7
Τεχνολογία

Ηχώ στα meetings και πώς να το αντιμετωπίσεις

Ηχώ στα meetings και πώς να το αντιμετωπίσεις
Επειδή είναι πολύ δύσκολο σε ένα virtual meeting να εντοπιστεί ποιος είναι αυτός που προκαλεί ηχώ, το Google Meet αναλαμβάνει να το κάνει μόνο του.

Η ηχώ αποτελεί πρόβλημα, όχι μόνο σε virtual meetings, αλλά σε ολόκληρη τη βιομηχανία του ήχου, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν μικρόφωνα και ενισχυτές. Σίγουρα θα ξέρεις τι εννοούμε: αυτό το ενοχλητικό βουητό, το οποίο τις περισσότερες φορές καταλήγει σε ένα υψίσυχνο σφύριγμα και το οποίο συνήθως ακούμε σε εκκλησίες με μικρόφωνα (βλέπε Πάσχα), σε συναυλίες ή σε… πανηγύρια. Η επιστημονική εξήγηση της ηχούς είναι η ανάδραση μεταξύ μικροφώνου και μεγαφώνου. Με πιο απλά λόγια, ένας ανεπαίσθητος βόμβος, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει είτε από τη φωνή, είτε από κάποιον τυχαίο θόρυβο, είτε ακόμη κι από τον ίδιο τον θόρυβο του ηχοσυστήματος, ενισχύεται από τον ενισχυτή, φτάνει στα μεγάφωνα (ή ηχεία), ξανα-καταγράφεται ενισχυμένος από το μικρόφωνο, επιστρέφει στον ενισχυτή ο οποίος τον ενισχύει ακόμη περισσότερο, και συνεχίζει την κυκλική αυτή πορεία μέχρι που να γίνει τόσο δυνατός, μέσα από επαναλαμβανόμενες διελεύσεις από τον ενισχυτή, που… είτε να κάψει τα ηχεία είτε κάποιος να χαμηλώσει την ένταση του ενισχυτή ή να κλείσει το μικρόφωνο.

Η ηχώ είναι φαινόμενο το οποίο δεν περιορίζεται σε πανηγύρια και γάμους, όμως. Μπορείς πολύ απλά να το κάνεις και στον υπολογιστή, με το μικρόφωνο και τα ηχεία. Αυτή είναι και η γενεσιουργός αιτία του φαινομένου σε video chats και virtual meetings. Όσο κι αν οι εταιρείες προσπαθούν να εξαλείψουν το φαινόμενο μέσω της ψηφιακής επεξεργασίας του σήματος του μικροφώνου, είναι σχεδόν αδύνατον να μηδενιστεί.

Το πόσο δύσκολο είναι να εξαλειφθεί η ηχώ φαίνεται και από την πρόσφατη ανακοίνωση της Google: ο εις εκ των κολοσσών της πληροφορικής πρόσθεσε μια ακόμη λειτουργία στο Google Meet, το οποίο, σημειωτέον, διαθέτει ήδη προηγμένους αλγόριθμους μείωσης της ανάδρασης: την ειδοποίηση αν το σύστημα ανιχνεύσει πως εσύ είσαι ο υπαίτιος της ηχούς!

Η ειδοποίηση μπαίνει στο interface του Meet και πρόκειται να μπει τόσο στο Google Workspace όσο και στα G Suite Basic και Business, για όλους τους συνδρομητές των υπηρεσιών. Η ειδοποίηση θα εμφανίζεται στο παράθυρο της εφαρμογής ως μια μικρή κόκκινη τελεία, αλλά και ως pop-up μπαλονάκι με κείμενο. Πατώντας πάνω στο κείμενο, ο ένοχος θα μπορεί να πάρει κάποιες οδηγίες για την εξάλειψη της ανάδρασης, όπως το να μειώσει την ένταση των ηχείων, να βάλει σε σίγαση το μικρόφωνο ή να φορέσει ακουστικά.

Το πολύ ενδιαφέρον αυτό χαρακτηριστικό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά διότι, τις περισσότερες φορές, κανένας δε μπορεί να εντοπίσει το από πού έρχεται η ηχώ, θα πρέπει ήδη να υπάρχει σε όλες τις εφαρμογές της Google και η ενεργοποίησή του δεν απαιτεί κάποια ρύθμιση.