8
Ψυχαγωγία

Η μικρότερη κάμερα του κόσμου… χορεύει στο κεφάλι μιας καρφίτσας

Η μικρότερη κάμερα του κόσμου… χορεύει στο κεφάλι μιας καρφίτσας
Δεν θα πιστέψεις πόσο μικροσκοπική είναι η μικρότερη κάμερα, η οποία ανοίγει δυνατότητες πέρα από κάθε φαντασία!

Αν δεν έπιασες τον τίτλο, αναφερόμαστε στο μεσαιωνικό αίνιγμα που απασχολούσε τους σοφούς της εποχής και το οποίο ερωτούσε πόσοι άγγελοι μπορούν να χορέψουν πάνω στο κεφάλι μιας καρφίτσας. Η σύγχρονη ηλεκτρονική έχει καταφέρει να κάνει θαύματα και ήδη έχουμε πολλά εκατομμύρια transistors να χωρούν στο κεφάλι μιας καρφίτσας. Μαζί με τα απλά transistors, όμως, η σμίκρυνση των πάντων συμπαρασύρει και άλλα πράγματα.

Η Αυστριακή εταιρεία AMS ανακοίνωσε την κατασκευή της μικρότερης κάμερας του κόσμου, την οποία ονόμασαν NanEyeC και η οποία έχει ίχνος 1×1 χιλιοστό – κάτι που την κάνει οριακά μικρότερη από το κεφάλι μιας καρφίτσας! Μάλιστα, στο εσωτερικό της κρύβεται αισθητήρας με 102.000 pixels, αν και μπορεί να βγάλει μόνο ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Οι κατασκευαστές της κάμερας είναι βέβαιοι πως το νέο τους δημιούργημα μπορεί να έχει πολλές χρήσεις, ενώ μπορεί να ενσωματωθεί σε πολλές και διάφορες συσκευές. Για παράδειγμα, μπορεί να ενσωματωθεί σε headsets για Augmented Reality, ώστε να παρακολουθεί τις κινήσεις των ματιών του χρήστη. Θα μπορούσε να μπει σε στρατηγικά σημεία στο εσωτερικό έξυπνων κτηρίων ώστε να ελέγχεται πιο αποδοτικά ο φωτισμός και ο κλιματισμός. Η χρήση της σε drones μικρού μεγέθους για την αποφυγή εμποδίων ή σε ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες για τον ίδιο λόγο είναι εξ ίσου εφικτή. Και βέβαια, το μικροσκοπικό της μέγεθος της επιτρέπει να ενσωματωθεί σε ιατρικά εξαρτήματα και να μπει στο ανθρώπινο σώμα για να επιτρέψει στους γιατρούς να δουν το εσωτερικό, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα!

Στο εσωτερικό της NanEyeC κρύβεται ένας κανονικός αισθητήρας, ο οποίος μπορεί να καταγράψει εικόνα με ανάλυση 320×320 pixels, ενώ μπορεί να βγάλει βίντεο στα 58 καρέ το δευτερόλεπτο! Αν συνδυαστεί με κάποιον ευρυγώνιο φακό με ικανό βάθος πεδίου, η κάμερα μπορεί να προσφέρει αρκετά καλή ποιότητα εικόνας για πολλές χρήσεις, όπου η κάμερα πρέπει να είναι αόρατη.

Οι υπεύθυνοι της AMS αναφέρουν πως οι κάμερες της εταιρείας, λόγω του μικρού τους μεγέθους, είναι πολύ δημοφιλείς σε κατασκευαστές ιατρικών ενδοσκοπίων. Η ακόμα μικρότερη NanEyeC, με την καταναλωτική της έκδοση, μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον ακόμη περισσότερων κατασκευαστών και να μπει σε συσκευές στις οποίες ο χώρος είναι πολύτιμος, όπως σε φορητές ή φορετές συσκευές.

Ναι, καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι σκέφτεσαι – όλοι το ίδιο σκεφτόμαστε! Η κάμερα αυτή είναι ιδανική για σενάρια κατασκοπείας και παρακολούθησης. Με τέτοια μεγέθη, μπορεί κάποιος να κατασκευάσει κάμερες οι οποίες να είναι εντελώς αθέατες. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως η τεχνολογία δεν σταματά – και στο κάτω κάτω, τέτοιες συσκευές υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αν όχι αιώνες.