτομάτως, σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να απαιτείται σύνδεση Internet.

Η έκδοση Q φέρνει και μεγάλες αλλαγές στα δικαιώματα που σου ζητούν διάφορα apps. Όσα apps θέλουν πρόσβαση στην τοποθεσία σου, τώρα θα πρέπει να τη ζητήσουν, ενώ το Android Q θα σε ρωτάει αν θες να δώσεις διαρκή πρόσβαση ή μόνο για τη συγκεκριμένη φορά. Εκτός αυτού, το νέο Q παρέχει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στα διάφορα δικαιώματα των apps, όπως την πρόσβαση σε φωτογραφίες, βίντεο και λοιπά αρχεία.

Η τελευταία πέμπτη έκδοση beta του νέου λειτουργικού συστήματος κυκλοφόρησε στις 10 Ιουλίου. Λογικά, απομένει άλλη μια τελευταία beta σε λίγες ημέρες, ενώ η τελική έκδοση του νέου Android θα κυκλοφορήσει, αν δεν υπάρξει κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πότε θα δεις το Android Q και στο δικό σου smartphone; Αυτό όπως πάντα επαφίεται στις διαθέσεις του εκάστοτε κατασκευαστή, αλλά αν δεν συμβεί κάποια κοσμοϊστορική αλλαγή στις συνήθειές τους, λίγα θα είναι τα υφιστάμενα μοντέλα που θα αναβαθμιστούν. Για να είσαι σίγουρος (όσο αυτό είναι δυνατό) καλό είναι να έχεις ένα πρόσφατο κινητό. Ρίξε μια ματιά για όλες τις νέες κυκλοφορίες στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και COSMOTE και επωφελήσου από τις καλοκαιρινές προσφορές.