6
Πολιτισμός

Η εθνική βιβλιοθήκη αλλάζει «σπίτι». Παρακολούθησέ τη μετεγκατάσταση

Η εθνική βιβλιοθήκη αλλάζει «σπίτι». Παρακολούθησέ τη μετεγκατάσταση
Παρακολουθήστε τη μεγαλύτερη μετακόμιση βιβλίων στην ιστορία της Ελλάδας. Η εθνική βιβλιοθήκη μετακομίζει στο ΚΠΙΣΝ και μέσα από το transition.nlg.gr μπορείς να δεις ολόκληρη τη διαδικασία.

Η μεταφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος από το ιστορικό Βαλλιάνειο κτίριο, στο υπερσύγχρονο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βρίσκεται σε εξέλιξη και εσύ μέσα από την πλατφόρμα https://transition.nlg.gr/ που συνεχώς ενημερώνεται μπορείς να παρακολουθήσεις καρέ-καρέ τη μετακόμιση των ελληνικών θησαυρών γνώσης. Στην ιστοσελίδα που φτιάχτηκε αποκλειστικά για το σπουδαίο αυτό εγχείρημα θα βρεις γραφήματα, βίντεο, χρονοδιαγράμματα, δελτία τύπου και ενημερώσεις που ανανεώνονται συνεχώς ώστε να έχεις μια πλήρη εικόνα για την πορεία του έργου.

Μετά από τρία χρόνια εντατικής προετοιμασίας για την ιστορική μετεγκατάσταση, στις 8 Ιανουαρίου 2018 ξεκίνησε η μεταφορά των συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος από τα δύο κτίρια των Αθηνών (Βαλλιάνειο, Βοτανικός) στο νέο της κτίριο. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Κράτος, με προϋπολογισμό ύψους 500.000 ευρώ.

Η μεταφορά των συλλογών είναι ένα έργο εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο, δεδομένου ότι πρέπει να διασφαλιστεί η λιγότερη δυνατή καταπόνηση των συλλογών και η μέγιστη ασφάλειά τους. Τα βιβλία καθαρίζονται, συντηρούνται και ταυτοποιούνται με ηλεκτρονικά συστήματα στους καταλόγους της βιβλιοθήκης. Βιβλία με φθορές από τον χρόνο προστατεύονται για να μπορέσουν να μεταφερθούν χωρίς πρόβλημα. Όμως όλη αυτή η διαδικασία θέλει ιδιαίτερη προσοχή και ασφάλεια. Στην υλοποίηση του έργου συμμετέχουν όλα τα τμήματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης και το συντονισμό έχει αναλάβει η Διατμηματική Ομάδα Μεταφοράς, που αποτελείται από πολιτικό μηχανικό, συντηρητές βιβλιακού και αρχειακού υλικού και διοικητικό προσωπικό.

Όλη η διαδικασία βήμα προς βήμα

Η μεταφορά γίνεται κυρίως με τροχήλατες βιβλιοθήκες επενδεδυμένες με ένα αφρώδες υλικό που απορροφά τους κραδασμούς. Χρησιμοποιούνται, επίσης, πλαστικά και ξύλινα κιβώτια, καθώς και χαρτοκιβώτια. Όπου υπάρχουν σκαλοπάτια και κλιμακοστάσια, αξιοποιούνται ειδικές ράμπες με κατάλληλη κλίση για την ασφαλή μετακίνηση των τροχήλατων βιβλιοθηκών.

Κατά τη διαδικασία μεταφοράς κάθε ράφι ταυτοποιείται ηλεκτρονικά και αμέσως μετά τοποθετείται στην τροχήλατη βιβλιοθήκη. Μόλις γεμίσει, κλείνει, σφραγίζεται υπό την επίβλεψη υπαλλήλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τοποθετείται σε φορτηγό με ελεγχόμενες κλιματικές συνθήκες και μεταφέρεται στο ΚΠΙΣΝ. Στη συνέχεια, επανατοποθετείται και ελέγχεται εκ νέου. Όσον αφορά τις ειδικές συλλογές, τα σπάνια χειρόγραφα και τα αρχεία, αυτά θα φυλάσσονται σε τέσσερα θησαυροφυλάκια με κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας, φωτισμού και ασφάλειας.

Η καινούργια πολυώροφη Εθνική Βιβλιοθήκη με την αρχιτεκτονική υπογραφή του Renzo piano και τα πολλαπλά αναγνωστήρια έχει ήδη ανοίξει από τον Απρίλιο τις πόρτες της στο κοινό, σηματοδοτώντας τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή.

Βίντεο: Σύντομη ιστορία της Εθνικής Βιβλιοθήκης και η μετεγκατάστασής της στο νέο της χώρο: