7
Τεχνολογία

Η επανεγκατάσταση και πώς γίνεται

Η επανεγκατάσταση και πώς γίνεται
Ότι και να κάνεις, έρχονται φορές που η επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος είναι αναπόφευκτη. Βήμα προς βήμα πώς θα την κάνεις «αναίμακτα».

Δουλεύεις ή διασκεδάζεις ανέμελα με τον υπολογιστή σου και ξαφνικά εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα; Μήπως κόλλησες έναν ιό και ψάχνεις τρόπο να κάνεις τα πράγματα όπως πριν; Σε αυτές και πολλές άλλες περιπτώσεις η επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος μοιάζει αναπόφευκτη. Ευτυχώς, σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα από ότι στο παρελθόν. Τα Windows 10 διαθέτουν τα εργαλεία για να επαναφέρεις το σύστημά σου στην αρχική του κατάσταση. Και το System Restore, αλλά και το Factory Reset θα σε κάνουν να ξεχάσεις τα προβλήματα και να κάνεις μια… νέα αρχή.

Όλα όσα πούμε παρακάτω απευθύνονται σε πιο προχωρημένους χρήστες. Για όλους τους υπόλοιπους υπάρχει το COSMOTE@YourService, που σου προσφέρει την υποστήριξη που χρειάζεσαι όπου κι αν βρίσκεσαι.

Πρώτο βήμα η επαναφορά

Εάν αντιμετωπίζεις σοβαρά προβλήματα με τον υπολογιστή σου και πριν προχωρήσεις σε πιο δραστικά μέτρα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς είναι η επαναφορά.

Άνοιξε τις ρυθμίσεις και στο πεδίο Find a setting γράψε restore point. Επίλεξε το Create a restore point και θα βρεθείς στο Παράθυρο System Properties>System Protection. Εκεί θα δεις κατά πόσον το System Restore είναι ενεργοποιημένο για το drive του λειτουργικού συστήματος. Εάν ναι, θα μπορέσεις να γυρίσεις σε μια προγενέστερη κατάσταση. Πατώντας το System Restore θα δεις το πρώτο προτεινόμενο restore point το οποίο έχει επιλέξει το λειτουργικό σύστημα. Στο Choose a different restore point μπορείς να δεις όλα τα σημεία επαναφοράς που έχουν δημιουργηθεί αυτόματα.

Ανάκτηση λειτουργικού συστήματος

Το επόμενο βήμα είναι το Advanced Startup. Η επιλογή αυτή είναι διαθέσιμη στο Settings>Recovery. Η επιλογή αυτή είναι διαθέσιμη μέσα από τα Windows, ενώ εάν δεν μπορείς να μπεις καν στο γραφικό περιβάλλον τότε θα πρέπει κατά την εκκίνηση να πατήσεις το F11. Εκεί θα πρέπει να επιλέξεις το Repair your computer.

Μια άλλη επιλογή που θα δεις είναι το Reset this PC. Οι επιλογές που έχεις είναι να διατηρήσεις τα προσωπικά σου αρχεία ή όχι. Σε κάθε περίπτωση οι εφαρμογές θα διαγραφούν και θα πρέπει να τις εγκαταστήσεις ξανά, ενώ στην πρώτη περίπτωση θα μπορέσεις να κρατήσεις τα έγγραφα, τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τη μουσική που βρίσκονται στους προσωπικούς σου φακέλους.