7
Τεχνολογία

Η πραγματική ασύρματη φόρτιση

Η πραγματική ασύρματη φόρτιση
Μια νέα τεχνολογία υπόσχεται να φορτίζει το κινητό σου χωρίς επαφή με τη χρήση μικροκυμάτων.

Φορητές συσκευές, παντού φορητές συσκευές. Έχεις παρατηρήσει, σίγουρα, πως τα σπίτια και τα γραφεία μας έχουν γεμίσει με καλώδια και φορτιστές, παρά το γεγονός πως οι ίδιες οι συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινώς είναι φορητές. Μπορεί να έχουμε κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, ασύρματα ηχεία, πληκτρολόγια και ποντίκια, όλα όμως έχουν την ανάγκη για φόρτιση, κάτι που ισοδυναμεί με καλώδια.

Ακόμη και οι τεχνολογίες ασύρματης φόρτισης που υπάρχουν, απλά μετατοπίζουν ελαφρώς το πρόβλημα: αντί για καλώδιο συνδεδεμένο με τη συσκευή, απλά έχεις καλώδιο συνδεδεμένο με μια βάση φόρτισης, πάνω στην οποία θα πρέπει να αφήσεις το κινητό σου. Που είναι η πραγματικά ασύρματη φόρτιση;

Η πραγματική, αληθινή, 100% ασύρματη φόρτιση, μέχρι τώρα, δεν υπήρχε. Οι μηχανικοί του Caltech, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της California, βρήκαν τον τρόπο και το κατάφεραν. Μάλιστα, η συσκευή που κατασκεύασαν είναι μικρή, είναι φθηνή και είναι και τόσο αποδοτική που να αξίζει τον κόπο!

Η εταιρεία που δημιουργήθηκε για την εκμετάλλευση της τεχνολογίας ονομάζεται Guru και φιλοδοξεί να αλλάξει… όλο τον κόσμο! Οι μηχανικοί της εταιρείας έχουν έτοιμο το σύστημα ασύρματης φόρτισης, το οποίο είναι εντελώς ασύρματο και χρησιμοποιεί ραδιοκύματα υψηλής συχνότητας για να μεταδώσει ενέργεια· συγκεκριμένα, η ακτινοβολία είναι στην περιοχή μήκους κύματος χιλιοστών (mmWave), κοντά στις συχνότητες που θα λειτουργούν τα δίκτυα 5G στις ΗΠΑ.

Ο συνιδρυτής και CEO της Guru, Florian Bohn, αναφέρει: «Η ιδέα της ασύρματης μετάδοσης ενέργειας δεν είναι καινούρια. Ο ίδιος ο Nikola Tesla είχε την ίδια ιδέα και πίστευε πως η ενέργεια θα πρέπει να μεταδίδεται ασυρμάτως. Εκεί που κάνουμε τη διαφορά είναι ότι χρησιμοποιούμε πολύ προηγμένη τεχνολογία, ώστε να στέλνουμε ενέργεια με ελεγχόμενο, ασφαλή και αποδοτικό τρόπο».

Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό. Αρκετοί έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να το κάνουν, και πολλοί έχουν αποτύχει. Γιατί θα είναι διαφορετική η τύχη της Guru; Η διαφορά έγκειται, σύμφωνα με τον Bohn, στην τεχνολογία mmWave. Αυτή επιτρέπει στο σύστημα να αναγνωρίσει τη συσκευή που χρειάζεται φόρτιση και να στείλει μια πολύ εντοπισμένη δέσμη ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, με πολύ υψηλή ακρίβεια, με τρόπο που είναι πολύ πιο αποδοτικός από άλλες τεχνολογίες χαμηλότερης συχνότητας.

Πίσω από αυτή τη λειτουργία κρύβεται το… υπερόπλο της εταιρείας: το Smart RF Lensing. Πρόκειται για μια πατενταρισμένη μέθοδος ελέγχου της κατεύθυνσης και του αριθμού των ακτίνων που στέλνονται σε κάποιο στόχο. Έτσι, το σύστημα της Guru μπορεί να φορτίσει πολύ μικρές συσκευές, όπως smartphones ή ακόμη και μικρές συσκευές IoT ή smart home!

Ο απώτερος στόχος της Guru, βέβαια, είναι πολύ μεγαλύτερος από το να κρατά το κινητό σου φορτισμένο. Φαντάζονται έναν κόσμο όπου θα υπάρχει παντού ένα γενικό σύστημα μετάδοσης ενέργειας, το οποίο θα φροντίζει για τη φόρτιση και τη λειτουργία όλων των συσκευών, είτε είσαι στο σπίτι, στο γραφείο, ακόμη και στο δρόμο! Θέλουν την ενέργεια να ρέει και να είναι διαθέσιμη παντού, όπως ακριβώς το είχε φανταστεί και ο Tesla, πριν από 120 χρόνια. Και αυτό είναι ένα όραμα, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο γύρω μας!