14
Πολίτης του Σήμερα

Η μάσκα προσώπου που είναι και hands free

Η μάσκα προσώπου που είναι και hands free
Η έξυπνη μάσκα προσώπου της LG δεν καθαρίζει απλά τον αέρα που αναπνέεις, αλλά διαθέτει μικρόφωνο και ακουστικά για να μη χάνεις επαφή με το κινητό σου.

Η νέα πραγματικότητα την οποία βιώνουμε εδώ και ενάμισι χρόνο έχει φέρει πολλές αλλαγές στον τρόπο που ζούμε. Ήταν θέμα χρόνου μέχρι οι εταιρείες να αρχίσουν να παρουσιάζουν προϊόντα σχεδιασμένα για να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τις απαιτήσεις της πανδημίας. Η γνωστή για πολλά προϊόντα τεχνολογίας Κορεάτικη LG είναι μια από αυτές.

Η νέα συσκευή της LG δεν είναι τηλεόραση, smartphone ή πλυντήριο. Είναι μια μάσκα προστασίας προσώπου! Η PuriCare Wearable Air Purifier είναι μια μάσκα η οποία μάλιστα ενσωματώνει μικρόφωνο και ηχείο, έτσι ώστε να βοηθά τους χρήστες της στο να μιλούν πιο άνετα, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσουν τη μάσκα για να γίνουν αντιληπτοί.

Η μάσκα της LG βασίζεται στην τεχνολογία PuriCare, την οποία μετέφερε σε φορητή συσκευή πέρυσι, προσέχοντας να μην αναφέρει πουθενά τον όρο COVID-19. Πρακτικά είναι ένα φίλτρο τύπου HEPA, το οποίο μπορείς να προσαρμόσεις στο πρόσωπό σου. Η νέα έκδοση της μάσκας είναι πιο μικρή, πιο ελαφριά, και διορθώνει κάποια προβλήματα τα οποία είχαν εντοπιστεί στην αρχική έκδοση.

Το κυριότερο πρόβλημα ήταν η δυσκολία του να μιλάς, όχι απαραιτήτως στο τηλέφωνο, και να γίνεσαι κατανοητός, μέσα από μια τέτοια μάσκα. Οι χρήστες της αρχικής έκδοσης ανέφεραν πως η φωνή τους ακουγόταν υπερβολικά «πνιγμένη» και αρκετοί σημείωσαν πως αναγκάζονταν να κατεβάσουν τη μάσκα για να μιλήσουν. Η λύση της LG είναι το να ενσωματώσει μικρόφωνο και ηχείο στη μάσκα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη φωνή του χρήστη όταν μιλάει. Η μάσκα ενσωματώνει ένα σύστημα το οποίο η εταιρεία ονομάζει VoiceON, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει το πότε μιλά ο χρήστης της μάσκας και να ενισχύσει τη φωνή, ενώ δεν λειτουργεί όταν ο χρήστης απλά αναπνέει, ώστε να μην ακούγεται σαν τον… Darth Vader.

Εκτός του συστήματος αυτού, η LG έχει βελτιώσει και άλλες πτυχές της μάσκας όπως, για παράδειγμα, τη μπαταρία η οποία πλέον έχει χωρητικότητα τα 1000mAh, ενώ το συνολικό βάρος της μάσκας έχει μειωθεί από τα 126 γραμμάρια σε μόλις 94.

Όπως είπαμε και πιο πάνω, η LG προσέχει ώστε να μην αναφέρει πουθενά τον COVID-19, επομένως δεν ισχυρίζεται – ούτε υπάρχουν πειραματικά δεδομένα – πως η μάσκα προσφέρει προστασία έναντι του ιού. Βέβαια, τα φίλτρα HEPA της μάσκας αφαιρούν το 99,7% των ιικών σωματιδίων· η μάσκα, όμως, προωθείται αποκλειστικά ως «καθαριστής αέρα» και τίποτε περισσότερο.

Αν η μάσκα της LG σου κίνησε το ενδιαφέρον, μπορείς να περιμένεις μιας και η αρχική κυκλοφορία της θα γίνει στην Ταϊλάνδη, με τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη να ακολουθούν αργότερα. Βέβαια, σε αυτό το διάστημα μπορεί να δούμε και άλλες εταιρείες να βγάζουν τα δικά τους μοντέλα, επομένως… είδωμεν.