4
Υγεία & Fitness

Η κάμερα του κινητού ως διαγνωστικό εργαλείο

Η κάμερα του κινητού ως διαγνωστικό εργαλείο
Σε πολύ σημαντικό ιατρικό βοήθημα εξελίσσονται οι κάμερες των κινητών – με τη βοήθεια του κατάλληλου ΑΙ app προφανώς. Και τι δεν μπορείς να κάνεις με μια κάμερα κινητού πλέον, από το να μετρήσεις τους καρδιακούς παλμούς μέχρι να εντοπίσεις αρρώστιες. Τώρα επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορεί να ανιχνεύσει την ελονοσία και πρώιμη νεφρική νόσο.

Στις περισσότερες ταινίες και (πολύ περισσότερο) σειρές επιστημονικής φαντασίας συνήθως βλέπαμε τους πρωταγωνιστές να κάνουν διαγνώσεις για… τα πάντα, χρησιμοποιώντας κάποια φανταστική συσκευή μεγέθους κινητού τηλεφώνου ή λίγο μεγαλύτερη – συνήθως διακοσμημένη με μπόλικα LEDs που αναβόσβηναν. Εντάξει, όλοι σκεφτήκαμε το προφανές, «σιγά μήπως κάνει διάγνωση με αυτό», αλλά τελικά φαίνεται πως οι ερευνητές έχουν αστείρευτη δημιουργικότητα και έμπνευση! Σε συνδυασμό με την πρόοδο της τεχνολογίας – η οποία δε γίνεται μονάχη της αλλά αποτελεί προϊόν του κόπου πολλών άλλων ερευνητών – οι μέθοδοι ανάλυσης δεδομένων έχουν βελτιωθεί σε τεράστιο βαθμό, σε σημείο που αρκεί μια φωτογραφία από ένα (καλό) smartphone για να γίνει μια πρώτη διάγνωση!

Το Βρετανικό σύστημα υγείας, το περιβόητο NHS, έχει ολόκληρο κλάδο αφιερωμένο στις ψηφιακές τεχνολογίες, το NHSX. Τώρα, το NHSX συνεργάζεται με το Healthy.io, μια εταιρεία αφιερωμένη στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών μέσω της κάμερας ενός smartphone! Οι τεχνολογίες που αναπτύσσουν, τους επιτρέπουν να στέλνουν εξειδικευμένα home testing kits σε ασθενείς, μαζί με το κατάλληλο app για το smartphone. Οι ασθενείς απλά σκανάρουν τα αποτελέσματα των τεστ και τα στέλνουν στον γιατρό τους. Ο σκοπός είναι να μειωθούν οι επισκέψεις στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία, ειδικά για ασθενείς με χρόνιες νεφροπάθειες.

Μάλιστα, λόγω της πανδημίας, η επιλογή αυτή έχει γίνει ιδιαιτέρως δημοφιλής και έχει γλυτώσει πολλούς ασθενείς από επισκέψεις σε νοσοκομεία.

Τώρα όμως, υπάρχει η δυνατότητα και για διάγνωση ελονοσίας μέσω της κάμερας του κινητού. Υπενθυμίζουμε πως η ελονοσία, όσο κι αν ακούγεται ασθένεια από την εποχή των… ναυτικών και του Καββαδία, είναι υπαρκτή με 230 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως, για την οποία δεν υπάρχει εμβόλιο! Επομένως, η διάγνωση είναι πολύ σημαντική!

Το αντίστοιχο app υπάρχει και ονομάζεται Malaria screener· μπορεί να αναλύσει εικόνες από τεστ επιχρίσματος αίματος και να αναγνωρίσει ύποπτα σημεία. Προφανώς, η ανάλυση από το app δε μπορεί να αντικαταστήσει μια κανονική ανάλυση αίματος από ειδικό επιστήμονα, αλλά και μόνο το γεγονός πως πλέον η ανθρωπότητα είναι σε θέση να κάνει μια πρώτη ανάλυση αίματος μέσω της κάμερας ενός οποιουδήποτε κινητού τηλεφώνου, είναι κάτι το εκπληκτικό! Μπορεί όντως σε μερικά χρόνια να έχουμε τη δυνατότητα, με οποιοδήποτε smartphone, να παίρνουμε πρωτογενείς ιατρικές αναλύσεις, γλυτώνοντας επισκέψεις σε ιατρικά κέντρα και, πολύ πιο σημαντικό, προλαμβάνοντας παθήσεις και ασθένειες οι οποίες θα μπορούσαν να θεραπευτούν με έγκαιρο εντοπισμό και διάγνωση.