8
Ψυχαγωγία

Η μαγεία της αργής κίνησης

Η μαγεία της αργής κίνησης
Οι Slo Mo Guys είναι δυο φίλοι οι οποίο με το κανάλι τους στο YouTube μας ταξιδεύουν στον κόσμο της αργής κίνησης με τα πειράματά τους. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Υπάρχουν αμέτρητα κανάλια στο YouTube που προσπαθούν να κερδίσουν περισσότερους συνδρομητές. Οι Slow Mo Guys το κάνουν με την αξία τους. Πρόκειται για δύο απίθανους τύπους, τους Gavin Free και Dan Gruchy, οι οποίοι χρησιμοποιούν ειδικές κάμερες αργής κίνησης (και όταν λέμε ειδικές, εννοούμε πανάκριβες επιστημονικές κάμερες αξίας $150.000) για να δείξουν τι ακριβώς συμβαίνει όταν ο χρόνος συμπιέζεται κατά εκατοντάδες φορές από όσο αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι.

Το κανάλι των Slo Mo Guys είναι το www.youtube.com/user/theslowmoguys. Έχει ήδη σχεδόν 10 εκατομμύρια συνδρομητές σε όλο τον κόσμο και τα «πειράματα» που παρουσιάζουν είναι από εκπληκτικά μέχρι αστεία.

Μπορείς να δεις από εκρήξεις και σφαίρες να πηγαίνουν ενάντια στους νόμους της φυσικής, μέχρι κατάνες να σπάνε μπουκάλια σε ανάλυση 4K και σταγόνες να πέφτουν στα 2.500 fps. Είμαστε σίγουροι ότι θα απολαύσεις κυριολεκτικά όλα τα βίντεο. Αν μη τι άλλο οι Slo Mo Guys έχουν πρωτότυπες ιδέες. Δεν θα πούμε τίποτε άλλο…

Πώς το κάνουν;

Κάμερες υψηλής ταχύτητας, όπως λέγονται οι συγκεκριμένες κάμερες, χρησιμοποιούνται σε επιστημονικές εφαρμογές και στο χώρο της αεροδιαστημικής και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η αρχή λειτουργίας τους βασίζεται στα αυξημένα fps. Μια συνηθισμένη κάμερα τραβά σε 25, 30 και 60fps. Από εκεί και πέρα όσο περισσότερα είναι τα fps, το βίντεο όταν αναπαραχθεί σε κανονική ταχύτητα η οποία είναι 24-25fps φαίνεται ότι κινείται σε αργή κίνηση. Έτσι, για να γίνει εφικτή η λήψη μιας πολύ γρήγορης σκηνής θα πρέπει η κάμερα να είναι σε θέση να τραβά σε πολλά fps και όταν λέμε πολλά εννοούμε σε χιλιάδες.

Για παράδειγμα μια σταγόνα που πέφτει στο έδαφος δεν έχει τις ίδιες απαιτήσεις από μια σφαίρα όπλου που κινείται με ταχύτητα διπλάσια από αυτή του ήχου!

Οι κάμερες πολύ υψηλής ταχύτητας έχουν συνήθως μικρή ανάλυση διότι όσο αυξάνονται τα fps, αυξάνεται επίσης και το μέγεθος του αρχείου και απλά το υφιστάμενο hardware δεν επαρκεί για να καταγράψει για παράδειγμα βίντεο υψηλής ανάλυσης στα 10.000fps.